REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

PUZ pe strada Industrială. Mai multe societăți îl CONTESTĂ!

PUZ pe strada Industrială. Mai multe societăți îl CONTESTĂ!

Replica API 1 aprilie 2019 | 00:00 856

Elaborarea unui PUZ din zona bulevardului Aurel Vlaicu numărul 125 a creat nenumărate controverse în rândul agenților economici care-și desfășoară activitatea în zonă. Aceștia spun că, dacă PUZ-ul va fi modificat, construțiile existente, și nu numai, vor avea de suferit. PUZ-ul a fost solicitat de DSD NOI GRUP S.R.L.

Romtextil SA. Intercom Topaz SRL, Donga SRL, Fantasy Mod SRL, Forum Industry SRL, Geam Cristal King SRL, Homelife Marketing SRL, și nu numai, sunt societățile care se opun elaborării PUZ-ului de pe strada Industrială. Primaria Municipiului Constanta a anunțat, în urmă cu câteva luni, consultarea asupra propunerilor preliminare pentru planul urbanistic zonal delimitat de strada Industriala, aleile de acces perpendiculare pe aceasta și limitele cadastrale IE212348 si IE203732, conform avizului de oportunitate nr. 55646 12.05.2017. Initiatorul PUZ ului este societatea SC DSD Noi Grup SRL, prin arhitect Roxana Mărculescu. Publicul a fost invitat să transmită observatii asupra documentelor disponibile, ceea ce s-a și întâmplat.

Firmele mai sus menționate au angajat un avocat care a formulat contestație împoitriva PUZ-ului. Societățile semnatare desfășoară activități în zona pentru care s-a propus spre aprobare PUZ-ul, acestea fiind direct afectate de modificările propuse și spun că sunt încălcate o serie de drepturi de natură să afecteze funcționarea acestora în condiții rentbile.

În primul rând, spun societățile în cauză, prin PUG este prevăzut un regim de înălțime de 20 m, iar prin PUZ se limitează înălțimea în zonă la 16 m. Acest aspect afectează nu numai investițiile viitoare, dar mai ales pe cele existente, al căror regim de înălțime depășete limita propusă de 16 m. ”Pentru acești agenți economici, deținători ai unor clădiri de peste 16 m, cum este cazul societății Romtextil SA, reducere regimului de înălțime sub cel existent atragerea, stoparea oricăror investiții în clădirile existente, a căror modernizare și consolidare nu va putea fi efectuată în viitor din cauza acestor limitări. Pe de altă parte, reducerea regimului de înălțime afectează dezvoltarea investițiilor pe termen lung alte tuturor proprietarilor de terenuri din zona afectată de PUZ, proiectele acestora elaborate pornind de la acteel de urbanism în vigoare la data cumpărării fiind compromise de modificările propruse prin PUZ”, spune avocatul societăților, în contestația depusă la Primăria Constanța. Acestea au de obiectat și cu privire la drumuld e acces. ”Este neîntemeiată din punct de vedere urbanistic și nefundamentată legal încadrarea drumului de acces ca fiind drum privat de utilitate publică de categoria a IV a. Prin actele de vânzarea cumpărare, toate societățile care au cumpărat imobile în fosta platformă industrială a societății Tomistex/Integrata au cumpărat și dreptul de proprietate indiviză asupra drumului de acces, dobândind un drept de proprietate privată asupra acestuia. Prin PUZ se propune modificarea încadrării drumului de acces din categoria drumurilor de utilitate privată în categoria de drum privat de utilitate publică”, se mai arată în contestația depusă.

