REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Protestul sindicaliştilor RATC, pierdere de timp! Ce le transmite Făgădău

Protestul sindicaliştilor RATC, pierdere de timp! Ce le transmite Făgădău

Replica API 2 septembrie 2016 | 00:03 128

Socoteli

Socoteli

Transportul în comun din municipiului Constanţa s-a confruntat întotdeauna cu probleme, mai ales în ceea ce priveşte nemulţumirea angajaţilor Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa. Recent, membrii unuia dintre sindicatele RATC au anunţat că vor picheta Primăria vineri, 2 septembrie a.c., pe motiv că salariile acestora sunt mici în comparaţie cu a celorlalţi colegi din ţară. Totuşi, Decebal Făgădău, părimarul Constanţei, este de părere că manifestarea anunţată de aceştia nu va schimba cu nimic situaţia actuală a RATC.

În cursul zilei de miercuri, 31 august a.c., Decebal Făgădău a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a ţinut să facă câteva precizări privind situaţia actuală a RATC-ului, dar şi faţă de atitudinea angajaţilor. „Am primit un memoriu de la sindicatul reprezentativ. Într-adevăr, Regia trece prin momente destul de dificile din punct de vedere financiar. Pe de o parte scăderea numărului de călători, pe de altă parte faptul că flota este rigidă. Noi avem o singură capacitate de transport. Ori încărcătura pe intervale orare diferă. Dimineaţa poate faci cifra bună pentru rentabilitate, dar la ora 12 acelaşi autobuz călătoreşte cu 10 călători. Ori cheltuiala este aceeaşi. Flota a îmbătrânit. Nici Regia nu s-a adaptat la timp să facă restructurări, reoganizări. Ei se plâng întotdeauna că nu pot accesa bugetul alocat de Consiliul Local. Ei au aşteptări întotdeauna de la alţii, dar aşteptările trebuie să le aibă în primul rând de la ei”, a precizat Făgădău. De asemenea, protestul organizat de angajaţi nu va schimba cu nimic situaţia financiară actuală, ba mai mult, conform documentelor, salariile şoferilor se pare că au crescut, deşi RATC are datorii! „Pot protesta, este dreptul lor ca mişcare sindicală, pot face ce vor. Ori cifrele spun în felul următor: în ultimii 3 ani de zile au crescut salariile, că li se acordă bonuri, în timp ce Regia se duce la vale. Au o datorie la FISC de 24 de milioane de lei generată pe de o parte de relaţia defectuoasă cu Casa de Pensii. Practic, RADET şi RATC în ceea ce priveşte grija autorităţilor locale au beneficiat de acelaşi tratament”, a adăugat primarul oraşului de la malul mării.

Regia nu știe să-și “vândă produsul”

De curând, noi modificări la nivelul gratuităților au fost implementate în ceea ce privește RATC-ului și cu toate acestea numărul călătorilor scade vizibil. Cauza? Se pare că Regia nu știe să-și „vândă produsul”. “În ultimul an de zile nu cred că a propus cineva mai multe măsuri de sprijinire a transportului public decât am făcut eu. Faptul că am acordat reduceri elevilor, studenților, cadrelor didactice, personalului nedidactic, că am făcut de la 80 ani, am eliminat plafonul de venituri, că am dat ajutor șomeriulor. Acestea ar trebui să se regăsească în cifre mai mari la numărul de persoane transportate. Or nu este treaba nici a Primăriei, nici a Consiliului Local să meargă și să-și vândă produsele”, a explicat Făgădău.

Transportul în regim maxi-taxi, în vizorul Consiliului Local

Maxi-taxiurile, alternativa constănțenilor pentru transportul în comun, se pare că vor fi luate la puricat. Decebal Făgădău a anunțat că în perioada următoare se vor organiza controale la “sânge” a documentelor de funcționare a mijloacelor. “În momentul de față lucrăm la un pachet de măsuri și vom face o ședință specială pentru transportul public. Nu există o singură soluție, există mai multe soluții care însumate pot conduce la un transport public eficient. În momentul de față analizăm fundamentul legal pentru emiterea avizelor de traseu pentru cei cu maxi-taxi, avizele pentru cei care fac curse interjudețene și care nu respectă stațiile și fac opriri pe traseu. Verificăm absolut tot ce înseamnă aspectele legale. Într-adevăr față de momentul în care Consiliul Local la acea dată a aprobat rutele de maxi-taxi și momentul prezent au intervenit mai multe modificări ale legislației. Cu această situație, voi veni în fața Consiliului Local și îi voi lăsa să decidă”, a explicat edilul.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108