REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Proiectul de reabilitare a falezei de la Mangalia, menţionat pe site-ul Uniunii Europene. Ce alte proiecte cu finanţare de la UE mai derulează administraţia locală

Proiectul de reabilitare a falezei de la Mangalia, menţionat pe site-ul Uniunii Europene. Ce alte proiecte cu finanţare de la UE mai derulează administraţia locală

Replica API 19 septembrie 2019 | 00:00 497

Site-ul Uniunii Europene prezintă, la secţiunea „articole din presă” referitoare la utilizarea cu succes a fondurilor UE, proiectele pentru care a primit finanţare municipiul Mangalia. Se face referire, în postarea Uniunii Europene, la “Lucrări de amenajare şi modernizare zone de interes turistic - Sudul Litoralului”, care are o valoare totală de aproximativ 23 milioane de lei, fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Proiectul se află în procedură de achiziție în vederea contractării serviciului de execuție, iar termenul estimat de finalizare a proiectului este 2021. Proiectul presupune reabilitarea falezei Mangalia-Saturn pe o distanță de 2 km, prin refacerea integrală a zonei pietonale și a sistemului de iluminat public. De asemenea, va exista un punct de belvedere, se va amenaja un spațiu verde și vor fi create alei de acces. Toate zonele ce au diferențe de nivel și sunt destinate traficului pietonal vor fi echipate cu scări de acces și rampe pentru persoane cu dizabilități, acestea fiind dotate cu balustrade din inox rezistent în mediul marin.

În afară de acest proiect menţionat pe site-ul UE, amintim că administraţia locală a demarat şi alte proiecte, tot cu finanţare europeană, după cum urmează:

- Dezvoltare Turistică în staţiunea Saturn, proiect care se află în execuţie şi are o valoare totală de aproximativ 20 mil. lei. Termenul estimat de finalizare este septembrie 2020, însă Primăria Mangalia a anunţat că depune eforturi pentru a finaliza acest proiect în perioada mai-iunie 2020, fără a afecta sezonul estival.

În cadrul proiectului, vor fi reabilitate trotuarele şi asfaltate drumurile, se va amplasa mobilier urban modern, se vor amenaja spaţiile verzi şi se va reface reţeaua de iluminat public a străzilor propuse pentru reabilitare, respectiv: Lavrion, Greenport, Henny Ignatie, Corneliu Coposu. După modernizare, staţiunea Saturn va avea panouri de informare, cu led, staţii de autobuz, totemuri de semnalizare, piste şi staţii de biciclete, alimentate cu energie solară. Totodată, în staţiunea Saturn vor exista panouri electronice de informare, amplasate în cele 3 intersecţii (strada Lavrion cu străzile Henny Ignatie şi Corneliu Coposu, strada Henny Ignatie cu strada Greenport şi strada Greenport cu strada Lavrion), cu gestionarea online a conţinutului afişat.

- Reabilitarea Bisericii „Sf. Gheorghe”, care este declarată monument istoric.

Pentru acest proiect urmează a se da ordinul de începere a lucrărilor, la începutul lunii octombrie a.c. Valoarea proiectului este de aproximativ 12 milioane de lei, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Proiectul vizează reabilitarea faţadelor, a picturii murale exterioare şi interioare, consolidarea structurii de rezistenţă, sistematizarea curţii, refacerea împrejmuirii, reabilitarea tuturor instalaţiilor, construirea unui nou lumânărar pentru Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe, precum şi dotarea corespunzătoare a clădirii.

- Reabilitarea unui număr de 17 străzi din municipiul Mangalia, prin programul Interreg-V, în parteneriat cu Primăria Balcic.