În zona pe care se află amplasat acest drum funcționează mai mult de 10 societăți comerciale, majoritatea având capacități de producție și depozitare cu acces la acest drum prin care își creează acces la rețeaua publică. În plus, structura solului pe care este amplsat drumul respectiv nu permite un trafic intent de natura unui drum public, mai spun societățile care-și desfășăara activitatea în zonă. ”Deschiderea drumului pentru circulația publică ar periclita siguranța circulației, deoarce în subsolul zonei analizate de PUZ se află îngropate conducte de mari dimensiuni aparținând fostelor sisteme de canalizare din perioada anilor 90 și care sunt într-o puternică stare de degradare. Pe de altă parte, clădirile din zonă nu sunt proiectate să reziste unui trafic intens, structura de rezistență a acestora nefiind proiectată pentru a suporta vibrațiile cauzate de un astfel de trafic”, se mai arată în contestație.

Prin proiectul de PUZ se intenționează și realizarea de rețele edilitare care exced necesităților riveranilor. Rețelele deservesc blocurile, ansamblurile sociale și culturale, agenți economici etc. ”Prin prezentul PUZ se creează în sarcina proprietarilor din zonă obligația de a realiza rețele edilitare subterane, pe cheltuiala proprie, rețele care, ulterior, devin proprietate publică.”, se mai arată în document.

Ce spune proiectantul

Biroul Individual de Arhitectura Mărculescu Roxana, în calitate de proiectat al PUZ-ului a răspuns contestației formulate de societățile comerciale.

”Conform măsurătorilor făcute la față locului,niciuna dintre clădirile existente în zona de studiu nu depășea 16m,fără echipamente sau instalații poziționate,dar înțelegem punctul de vedere al proprietarilor din zona și putem reveni la înălțimea de 20m pentru tot edificabilul,nu doar pentru echipamente și instalații,atâta timp cât Comisia Tehnică a Primăriei Constanța este de acord cu acest lucru”, a răspuns arhitectul. Cât despre drumuri: ” Cunoaștem faptul că toate drumurile din zona studiată sunt propritate privată a beneficiarilor și putem face modificarea regimului juridic, din drum de utilitate publică în drum de utlitatea a riveranilor,în condițiile în care Comisiile Tehnice ale Primăriei Constanța își dau acordul”, a completat arhitectul. Iar, referitor la realizarea planului de precoordonare rețele edilitare ”s-a întocmit “Ghid privind metodologia de elaborare şi conţinutul cadru al planului urbanistic zonal” și avizului de oportunitate de către un inginer specialist în domeniu,care a preconizat, în baza avizelor de utilități obținute conform certificatului de urbanism în vederea întocmirii PUZ și reglementărilor propuse, necesarul extinderilor viitoare de rețele. Planșa de reglementări este cu titlu de propunere, fiecare beneficiar urmând să își obțină toate autorizațiile necesare la momentul în care va avea nevoie, în baza unor proiecte întocmite de către societăți acreditate de furnizorii de rețele”.

Societatea DSD NOI GRUP S.R.L. a fost înființată în anul 2007 și este situată în Constanța, str. Interioară 3, incinta Agrostar. Unic administrator este Stela Vălinescu.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe bld Callatis, garajele de la MG 29 si MG 31, sa mearga ANAF-ul dimineata sa-i ia ca din oala pe smecherii care si-au facut acolo doua ateliere si pleaca la munca cate 7 sau 10 muncitori la negru. Atelierele se vad de la o posta au aer conditionat, antena parabolica..Numai Domn primar si gasca lui carei pazeste pe toti interlopii nu-i vede! El darama garajele de-a proasta la fraieri de-a facut orasul praf.
2
0
Radu Cristian, primarul Mangaliei, a invrajbit populatia. Doar prostii si-au demolat garajele, smecherii primarului Nu. Prostilor le-a trimis si noaptea politia locala sa le bata la usa, care nu erau acasa puneau vecinii martori de instiintare. Teroare! Smecherii iti rad in fata si te fac prost ca-i ascultat de primarie. De ce nu-i deranjeaza primarul si politia locala pe cei cu garaje la Lidl gara Bl A 5; Rozelor R14; N3 bis bl G CEC bank cinematograf pescarus; Callatis MG 29.etc, etc. De ce dom primar!? Ca-s smecheri si preteni cu tine? Pai, mai asculta cineva de-acum incolo la ce spui tu!?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212