REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
14.8° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Cristian Radu, primarul Mangaliei, trimis în judecată de DNA, pentru corupție

Cristian Radu, primarul Mangaliei, trimis în judecată de DNA, pentru corupție

Virgil STOIAN 20 iunie 2023 | 11:26 10849

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, împreună cu alte șapte persoane, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Printre cei trimiși în judecată alături de Radu Cristian se află secretarul primăriei Mangalia, Petrina Boiță, dar șefa Direcției Economice, Diana Ionela Fotin. Mai precis, este vorba despre un dosar care vizează achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură “Grimberg şi Asociaţii”.

Cristian Radu, primarul Mangaliei, trimis in judecata de DNA, pentru coruptieÎn perioada 2012-2015, urmând decizia lui Radu Cristian, au fost inițiate spre adoptare patru proiecte de hotărâre de consiliu local, care poartă avizul de legalitate al secretarului Municipiului Mangalia, în legătură cu angajarea de avocați care să realizeze activitatea de asistență și reprezentare în instanță pentru Consiliul Local Mangalia, Municipiul Mangalia și Primarul Municipiului Mangalia. Astfel, edilul Radu Cristian a preferat să apeleze la costisitoarea casă de avocatură, deşi avea compartiment juridic în Primărie, unde îşi desfăşurau activitatea 8 angajaţi (consilieri juridici).

 

Cristian Radu, primarul Mangaliei, trimis in judecata de DNA, pentru coruptie

UAT Mangalia obligată să plătească 2.800.000 casei de avocatură

În anul 2015, a fost sesizată DNA Constanța, cu privire la faptele comise de Radu, în dauna municipiului Mangalia, iar astăzi aflăm că baronul s-a ales cu sechestru pe avere, în același dosar.  În dosar mai sunt implicate secretarul Municipiului Mangalia, Petrina Boiță, Dumitrana Romulus, dar și avocatul care a beneficiat de banii puși la dispoziție de Radu, cât și alte persoane care ar fi favorizat încheierea contractelor cu firma de avocatură.
Precizăm că Radu s-a aflat în scandal cu firma de avocatură, căreia nu i-au fost achitate unele onorarii astfel că aceasta a acționat în judecată Municipiul Mangalia prin primar. UAT Mangalia a fost obligată să plătească aproape 2.800.000 de euro casei de avocatură.

 

Fostul coleg de la Garda Financiară a lui Radu, și el pe lista suspecților și cu sechestru pe avere

Călin Didi George are și el calitatea de suspect. Acesta este director executiv la Primăria Municipiului Mangalia, mai exact Șef la Achiziții și mâna dreaptă a lui Radu. A fost consilier la Garda Financiară, când Radu era șef, dar o mai făcea și pe șoferul pentru Radu, atunci când era nevoie. Soția lui Didi George lucrează, și ea, în Primăria Mangalia. Are sechestru pe avere până la concurența sumei de 12.703.233,15 lei.

O altă persoană suspectă este Maria Negru, consilier în primăria Mangalia, care are sechestru pe avere până la concurența sumei de 965.354,28 lei.

Cristian Radu, primarul Mangaliei, trimis in judecata de DNA, pentru coruptie

Oficial de la DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Radu Cristian, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și
  • Boiţă Petrina, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Dumitrana Romulus, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
  • Călin Didi George, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Vlădescu Daniel, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Fotin Diana-Ionela, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Negru Maria, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia, Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de  95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

Cristian Radu, primarul Mangaliei, trimis in judecata de DNA, pentru coruptie

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. „Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, au transmis reprezentanții DNA Constanța.
 

