REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Reclamă MINCINOASĂ: Iowemed a scos sigla "URGENŢĂ" de pe clădire! - vezi ce spune dr. Raed Arafat

Reclamă MINCINOASĂ: Iowemed a scos sigla "URGENŢĂ" de pe clădire! - vezi ce spune dr. Raed Arafat

Replica API 18 iulie 2013 | 00:00 396

În sediul de pe I.C. Brătianu sunt asigurate doar banale consulturi

În sediul de pe I.C. Brătianu sunt asigurate doar banale consulturi

Centrul medical particular Iowemed de pe strada I.C. Brătianu a fost prins cu reclama mincinoasă pe sediu! Descoperirea a fost făcută într-o împrejurare nefericită: decesul omului de afaceri Gheorghe Oancea. Omul de afaceri a murit în incinta Iowemed, centru la care apelase de urgenţă întrucât se simţea rău. De ce medicul de gardă şi asistentul de la Iowemed nu au resuscitat pacientul? Simplu. Marţi seara (16 iulie), în dotarea centrului medical nu exista nici defibrilator, nici aparat EKG. Mai mult decât atât, Centrul Medical de pe I.C. Brătianu, acolo unde a fost declarat decesul lui Gheorghe Oancea, este autorizat să presteze doar consultaţii pentru următoarele specializări: "Pediatrie, Cardiologie, Medicină Internă, Neurochirurgie, Endocrinologie, Oftalmologie, ORL, Psihiatrie, Obstetrică-Ginecologie -fără a fi efectuate întreruperi de sarcină, Dermatologie, Medicina Muncii, Medicină Sportivă, Fizioterapie, recoltare probe biologice", însă, centrul era semnalizat stradal (inclusiv în data de 16 iulie a.c.) printr-o reclamă mincinoasă: "Urgenţă NON-STOP!", pentru pacienţi naivi! Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate Publică din Constanţa au declanşat miercuri, 17 iulie a.c., o anchetă la sediul centrului medical de pe I.C. Brătianu, iar rezultatele verificării sunt extrem de grăitoare: "Au fost amedaţi cu 10.000 de lei, potrivit HG 857/2011, pentru nerespectarea autorizaţiei de funcţionare, încălcarea certificatului constatator şi reclamă mincinoasă". Reprezentanţii Guvernului în teritoriu, respectiv Prefectura Constanţa, dar şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, au monitorizat ancheta pas cu pas. Astfel, Panoul luminos stradal, cu afişare text "Urgenţă NON STOP", al Centrului Medical privat Iowemed, a fost interzis, printr-o decizie luată, miercuri, 17 iulie a.c., de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu. La scurt timp (în cursul zilei de miercuri, 17 iulie a.c.), reclama mincinoasă a fost înlăturată. "Induceau lumea în eroare. Dacă ei le spuneau pacienţilor că le oferă serviciu de urgenţă la sediul de pe I.C. Brătianu, atunci şi-au depăşit autorizaţia de funcţionare. Sediul acela a fost autorizat doar pentru simple consultaţii, nu pentru urgenţă. Problema celor de la Iowemed este una singură: sediul în care a intrat pacientul este autorizat doar pentru consultaţii, nu pentru urgenţă. Dacă în afara sediului au indus oamenii în eroare şi i-a bagat în centru pentru a-i trata ca urgenţă, este greşeala lor", spun inspectorii DSP. Cine le-a dat autorizaţie să-şi amplaseze reclama mincinoasă? Anchetatorii vor fi cei care vor scoate la iveală şi acest amănunt esenţial.

Arafat, despre reclama cu "urgenţa": Este o inducere în eroare a populaţiei

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, spune că în baza raportului de la Constanţa va decide ce măsuri legale se impun în acest caz. "Eu ieri (marţi seara -n.r.) am fost sunat şi m-au anunţat, dar încă nu am primit raportul de la Constanţa. Dacă primesc primele date de la ei, în baza lor cu siguranţă o să cerem verificarea acestor specte şi, dacă se impune, vom anunţa inclusiv Colegiul Medicilor şi alte organe", a spus dr. Arafat. Referitor la reclama mincinoasă, dr. Arafat a spus că: "De fiecare dată când încercăm să impunem o reglementare în domeniu, suntem acuzaţi că avem ceva cu astfel de centre şi că nu vrem să intre sectorul respectiv în domeniul urgenţe". Astfel de situaţie similară "nu am avut, dar situaţii în care una se declară şi alta se face -există, din păcate, pentru care Ministerul Sănătăţii a luat şi măsuri", explică dr. Arafat. "Cert este că a anunţa în stradă la un centru privat că asiguri urgenţe, şi nu faci asta, este o inducere în eroare a populaţiei", a conchis dr. Arafat.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108