Proiectul se află în procedură de elaborare a proiectului tehnic. Valoarea totală estimată este de aproximativ 15 milioane lei. Termenul de finalizare este: mai-iunie 2020

Proiectul face parte dintr-un program transfrontalier româno-bulgar, care prevede reabilitarea tramei stradale din centrul municipiului. Acesta se referă la asfaltarea a 17 străzi din zona centrală a oraşului şi alte cartiere, pentru o mai bună desfăşurare a traficului rutier şi pietonal. În acest sens, se vor reface trotuarele, spaţiile verzi şi alte suprafeţe adiacente de pe străzile supuse reabilitării. Se va interveni cu lucrări la trama stradală, pe următoarele străzi: Dr. Motaş, Frumoasei, I.C. Brătianu, Ion Creangă, Libertăţii, Mărăşeşti, M. Eminescu, Mihai Viteazu, Mircea cel Bătrân, Muncitorului, Negru-Vodă, Oituz, Portului, Ţepeş Vodă, Vânători, Vasile Alecsandri, Vasile Pârvan.

- Dezvoltare Turistică în Staţiunea Neptun-Olimp

În momentul de faţă, se elaborează proiectul tehnic; valoarea totală estimată a proiectului este de aproximativ 23 milioane de lei, iar data finalizării: octombrie-noiembrie 2020.

Proiectului vizează dezvoltarea durabilă a turismului şi, implicit, creşterea numărului mediu de salariaţi în staţiunea turistică şi balenoclimaterică Neptun-Olimp şi include investiţii în reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale pe străzile Scriitorilor, Delta, Gării, Crinului, Plopilor, Şcolii, Aleea Steaguri, Vilele Speciale, Faleza Neptun din staţiunea Neptun Olimp, precum şi investiţii în modernizarea sistemului de iluminat public rutier şi pietonal, amenjarea de piste de biciclişti şi spaţii verzi pe străzile modernizate.

- Implementarea Planului de Mobilitate Urbană (PMUD), la nivelul municipiului Mangalia.

Proiectul se află în faza de contractare. Valoarea acestuia se ridică la 46 milioane de lei; data finalizării: anul 2022

Prin acest proiect se urmăresc realizarea următoarelor obiective: dezvoltarea unui sistem de transport public atractiv, eficient şi accesibil locuitorilor oraşului, reducerea traficului rutier şi, totodată, reducerea poluării aerului, precum şi a poluării fonice în oraş, eliminarea blocajelor şi creşterea siguranţei în trafic atât pentru conducătorii auto, cât şi pentru pietoni, crearea infrastructurii necesare pentru un transport nepoluant. Conform documentaţiei tehnice, lucrările care fac obiectul PMUD se referă la lucrări de modernizarea străzilor şi aleilor pietonale în deplină siguranţă şi confort, amenajarea unei zone pietonale şi a pistelor de biciclete, amenajarea alveolelor pentru staţiile de autobuz, precum şi semnalizarea corespunzătoare a acestora, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, pe traseul mijloacelor de transport în comun. Intervenţiile în cadrul proiectului mai vizează lucrări de refacere a spaţiilor verzi, trotuare, amenajarea unei parcări de tip Park&Ride în staţiunea Cap-Aurora, cu sistem de iluminat modern şi semnalizare corespunzătoare pentru acest tip de parcare, dar şi pentru faleza din staţiune.

- Extinderea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal Mangalia.

Proiectul se află în faza de precontractare şi are o valoare de aproximativ 11 mil. de lei. Termenul de finalizare este noiembrie-decembrie 2020.

Noul corp de clădire va fi o extindere a pavilionului B, cu parter şi două etaje, unde vor fi amenajate cabinete medicale de specialitate. Astfel, la parter, în imediata apropiere a zonei de aşteptare, se va afla recepţia, amplasată central pe lângă culoarele de circulaţie, pentru o mai bună accesibilitate. Tot la parter, se vor regăsi cabinete ambulatoriu cu următoarele specializări: tratamente chirurgicale, investigaţii imagistice, medicină internă, cardiologie, stomatologie, ortopedie şi spaţiu tehnic. La etajul I, accesul pacienţilor se va face cu lifturi la cabinetul de recoltare, la cabinetul de neurologie şi urologie. La etajul al II-lea, se vor regăsi cabinete de hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie, citologie Papa-Nicolau, alergologie, bacteorologie. Conform documentaţiei tehnice, s-a propus şi achiziţionarea de aparatură medicală performantă pentru diverse specializări, printre care: chirurgie, radiologie, stomatologie, ortopedie, etc. De asemenea, s-a mai propus contractarea, din aceleaşi fonduri UE, a echipamentelor RMN, CT şi mamograf, necesare diagnosticării diferitelor afecţiuni, precum şi alte dispozitive de tehnică medicală de ultimă generaţie, folosite în cabinetele de specialitate.

