REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

PUG-ului Constanței, ANULAT, în parte, de JUDECĂTORI, la cererea afaceristului Dorinel TURCU

PUG-ului Constanței, ANULAT, în parte, de JUDECĂTORI, la cererea afaceristului Dorinel TURCU

Replica API 27 aprilie 2021 | 23:25 5173

Afaceristul Dorinel Turcu deține mai multe terenuri în Constanța, iar unele dintre acestea sunt situate în KM 4, pe Faleza Portului. Acesta le-a dobândit în 2004, iar potrivit PUG (Planul Urbanistic General) aprobat de HCLM Constanta nr. 653/1999, este inclus în categoria de folosință „curți construcții" cu destinația spatii verzi publice. Turcu nu poate exploata terenul, motiv pentru care a încercat să obțină anularea PUG-ului în instanță. Și a reușit! Ce-i drept, a fost anulat în parte, urmând să fie modificate reglementările urbanistice doar pentru terenul său, de 6000 mp, din KM 4.

Cum a ajuns terenul la familia Turcu

În 1997, Judecătoria Constanta, la cererea moștenitorului Dan Theodorescu Valahu, a obligat Consiliul Local Constanta la predarea echivalentului suprafeţei de aproximativ 6000 mp afectata de construcţii, situata între b-dul l Mai și faleza portului. Prin contractul de vânzare cumpărare de drepturi litigioase executionale din 2004, soții Turcu Dorinel și Ionela au dobândit toate drepturile lui Dan Theodorescu Valahu asupra aceleiați suprafeţe de teren, afectată de construcţii.

Un an mai târziu, mai exact în 2005, Municipiul Constanta prin Primar și Consiliul Local Constanta, fiind sunt obligaţi la atribuirea terenurilor, au aprobat hotărâre de consiliu pentru atribuirea, în compensare, (a primit alte terenuri în loc, deoarece cel în cauză era ocupat cu construcții) a terenului în suprafaţă de aproximativ 3088 mp la intersecţia străzilor L Slavici și N. Bagdazar și a terenului în suprafaţa de aproximativ 2000 mp situat pe b-dul l Mai vechi, între Poarta 5 și căminul B7.

Destinația terenului, astfel cum a fost stabilită prin PUG in anul 1999, a fost transmisă noilor proprietari in conformitate cu reglementările urbanistice aferente zonei. Includerea terenului reclamantei în categoria de folosință „curți construcții" cu destinația spatii verzi publice, nu reprezintă o privare de proprietate, ci o limitare a folosinței bunurilor.

Turcu nu poate construi, deoarece nu-i dă voie PUG-ul

Familia Turcu a demarat, ulterior, procedura în vederea exploatării zonei, dar s-a lovit de prevederea ce era reglementată în PUG-ul aprobat în 1999. Motiv pentru care, Dorinel Turcu cere anularea hotărârii Consiliului Local Constanta nr. 653/25.11.1999 privind aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) si a Regulamentului local de urbanism aferent PUG-ului aprobat, în partea privitoare la imobilul teren în suprafață de 6.000 mp, situat în KM 4 din Constanta, fostul Cartier Viile Vechi-Fostul Bulevard 8 iunie. Turcu a solicitat anularea actelor întrucât nu a putut fi eliberat un certificat de urbanism favorabil din cauza destinației stabilite prin aceste două acte normative, fiind respinsa și eliberarea autorizației de construire solicitată. El spune că aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) și a Regulamentului local de urbanism aferent PUG sunt nelegale, întrucât reglementările urbanistice au fost aprobate cu nesocotirea dreptului de proprietate privata asupră imobilului teren în suprafață de 6.000 mp, situat in Constanta.

Turcu a obținut anularea, în parte, a HCL privind aprobarea PUG-ului

Anul trecut, Tribunalul i-a dat câștig de cauză,Consiliul Local fiind obligat să anuleze, în parte, HCL nr.653/25.11.1999 privind aprobarea Planului Urbanistic General si Regulamentul local de urbanism aferent PUG, în partea privitoare la imobilul proprietatea lui Turcu. Decizia a fost contestată de Consiliul Local, însă Curtea de Apel a respins, pe 22 aprilie, recursul. Decizia este definitivă.

Dorinel Turcu este acționar la mai multe societăți

Potrivit datelor din Registrul Comertului Dorinel Turcu apare ca asociat în mai multe societăți comerciale din Constanța. Acestea sunt: Comfort Construct SRL, Domarco Security SRL, Domarco SRL, Easy Credit 2 All IFN SA, Easy Credit 4 All IFN SA, Global Recruitment SRL, Orient Ceramic SRL, Orient Construct Decor SRL.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
. ,,,adica vreo zece,,,societati ,,rrupe tot omul!
5
0
Grea e gramatica asta.
1
1
imposibil nu exista pentru afaceristri
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468