REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Război între „stăpânii de sclavi” din Constanţa: mangaliotul Olan cere falimentul unui agricultor din Medgidia

Război între „stăpânii de sclavi” din Constanţa: mangaliotul Olan cere falimentul unui agricultor din Medgidia

Replica API 3 decembrie 2014 | 23:03 1929

Firme fantomă, bani negri, muncitori fără acte - nimic deosebit

Firme fantomă, bani negri, muncitori fără acte - nimic deosebit

Vasile Olan

Afaceristul şi politicianul mangaliot Vasile Olan, unul dintre cei mai mari agricultori din judeţul Constanţa, cere falimentul unui coleg de breaslă din Medgidia, Elisei Pricop. Firmele lor se războiesc prin instanţe de mai bine de doi ani, dar sunt şanse mici pentru Olan să mai vadă ceva de la afaceristul din Medgidia, întrucât acesta şi-a îngropat societatea şi continuă să facă agricultură aşa, mai pe la negru, după buna tradiţie românească. Ultimul episod s-a înregistrat zilele trecute, pe 28 noiembrie, când creditorul Agricola Holding Mangalia SRL, firmă controlată de Olan, a înregistrat, la Tribunalul Constanţa, un dosar în care cere falimentul debitoarei Agro Center SRL, societate din Medgidia deţinută de Pricope. Fiind vorba despre firme specializate în cultivarea cerealelor, mai mult ca sigur este vorba despre o tranzacţie între agricultorul din Medgidia şi cel din Mangalia, în care ultimul şi-a luat ţeapă.

Agro Center nu a mai depus bilanţ fiscal din anul 2010, când raporta venituri de 213.754 lei şi un singur angajat. De asemenea, ultimele informaţii despre asociaţii săi provin din anul 2011, când Agro Center avea ca unic asociat pe Florin Theodor Petre, un bucureştean de 50 de ani stabilit în capitala dobrogeană a ţiganilor, comuna Cuza Vodă. În martie 2011, bucureşteanul decidea suspendarea activităţii firmei pentru o perioadă de trei ani. Florin Theodor Petre tocmai ce preluase firma de la fostul asociat majoritar, Oprea Dudescu, un oltean de 64 de ani stabilit în comuna Ruşăneşti, dar, iată, foarte preocupat de agricultura medgidiană. Păstrând ingredientele reţetelor de succes ale firmelor fantomă, şi olteanul Dudescu preluase firma de la Andra Cristina Deaconu, de 31 de ani, din Bucureşti, care, la rândul ei, o luase de la Florin Budeanu, de 48 de ani, din comuna constăţeană Tortoman. În fine, Budeanu este cel care a fondat Agro Center SRL în august 2008, alături de cel care deţine, în realitate, frâiele firmei, Elisei Pricope, de 47 de ani, originar din Galaţi, cu domiciliul în Vaslui şi stabilit în Medgidia.

Sclav în podgorie, după 18 ani de închisoare

Elisei Pricope este proprietarul a câteva sute de hectare de culturi cerealiere şi podgorie în zona Medgidiei, atât în nume propriu, dar şi prin firmele sale. În afară de Agro Center, Pricope mai deţinea o firmă specializată în cultivarea cerealelor, New Ely Corporation SRL, înfiinţată în 2003 împreună cu mai sus menţionata Andra Cristina Deaconu, cedată în 2007 tatălui său, Gheorghe Pricope, de 82 de ani, domiciliat, cum altfel, în Jimbolia, judeţul Timiş. Elisei Pricope apare în mai multe dosare din instanţele constănţene, printre ele şi câteva în care este dat în judecată de firma politicianului Vasile Olan. Cel mai interesant lucru despre Pricope răzbate însă dintr-o poveste relatată vara aceasta de Evenimentul Zilei, despre destinul cutremurător al unui bărbat de 55 de ani, Theodor Creţeanu, ajuns, la propriu, sclav pe plantaţia de viţă de vie a afaceristului. Complet izolat de lume, fără nici un act de identitate, în mijlocul a sute de hectare de vie, neplătit şi trăind de pe o zi pe alta, după ce petrecuse 18 ani în puşcărie, pentru o crimă despre care susţine şi acum că nu a comis-o. Meteahnă tipică de agricultor român, din moment ce nu numai Elisei Pricopie are sclavi personali, ci şi cel pe care l-a ţepuit, Vasile Olan din Mangalia. Anul trecut, firma acestuia, Agricola Holding Mangalia SRL, a apărut în raportul de activitate al ITM Constanţa după ce a fost amendată pentru că folosea zeci de muncitori la negru.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108