- Construirea unei unităţi de învăţământ la Şcola Gimnazială ”Gala Galaction”.

Proiectul se află în evaluare tehnico-financiară şi are o valoare de 16 milioane de lei; data estimată pentru finalizare: anul 2022

Noua clădire a Şcolii Gala Galaction va fi construită în incinta unităţii de învăţământ, situată pe Şoseaua Constanţei, nr. 27, din localitate. După desfiinţarea clădirii existente, noua locaţie va avea un demisol, parter plus trei etaje, urmând să găzduiască aproximativ 800 de elevi, care vor putea face cursurile în condiţii optime şi cu dotări moderne. De asemenea, noua construcţie va avea două săli de sport, 16 săli de clasă, patru laboratoare, vestiare, bibliotecă, spaţii administrative, cancelarie şi alte birouri, cabinete medicale. Totodată, vor fi amenajate trotuarele şi aleile de circulaţie pietonală, spaţiile verzi, precum şi o parcare.

- Înfiinţarea unei baze sportive şi reabilitarea de infrastructură rutieră.

Şi acest proiect se află în evaluare tehnico-financiară. Are o valoare estimată la 14 milioane de lei, iar ca termen de finalizare: anul 2022.

Proiectul se referă la înfiinţarea unei baze sportive moderne, pe actualul amplasament al Bazei Sportive Pescăruş, unde va fi construit un complex sportiv cu două bazine de înot, cu o suprafaţă totală de 1441mp, destinat tuturor iubitorilor sportului. În acelaşi complex va fi realizat un teren de sport multifuncțional, unde se va putea juca baschet, handbal şi fotbal. Totodată, se vor asfalta străzile din imediata vecinătate a obiectivelor de investiţii ce vor fi propuse pentru reabilitare, cu fonduri UE.

- Reabilitarea sistemului de iluminat public central.

Proiectul se află în faza de evaluare tehnico-financiară şi are o valoare de 5 milioane de lei; termen de finalizare: anul 2022.

- Reabilitarea Grădinii de Vară ”Farul”.

Proiectul se află în evaluare. Valoarea totală estimată: 23 milioane de lei; termenul de finalizare: anul 2022.

- Construirea de locuinţe sociale.

Proiect se află în evaluare tehnico-financiară, are o valoare de 6 milioane de lei şi o dată estimată de finalizare: anul 2022.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai IREALITATEA care-i ridici osanale primarului vopsit PNL, Radu Cristian, dar facut si garantat primar in doua randuri de PSD! Vino sa vezi oras distrus ca dupa razboi dupa ce a daramat nebunul garajele de-avalma si-au ramas numai ruine si gunoi in loc! Vino sa vezi trotuare si borduri puse de toti prostii care deja s-au surpat..Nimicnicia asta de om este dusmanul nr. 1 al Mangaliei si-l doarre-n kur ca el sta in ditamai violiul la C-ta. Este navetist: vine suge si ultimul banut..pleaca si ne lasa-n mizerie si saracie.
4
0
Primar mincinos,ai distrus trotuarele,ai demolat garajele si nu ai facut nimic.Sa pleci din Mangalia ca cetatenii te urasc foarte mult.
6
0
Pe hartie arata bine dar in realitate orasul este praf si pulbere. Minciuni
6
1
Realitate vrem,nu fictiiune,orasul este distrus,la facut Raducu dupa chipul lui,deplorant.
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108