REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Producătorii de țigări, nemulțumiți de noile planuri ale UE privind trasabilitatea pachetelor

Producătorii de țigări, nemulțumiți de noile planuri ale UE privind trasabilitatea pachetelor

Replica API 20 noiembrie 2017 | 00:00 345

Noile planuri ale Uniunii Europene de combatere a contrabandei cu țigări sunt criticate de producători precum British American Tobacco Plc, potrivit cărora promisiunile privind un cadru de reglementare mai favorabil pentru mediul de business nu se aplică și fumatului, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Executivul comunitar vrea să urmărească pachetele de țigări de la fabrică la raftul magazinelor utilizând un cod electronic, ultima măsură destinată combaterii vânzărilor ilicite de țigări care diminuează veniturile din taxe ale guvernelor europene cu peste 10 miliarde de euro pe an. În acest sens, Comisia Europeană vrea să permită statelor UE să se abată de la actualul standard din industria țigaretelor, apreciind că orice costuri suplimentare pentru companii vor fi neglijabile. Însă discrepanța riscă să provoace dificultăți tehnice pentru producătorii de țigarete și să submineze investițiile făcute deja de aceștia, care în cazul BAT se ridică la 60 de milioane de lire sterline (79 milioane de dolari) în ultimii trei ani.

"E ca și cum ai spune că Europa nu va mai măsura distanța în kilometri pentru că industria auto susține acest lucru, așa că guvernele sunt libere să pună la punct propriile lor sisteme de măsurare. Se creează un sistem foarte complicat fără niciun motiv", a declarat directorul de reglementare de la BAT, Ronan Barry.

Piața europeană de produse din tutun are o valoare de aproximativ 200 miliarde de euro pe an, potrivit portalului de statistică Statista. În schimb, în 2016 contrabanda și contrafacerea au reprezentat peste 9% din consumul de țigarete din UE, sau 48 miliarde de țigarete, ceea ce a provocat pierderi de 10,2 miliarde de euro sub formă de taxe necolectate, susține KPMG.

"Sistemul propus de tip track-and-trace are potențialul de a genera beneficii în valoare de mai multe miliarde de euro pentru societate, în timp ce costurile sunt foarte mici și vor fi suportate în principal de sector", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, pentru sănătate și siguranță alimentară, Anca Păduraru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108