REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

"Rectorii reprezintă o comunitate academică şi nu ar trebui să aibă vreo legătură cu politica"

"Rectorii reprezintă o comunitate academică şi nu ar trebui să aibă vreo legătură cu politica"

Replica API 11 septembrie 2012 | 00:00 136

Rectorul Universităţii Maritime Constanţa, Violeta Ciucur:

Rectorul Universităţii Maritime Constanţa, Violeta Ciucur:

Precum mucegaiul infiltrat în pereţi, bată-l vina, politicul se instalează în "temeliile" instituţiilor urbei, iar de aici, potopul: cad capete, se schimbă conducerile, răsturnări de situaţie, lacrimi, durere, zâmbete şi fericire, în funcţie de caz şi eveniment, desigur. Însă, cum faţa afişată în public este cucoană mare, mulţi cochetează cu politichia, puţini recunosc, noi să fim sănătoşi. Dar, să vedem ce ne spun alţi rectorii universităţilor constănţene despre politică. Amintim că, la nivelul acestor instituţii, teoretic politicul nu are nici o treabă. Într-o ediţie anterioară, rectorul universităţii de stat Ovidius, Dănuţ Epure, ne declara că activitatea didactică nu are legătură cu politica. La fel susţinea şi rectorul Aurel Papari, de la Universitatea Andrei Şaguna, în timp ce un alt rector declara, deschis, că el este pesedist. Astăzi, vă prezentăm ce spun, despre politică şi înregimentări, şefii de la UMC, de la Academia Navală, respectiv Universitatea particulară Concord.

Cum listele "capilor" de instituţii sunt, sau ar putea fi, împărţite frumuşel în funcţie de culoarea politică, iată că "ziua judecăţii" a sosit şi în rândul rectorilor universităţilor de la malul mării. Dacă, în trecut, trei rectori şi-au spus năduful legat de subiectul de faţă, astăzi a venit rândul altor trei, despre care noi am crezut că fac politică. Însă, şoc! Ne-am înşelat. În poziţia ghiocelului şi cu mâna pe inimă spunem că Universitatea Maritimă Constanţa, Academia Navală Mircea cel Bătrân, dar şi Concord au la conducere oameni care se feresc de partide ca... încornoratul de tămâie! Cel puţin aşa declară ei. Până una - alta, ne oprim la rectorul Universităţii Maritime Constanţa, Violeta Ciucur, care ne spune că nu simpatizează nici un partid politic. "În nici un caz, nu am nici o simpatie, părere, problemă, cu nici un partid. Chiar mă dezamăgesc partidele. Consider că rectorii reprezintă o comunitate academică şi nu ar trebui să aibă vreo legătură cu politica", a declarat, pentru "Replica", Violeta Ciucur, rectorul UMC. Luând-o la pas pe bulevardul Mamaia, ne oprim la o intersecţie micuţă, pentru a-l întreba acelaşi lucru şi pe preşedintele Fundaţiei Concord, Dumitru Costea. Fără a sta pe gânduri, Costea ne spune că nu-l interesează politica. "Eu nu sunt în nici un partid politic. Rectorii ar trebui să fie echidistanţi, fiecare să-şi facă treaba lui, consider că nu ar trebui să se amestece politica", a spus Dumitru Costea.

Rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân nu vede nici o problemă dacă alţi colegi rectori ar face politică

Continuând şirul "politica, departe de mine", ajungem şi la Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân. "Nu sunt simpatizant, nu pot să fac politică, pentru că eu sunt comandantul direct al unei instituţii militare de învăţământ. Însă, în măsura în care (alţi colegi - n.r.) îşi pot îndeplini obiectivele pe care le au ca şi manageri de universităţi, nu văd ce legătură ar avea dacă ar fi implicaţi şi în politică. Depinde de situaţie, depinde de omul în sine. În ceea mă priveşte pe mine, nu am făcut parte nicodată din vreun partid şi nici nu o să fac", a spus Vergil Chiţac.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108