REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

PROMENADA Ştefan cel Mare arată ca după RĂZBOI

PROMENADA Ştefan cel Mare arată ca după RĂZBOI

Replica API 26 noiembrie 2020 | 10:13 2297

Altădată arteră de promenadă, astăzi, o ruină. E dezolant pe strada Ștefan cel Mare, unde mixul de pavele gri-roz a intrat în pământ pe alocuri, lăsând un drum denivelat, cârpit și cu gropi. Dacă treci de Tomis Mall și te apropii de Piața Griviței, ajungi într-o zonă dubioasă, unde poţi găsi, de la telefoane furate până la țigări fără timbru. A trecut mai bine de jumătate de an de când fostul edil Decebal Făgădău anunţa cu surle şi trâmbiţe că a semnat un contrat ce aproape 90 milioane lei pentru reabilitarea zonei centrale a Constanţei, adică strada pietonală Ştefan cel Mare. Proiectul se numea “Acces şi mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanţa” şi echipa lui Făgădău lucrase timp de 3 ani pentru el. Din motive neştiute de nimeni, proiectul a rămas doar o laudă în presă.

După alte şase luni, strada Ștefan cel Mare arată la fel de sinistru ca atunci când era primar. “Ce vom face?” spunea el. “Vom reabilita zona pietonale (suprafață 15.789 mp), vom pune marcaje speciale pentru persoane cu dizabilități, vom avea fântâni arteziene, spații verzi pe o suprafață de 5.206 mp, mobilier urban inteligent (bănci, spații de ședere, cișmele) cu WI-FI gratuit, iluminat public inteligent, sistem de informare modern, vreo 15 panouri şi un sistem de supraveghere video.” Nimic din toate astea nu s-a realizat, deşi banii existau. A plecat din scaunul de primar şi a lăsat oraşul Constanţa într-o paragină mai mare decât atunci când l-a preluat.

Din arteră de promenadă, în ruină

Artera de promenadă a Constanţei, unde pe vremuri oamenii ieşeau în hainele lor de sărbătoare să ia cina, să danseze prin bistrourile cochete sau să se plimbe pur şi simplu, e acum doar o stradă ponosită, cu clădiri sinistre, a căror tencuială riscă să-ţi cadă în cap, cu magazine care se închid ori s-au mutat în altă parte.

Peste toate astea se aude cântecul trist de vioară al cerşetorului din faţa magazinului Tomis, pe care rareori îl bagă în seamă cineva.

Mult promisele fântâni arteziene sunt doar nişte ţâşnitori ruginite, devenite scrumierele zonei. Bănci rupte, şanţuri în pavaş, trotuare rupte.

Singurele spaţii verzi sunt ierburile care au crescut printre dalele pavajului, iar spaţiile de şedere sunt colorate doar de găinaţul pescăruşilor.

Despre iluminatul public inteligent nici nu poate fi vorba, iar pe singurul panou din toată artera e o reclamă la o companie de zboruri.

Era oare chiar atât de greu ca Primăria să pună un pavaj nou în şase luni? Sau să facă să strălucească de curăţenie piaţa atât de iubită de constănţeni?

Z.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ma gindesc ca daca as fi fost proaspat primar mi-ar trebui trei zile sa ma gindesc cu ce sa incep ca toate sint la pamint dupa taifunul ,, psd ,,
3
0
Nu mai comparati Constanta cu Clujul. In Cluj traiesc ardeleni iar in Constanta turci romi si moldoveni
9
1
i tema la primarie ca noi vedem asta de ani buni....
2
0
Asta-i gainarie,promenada si carosabilul zonei peninsulare este ca dupa doua razboaie.
8
0
Ti-ai rupt piciorul ca esti prost ba, d-aia.. stii expresia prost de dai in gropi??? Tu esti boule, eu eram acolo cu colegul meu, tin minte ca am ras de tine, ca esti prost ca noaptea
1
3
si imprejurimea trebuie intai curatata de tzigani si apoi renovata zona.
8
1
Asear la Litoral tv cred ca Tutuianu era beat. Nu pronunta cuvintele corect si batea campii. Moderatoarea o bunicuta molesita nu il ajuta de loc. Cine e sef acolo?!
7
0
Actualul primar nu spune nimic despre aceasta strada. Ar trebui sa se plimbe putin prin "centrul orasului" ca sa vada in ce hal este. Macar niste copaci sa fi fost plantati pe aceasta strada unde vara nu este pic de umbra.
6
0
suflecati izmenele si hai sa te videm la treaba!
3
0
Desfiintati si magazinul chinezesc de pe Stefan si din Unirii. Sunt rusinea orasului!
7
2
Vai voi. Ati descoperit roata si apa calda. De zona de la lupoaica pina la Cazino nu aveti nimic de zis?
10
0
Din pacate in zona mentionata nu se poate face nimic din cauza rezidentilor,pe str jupiter daca dai cu spatele cu masina se arunca un copil in masina si alti 20 iti blocheaza masina si te ameninta sa le dai bani ca le-ai lovit copilul,de regula ii pandesc pe cei cu afaceri acolo,sa aiba pe cine santaja
15
0
promenada fara copaci,taiati toti de mazare,numai betoane si pavele,ca in zabrauti!atit ii duce mintea pe taranii astia de primaricind se duc afara nu inteleg nimic.bouarilor,uitati.va macar linga noi,varna,parc 10 km,plus gradina botanica,platani intre blocuri.ydiotilor taranoi incultii dreqului!
14
0
Sunteti cel pomenit in articolul cu "si-a bulit piciorul"? Celebrul articol, care a ajuns si la BBC, pe post de articol redactat de un jurnalist cu creier atrofiat? "Replica" s-a facut de poveste la acel moment in tot universul! PS: La BBC l-am trimis chiar eu! PPS: Multa sanatate! Nu am nimic impotriva dvs, ci impotriva limbajului celor asa-zisi jurnalisti.
11
1
Asa mi-am rupt si eu piciorul in portul turistic Tomis in august, in fata unui echipaj de la militia locala, ca politie nu se poate numi, si nu au catadicsit nici macar sa cheme o salvare sa-mi dea primul ajutor, apoi au acoperit groapa si eu am ramas cu semne pentru toata viata la piciorul drept. A scris si Replica despre asta dar nu a publicat si pozele bolanzilor din echipajul de milipolitie locala, vai de mama lor, le era frica sa faca constatarea pentru ca acea groapa in asfalt era pe domeniul public al Primariei si-i dadea don primar Fagadau afara din serviciu daca faceau proces verbal .
7
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108