REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Radu Magdin, analist politic: Guvern minoritar Cîţu sau refacerea la limită a coaliţiei

Radu Magdin, analist politic: Guvern minoritar Cîţu sau refacerea la limită a coaliţiei

Replica API 21 octombrie 2021 | 21:28 732

Analistul politic Radu Magdin apreciază că, după respingerea de către Parlament a guvernului propus de Dacian Cioloş, există fie scenariul unui guvern minoritar PNL-UDMR condus de Florin Cîţu, fie refacerea "la limită" a coaliţiei PNL-USR-UDMR, prin nominalizarea unui alt premier.

"Există doar două posibile scenarii realiste. Scenariul numărul unu este acela în care preşedintele Iohannis merge pe o variantă minoritară de Cabinet PNL plus UDMR, şi anume rămâne pe varianta Florin Cîţu şi atunci Florin Cîţu revine ca o propunere în Parlament, care, probabil, în ciuda declaraţiilor făcute de Opoziţie până acum, va trece. Al doilea scenariu, deşi, pe moment, după ceea ce se întâmplă astăzi, pare un pic improbabil, este o refacere a Coaliţiei, după o nouă propunere de prim-ministru de la PNL, care să fie mai pe gustul USR. Deci, dacă totuşi se întâmplă acest lucru, poate fi invocată starea actuală dramatică din sectorul sanitar, precum şi consecinţele economice extinse ale instabilităţii politice pentru a recrea coaliţia (...) Dacă Florin Cîţu se dă la o parte sau este dat la o parte de către preşedinte şi vine un prim-ministru care poate recrea încrederea dintre PNL, USR şi UDMR, s-ar putea ajunge, la limită, şi la aşa ceva", a spus analistul politic, scrie stiripesurse.ro.

Radu Magdin a susţinut că nu se poate vorbi de un al treilea scenariu, care ar presupune alegeri anticipate.

"Şi asta pentru simplul motiv că, în momentul de faţă, cu excepţia unui partid care sigur este câştigător de pe urma alegerilor anticipate, şi anume AUR, restul partidelor nu sunt imediat doritoare de a testa încrederea populaţiei în ele. Inclusiv PSD, cred eu, ar fi mai confortabil să aibă alegeri anticipate în contextul în care ar fi sigur pe un patruzeci şi ceva la sută, nu doar când este pe la vreun 35%. (...) Aş spune că anticipatele este scenariul cel mai improbabil", a arătat Magdin.

Radu Magdin a reiterat că "dincolo de zgomotul politic pe care îl auzim, în mod realist, în momentul de faţă, interesele vieţii politice, precum şi necesitatea de a da o minimă stabilitate ţării face ca să mergem fie pe o variantă de cabinet minoritar cu Florin Cîţu, fie, dacă preşedintele reuşeşte să-l convingă pe Cîţu, fie să îi dea un impuls politic de a se da la o parte, în momentul respectiv să poată fi încercată cât se poate de repede o variantă de refacerea a coaliţiei, dar cu cineva mai împăciuitor, gen ministrul de Interne, Bode, sau ministrul Educaţiei, Cîmpeanu, sau ministrul Apărării sau altcineva viabil din perspectiva ambelor partide, care, cu siguranţă, va fi viabil şi din perspectiva UDMR".

Guvernul propus de Dacian Cioloş a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului. Au fost înregistrate 88 de voturi "pentru" şi 184 de voturi "împotrivă".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920