REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Proiect PNL: Funcţionarii publici trimişi în judecată pentru corupţie să nu mai fie suspendaţi din funcţie. Dragnea: Nu este o idee rea

Proiect PNL: Funcţionarii publici trimişi în judecată pentru corupţie să nu mai fie suspendaţi din funcţie. Dragnea: Nu este o idee rea

Replica API 2 martie 2017 | 00:14 278

Senatorul PNL Răducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este de acord cu această propunere deoarece trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Potrivit propunerii legislative, articolul 94, alin. (1), lit. m) din legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici se abrogă, potrivit News.ro.

În prezent, respectivul articol prevede că raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice.

Senatorul liberal motivează depunerea iniţiativei legislative prin faptul că suspendarea de drept a raportului de serviciu în situaţia trimiterii în judecată a funcţionarilor publici reprezintă o discriminare a acestora faţă de celelalte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi instituţie publică.

Filipescu dă exemplul Codului muncii, care prevede suspendarea de drept a raportului de muncă doar în cazul arestării preventive, a statutului aleşilor locali, care statuează ca unică situaţie de suspendare a mandatului cazul în care acesta nu respectă declaraţia privind interesele personale în termenele prevăzute de lege şi legea administraţiei publice locale, care stipulează că mandatul de consilier local se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv, nu şi în cazul trimiterii în judecată.

Un alt argument adus de senatorul liberal este că actuala prevedere din legea funcţionarilor publici încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie. ”Concluzionăm că, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să stabilească vinovăţia funcţionarului, nu considerăm că se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu”, scrie senatorul liberal în expunerea de motive a actului normativ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fara cuvinte,incredibil,ce propunere legislativa,a nascocit mintea desteapta a,acestiu senator PNL,Raducu Filipescu!
1
0
dovada ca PNL e o adunatura de taratoare de tot cacatul ...
2
0
Usl-ul nu moare,usl-ul se transforma!O sa mai revigorati voi PNL-ul la pulivara cu asemenea ,,proiecte de legi"!
3
0
Se cunoaste ca partidele politice romanesti fac parte din fostul PCR.
2
0
PNL PSD ACCEAS MIZERIE
3
0
PSD,PNL,USR,ALDE,PMP,UDMR etc, cind va saturati de furat nenorocitilor?faceti ce faceti si mai dati o lege care sa va apere.pentru sanatate si invatamint nu sinteti in stare sa alocati un procent mai mare din PIB.asta ptr ca nu va mai ramin voua destui bani de furat?sinteti doar niste TIRFE POLITICE,dar toate se platesc pe lumea asta,nu pe cealalta,jigodiilor penale.
9
0
Am o idee mai bune, ... Functionarii publici care's trimisi in judecata pentru coruptie ... sa fie eliberati cu conditia sa nu mai fie corupti timp de 2 zile ...
9
0
sa fie obligati sa se inscrie la PNL alfel .....amenda penala sa-i sara basca !
8
1
PNL partid de infractori acoperiti de PSD.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108