 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0
Ah,karma!Sper sa intre și săgețile lui,contabile,mana dreapta ..sex feminin!Sa vedem averile lor de unde sunt???Dumnezeu,El nu doarme…!
0
0
Daniel slavescu??? Poftim??? Care teren?? Aaaaa Ala de la OLIMP!!! Care?? 471 m?? Sau aia 110 m??? Sau aia 735 m??? DNA, te rog frumos, treci putin pe la Daniel Slavescu si dupa pe la Iuliana Petcu!!!!
2
1
Radule sa te duci de unde d...racu ai venit și să vii când te cheamă ...! Ia și proa sta de mare managera curvva de interlop, și dispăreți, roșu dosar, calin dosar,Zamfir locală dosar, și urmează alții
10
0
In sfarsit DNA Constanta a spart gheata! Radu Cristian se lauda ca are imunitate la parchete, vad ca ceva s-a intamplat… Oare vizita lui Radu la Iohanis in iarna, nu a fost de folos? Sau a incetat dările bazându-se pe imunitatea promisa?
11
1
Radule intr o buna zi sper sa apari la știri exact că ăla de la Albești, succes,baga fura cat poți și când te duci sa îți umpli cavoul, sa nu uiți, pitic porno cu puzta mica și bun in limbi , sa pleci cu alina p*****a de la spital
9
1
Mafie mare cu acest jeggg de primar, dar se vor afla toate nelegiuirile, cate manevre face câți bani dați cu dedicație, Doru bmz cat sugge de la primarie
7
0
Cel mai mare jeggg posibil acest primar cu gașca lui Stamate Ilie banu roșu jeggul ăla paluga de la locală și mulți alții mafioți, roșu urmărit penal, cccatl ăla de la locală cu dosar, văd că a dispărut din scenă călin , moșul
5
0
se poate! Nu am auzit ca un primar sa fure, nuuuu!
2
0
Îl cercetează pentru faptele făcute in 2012, DNA ul ar trebui să-l cerceteze și pt faptele făcute pana in 2023 inclusiv. In acest oraș s a format o hăinuță de mafioți in primăria Mangalia. Este inacceptabil ce se întâmpla și totuși îmi pun un semn de întrebare de ce îl cercetează pt un singur caz, a făcut multe altercații chestii mult mai grave.
7
0
cu privire la termenele de prescripţie: răspunderea penală se prescrie, în anumite termene care variază în funcţie de pedeapsa prevăzută de lege pentru fiecare infracţiune (15, 10, 8, 5 şi 3 ani), pe când acţiunea civilă, întemeiată pe răspunderea civilă delictuală, se prescrie, de regulă, în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), prevăzut de Decretul nr. 167/1958; - în privinţa momentului din care încep să curgă termenele de prescripţie: data săvârşirii infracţiunii în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv, data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea. PS - asa ca ... dupa citirea rechizitoriului in instanta, inculpații dacă sunt găsiți vinovați plătesc la bugetul de stat și nu la bugetul Mangaliei prejudiciul; ca penteu încasarea acestuia la bugetul local a operat prescripția
3
0
DRAGI TOVARASI SI PRETINI, lăsați-ne cu textele voastre, între timp și dacă nu ști carte, exista GOOGLE și te lămurește el: Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată, până la citirea actului de sesizare. Teoria şi practica judiciară au statuat că după acest moment constituirea ca parte civilă poate avea loc numai dacă inculpatul nu se opune şi această constituire să nu pericliteze buna desfăşurare a judecăţii. Cererea de constituire ca parte civilă va cuprinde date cu privire la partea vătămată în procesul penal, date cu privire la învinuit sau inculpat, temeiul legal de constituire ca parte civilă, cuantumul despăgubirilor dovedite prin acte, probele de care înţelege să se servească, data depunerii şi semnătura.
0
0
Of, saracul ce a patit!! Noi, locuitorii Mangaliei, stim daca e nevinovat sau nu. Nu, nu! Nu ne bucuram! Suntem foarte tristi pentru aceasta veste. Foarte tristi. Bem un vin bun si scump de suparare.
5
1
UAT MANGALIA este parte vatamata in DOSARUL PENAL. Chestiunea cu partea civila pagubita se poate rezolva dupa hotararea definitiva.
