REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Puncția lombară - beneficii și contraindicații

Puncția lombară - beneficii și contraindicații

Replica API 15 iunie 2020 | 00:00 946

Puncția lombară este o metodă de diagnostic pentru mai multe afecțiuni ale sistemului nervos, prin prelevarea de lichid cerebrospinal și analizarea acestuia. Bolile asociate cu sistemul nervos pot avea, adesea, urmări deosebit de grave, chiar și fatale, motiv pentru care este importantă depistarea lor din timp. În timp ce o simplă analiză de sânge poate confirma existența bolii, cu ajutorul unei puncții lombare se pot stabili eventualele modificări de alcătuire, scrie doc.ro.

Ce este lichidul cerebrospinal?

Lichidul cerebrospinal, cunoscut și ca lichid cefalorahidian, acoperă și, în același timp, protejează, măduva spinării și creierul. Acesta se formează în creier și are rol de protecție a sistemului nervos împotriva factorilor externi. Lichidul cerebrospinal se acumulează în partea de jos a coloanei, într-un rezervor osos, de unde poate fi colectat cu ajutorul unei puncții, făra a prezenta niciun risc pentru pacient.

Ce se poate afla dintr-o puncție lombară?

Culoarea și consistența lichidului cerebrospinal poate oferi numeroase informații cu privire la o anumită boală de ordin nervos, precum cauzele apariției afecțiunii, prezența anumitor substanțe nocive în organism, agenții patogeni și chiar riscul existenței de celule canceroase în organism. Mai mult, cu ajutorul unei puncții lombare se poate stabili diagnosticul pentru afecțiuni ale sistemului nervos, precum meningita sau hemoragia meningeană, sau pentru boli de ordin neurologic, precum scleroza în plăci. De asemenea, prin puncție se poate stabili dacă există un exces de lichid cefalorahidian care poate crea hiperpresiune la nivelul creierului, sau hidrocefalie comunicantă.

Cum se realizează puncția lombară?

Examenul prin care se realizează puncția lombară constă în prelevarea, pentru analiză, a lichidului cefalorahidian. Intervenția durează aproximativ 10-15 minute, în total, atât timp cât pacientul nu prezintă complicații. Pe durata întregii proceduri, pacientul va sta întins pe o parte, cu genunchii strânși la piept. Apoi, medicul va localiza zona corespunzătoare prelevării de lichid cerebrospinal (la baza coloanei, în zona lombară), după care va dezinfecta zona și va aplica un anestezic local. Atunci va începe procedura propriu-zisă, prin care se va insera un ac de lungime mare în zona lombară, între două vertebre, care va străpunge membrana protectoare a lichidului cerebrospinal. Se va introduce, apoi, un mic robinet pentru extragerea lichidului, care va fi colectat în eprubete, ce vor fi trimise, ulterior, la laborator pentru analiză.

În ceea ce privește rezultatele, aspectul lichidului recoltat poate oferi informații grăitoare pe loc, și anume:

- dacă lichidul cerebrospinal are aspect tulbure, atunci poate fi vorba de o infecție bacteriană, precum meningita bacteriană

- dacă lichidul cerebrospinal este roșu, acesta este un indicator clar pentru o hemoragie meningeană

Rezultatele de la laborator se pot obține la 30 de minute sau o oră după efectuarea puncției. În cazul în care se impune o investigație mai amănunțită, acestea pot dura mai bine de 24 de ore. Este important de reținut faptul că puncția lombară este nedureroasă, minim invazivă și nu prezintă niciun risc pentru pacient.

Recomandări și contraindicații

Este important de știut faptul că puncția lombară nu este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune intracraniană sau au dificultăți de coagulare a sângelui. În ceea ce privește perioada de dinainte de intervenție, contraindicațiile sunt minime. Așadar, pacientul poate mânca și bea cafea fără nicio problemă.

Adesea, imediat înainte de efectuarea puncției, se poate administra un sedativ ușor pentru destinderea pacientului. De asemenea, imediat după, este indicat ca pacientul să rămână întins o perioadă, pentru a evita riscul de durere de cap sau migrenă, iar repaosul este recomandat pentru următoarele 24 de ore. Există riscul de a suferi de țiuit în urechi și de dureri ale gâtului imediat după intervenție (acestea fiind simptome ale unei scurgeri de lichid cerebrospinal prin orificiul creat pentru recoltare). Toate aceste efecte adverse ar trebui să dispară în maxim o zi de la intervenție. De asemenea, băile fierbinți și sauna sunt contraindicate după efectuarea unei puncții lombare, pentru 24 de ore.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108