REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Proiect ambiţios într-o şcoală din Constanţa: grădină pe verticală!

Proiect ambiţios într-o şcoală din Constanţa: grădină pe verticală!

Replica API 15 mai 2018 | 00:00 651

ONG Mare Nostrum, prin proiectul „O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”, și-a propus să transforme spațiile nefuncționale dintr-o școală constănțeană în grădini verticale! Noul spațiu verde este gândit să devină și sală de cursuri, ajutând elevii să se reconecteze cu natura. Proiectul a fost deja lansat și cuprinde mai multe activități, care au ca scop dezvoltarea conceptului de educație durabilă și crearea unui mini-ecosistem în jurul școlii, precum și implicarea elevilor în activități de agricultură și grădinărit. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Proiectul ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă” se desfășoară în perioada aprilie- iulie 2018, iar beneficiară este Școala Gimnazială nr. 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța. Motivul pentru care a fost aleasă Școala Gimnazială nr. 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța este simplu: din cei aproximativ 7300 mp pe care se întinde școala, 6.600 sunt betonați și doar 700 mp reprezintă teren ce poate fi amenajat.

Pentru a echilibra proporțiile, proiectul își propune amenajarea unor spaţii de relaxare şi învăţare, precum şi a unor grădini suspendate: ”Grădina reprezintă o modalitate extraodinară de a fi folosită ca sală de cursuri, oferind posbilitatea de a reconecta elevii cu lumea naturală. Această “sală de cursuri” va fi o demostrație că inovația este vie și bună în educație. Educația bazată pe grădinărit abordează diferite stiluri de învățare, devenind una multisezorială.

În acest fel, elevii, împreună cu profesorii și părinții vor crea propriul mini-ecosistem ce va accentua interconectarea tuturor lucrurilor. Activitățile de învățare și administrare/îngrijire a spațiilor verzi nou formate vor ajuta elevii să înțeleagă că micro-cosmosul școlii lor reflectă problemele globale de mediu”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

Pentru a realiza o astfel de grădină, o echipă formată din coordonatorul de proiect, ajutat de voluntarii Mare Nostrum și elevii Școlii Gimnaziale nr. 10 vor demara o campanie în școală de strângere de PET-uri de 5 l, care se vor transforma în ghivece. Vor fi organizate întâlniri, în timpul cărora elevii își vor crea propriile ghivece. Ulterior, elevii vor planta florile și vor fi realizate sistemele de agățare și susținere a acestora. Rezultatul va fi un sistem de creștere inovator, utilizând materiale reciclate și prietenoase cu mediul.

Vor fi amenajate două spații din interiorul curții Școlii Gimnaziale nr. 10 “Mihail Koiciu” din Constanța. Primul pas va fi realizarea unui comitet de elevi ce va coordona activitățile, alături de profesorii instituției și reprezentanții ONG Mare Nostrum. După ce a fost format acest comitet, se vor stabili primele sarcini, constând în curățarea celor două spații, prin îndepărtarea resturilor, pietrelor, rădăcinilor și a plantelor nedorite și uscate. Ulterior, vor fi achiziționate plantele și arbuștii care urmează să fie plantați. Pentru realizarea ghivecelor se vor folosi cauciucuri, ce vor fi pictate de către elevi.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari initiatorilor ! In sfarsit un proiect educativ bun... Ziarul asta numai de rau vorbeste...si in sfarsit si un articol bun !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108