4
2
Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal. COMUNICAT Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: (*) toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare c*rţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
4
0
Pun aici linkul de pe pagina DNA, in comunicat scrie clar ca NU SA CONSTITUIT PARTE CIVILA,
1
0
Sile si Matasaru au facut carare la declaratii,au scris si ce n au facut,de la mesele platite la Sandalandala pentru Radu si Alina Dan,acolitii si gusteri chemati la ordin,pâna la apartamentele date la cladirilepe care le construiesc…secretul se numeste acord de recunoastere…dna Capraru a*****a cunoaste termenul bine,la folosit si ea…Laurentiu esti halit ….
8
0
CL Mangalia este parte civila in dosar. De 2 saptamani chiar.
2
2
Te au ajuns blestemele lui DONE după ce l ai jupuit de bani ,i-ai făcut manevra sa îl aresteze .Tu și gașca ta de spagari
10
1
Daca nu il retineti o sa fure intruna pentru ca este disperat dupa banii,asa ne trimitea si pe noi cand era sef la garda sa adunam banii de la agentii economici
14
0
Ce este cel mai important e că a încheiat contractele fara sa aiba sumele alocate pe buget. DNA nu a observat și deturnarea de fonduri? Stan Linica, că președinte de ședință, a transmis în fals către prefectura o hotarare de consiliu care nu s-a votat și acum voteaza sa nu se recupereze prejudiciul. DNA nu a sesizat?
10
0
Nu ajunge și la Mitroi ? Ca erau frați de atribuiri
11
0
Asa a făcut și ala de la București, sectorul 1 . 80 de atribuiri directe în 2 zile , aceiași firma .
5
0
Daca infractiunea este continuata cativa ani de la data primei fapte, cand e prescriptia?
2
0
Daca si primarii fura despre ce vorbim… Chitac fura cu Pensii Speciale si saarii stand la birou. Haleste pensii din banii statului dein taxe
8
1
Faptele sunt din 2012 - 2015 iar dna trimite in judecata dupa 8 - 11 ani; de ce s-a intarziat atat de mult ? asa se lupta cu coruptia in tara asta, in ritm de melc ? si daca le spui celor de la dna ca sunt controlati politic sau de servicii sau fac politica se supara ! si mai iau si salarii si pensii imense si ies mult mai devreme la pensie ca toti ceilalti
11
1
Sa lasi comentariile pornite, Pascalito!
6
1
Nu cred ca se prescrie! Cum Primaria nu s-a constituit parte civila este semn clar și evident ca complicitatea asta se întinde pana in zilele nostre
13
1
Urmează Chițac , Vintilă Alin , Leu Dan , Merlă Ani
16
2
Se aud pina in Constanta zanganit de catuse !!! Cam asta a fost Radule , Mazare a mai bagat un pat in celula lui , te asteapta !
19
4
De unde atâta avere la Calin...un biet jurist la avicola cu adidasii scorojiti
16
2
De unde are amanta primarului Alina Dan 6 apartamente.Toate amantele lor au apartamente prin Navodari,Saturn sau Olimp.Recent si a mai tras Radu un Hotel in Cap Aurora cică l a cumparat de la Sile cu peco.nu i ajung alea 3 blocuri Sophra.
21
0
...ca să nu mai vorbim de aspectul EVIDENT că faptele sunt din 2015, iar termenul de prescriere e de 10 ani. Parcă văd aşa, ca aievea, cum termenul de prescriere se va împlini cu o zi înainte de sentinţă.
17
0
Vrăjeală. Vrea "altcineva" să fie primar peste ce urmează la Mangalia, iar RC visează să se eternizeze pe scaun şi nu se dă plecat.
7
4
Încet încet se face dreptate. Păcat ca e cam târziu, după ce a furat fără știre și și-a însușit terenuri in toate colțurile a stațiunilor și in Mangalia. Dar e bine și asa, sa scăpăm o data de acest oligarh
16
1
A inceput DNA sa ii scoata dosarele lui Radu Cristian!!! Oare de ce? L-au ținut in brațe 10 ani si chiar acum s-au decis sa il bage la puscarie!!! Oare nu mai are prietenii sus puși ?
25
1

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407