REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

RECURSUL COMPENSATORIU: 'Cu ce ne ajută dacă recidivează acum sau peste 6 luni?'

RECURSUL COMPENSATORIU: 'Cu ce ne ajută dacă recidivează acum sau peste 6 luni?'

Replica API 17 ianuarie 2019 | 09:26 381

SURSE JUDICIARE din Constanţa, despre TĂRĂBOIUL iscat pe seama deţinuţilor eliberaţi mai devreme

SURSE JUDICIARE din Constanţa, despre TĂRĂBOIUL iscat pe seama deţinuţilor eliberaţi mai devreme

sursa foto The Telegraph

Recursul compensatoriu a devenit subiect de foc! De când a intrat în vigoare, fiecare recidivă a unui fost deținut a fost pusă pe seama respectivei legi. Cetățenii au început să se convingă din ce în ce mai mult că aceasta este reala problemă, iar în cursul zilei de miercuri, 16 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit și a declarat public faptul că Guvernul trebuie să ia măsuri urgente. Însă, potrivit unor surse judiciare de la malul mării, nu recursul compensatoriu ar fi problema, pentru că nu ne ajută cu nimic dacă infractorul recidivează acum sau peste 6 luni. Însă, există și opinii diferite, de genul că privarea de libertate are rolul de a izola un infractor de societate.

Totul a pornit de la condițiile improprii din penitenciare, la CEDO existând mai multe condamnări din cauza aceasta. Astfel, reprezentanții statului au decis ca deținuții să fie despăgubiți și așa a apărut recursul compensatoriu, care se referă la un bonus de 6 zile la fiecare 30 executate. De când a intrat în vigoare legea, mii de deținuți au fost eliberați înainte de termen și mulți dintre aceștia au recidivat. Iar spiritele s-au încins treptat, ajungându-se acum la un subiect de foc.

Acuzațiile continuă să curgă cu privire la legea în cauză, oamenii precizând că nu se mai simt în siguranță. Însă, privind problema la bază, și nu la suprafață, oare recursul compensatoriu e cauza ”nenorocilor” – se întreabă retoric surse judiciare din Constanța.

”Dacă CEDO spune că statul român nu și-a îndeplinit obligația privind crearea unui spațiu decent pentru condamnat, soluția nu este să continuăm să-i torturăm, pentru că au și ei drepturi. Până și un condamnat pentru omor are dreptul la un spațiu decent în pușcărie. CEDO o spune. Asta ne deosebește de maimuțe! Dacă statul român e incapabil, aceasta a fost soluția, a recursului compensatoriu. Trebuie să ne hotărâm încotro mergem: vrem să persistăm în greșeală sau vrem să evidențiem cauzele care au condus la situația în care CEDO a dat un termen de încercare României să îmbunătățească aceste condiții de detenție? Prin urmare, cum România nu a fost în stare să-și construiască pușcării în termen rezonabil, sigur că varianta este ca deținuții să-și recâștige dreptul la libertate mai devreme”, au spus surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Acestea au adăugat și faptul că recidiva poate avea loc și dacă un condamnat este eliberat la termen: ”Recursul compensatoriu nu încurajează recidiva. E ceva de genul cum am spune că e mai bine ca agresiunile, crimele, să fie comise mai târziu cu un an. Pentru că ei oricum vor recidiva. Suntem eficienți dacă ajungem să nu se comită deloc! Dacă aveam un sistem de reabilitare eficient, trebuia să-l folosim! Dar noi nu avem!

În concluzie, formula recursului compensatoriu este una de intrare în normalitate, în situația existentă, în care statul român nu este în stare să-i confere deținutului drepturi conform celor din UE. Toată lumea din sistem este conștientă de lucrul acesta”.

De meționat este faptul că mulți dintre "pușcăriași", și aici ne referim la fapte cu violență sau furturi etc., și-au făcut un mod de viață prin a recidiva și a sta în penitenciar, așa cum declara, la un moment dat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Replica, un procuror din Constanța: ”Plec de la discuția de mai înainte, în sensul că este vorba de categoria de infractori. O dată: în cazul celor care au sâvârșit și au fost trași la răspundere penală în mod constant, nu cred că mai pot fi reabilitați. De altfel, ei când ajung să fie trași la răspundere penală deja sunt pierduți de către societate și asta din cauza educației din familie, lipsa școlarizării. Este și cea de-a doua categorie de infractori, care sunt mai bine poziționați social, greșesc o dată, sunt trași la răspundere penală și apoi sunt șanse bune să se corijeze. Conștientizează, își dau seama că răspunderea penală le încurcă planurile de viitor. Da, mediul social din care provin contează foarte mult. De altfel, cred că este aproape esențială această chestiune. Și statul văd că se implică destul de puțin în statut și familie, în educarea cetățeanului în spiritul respectării legii și așa mai departe”.

Totodată, există și opinii diferite: "Privarea de libertate are rolul de a izola o astfel de persoană de societate"

”Legea nu facilitează neapărat recidiva, numai că celor liberați condiționați li se oferă posibilitatea să săvârșească infracțiuni. În mod evident dacă se află în detenție nu li se mai oferă oportunitatea concretă să săvârșească infracțiuni. De altfel, cei care se află în detenție ori au săvârșit infracțiuni grave (furturi din locuințe, tâlhării, la viață sexuală, de crimă organizată, de corupție) fie dau dovadă de perseverență infracțională. Și atunci privarea de libertate are rolul de a izola o astfel de persoană de societate astfel încât să nu mai săvârșească infracțiuni. Or, este greu de crezut ca aceștia prin efectele benefice lor ale legii recursului compensatoriu se corijează. Astfel că săvârșirea de noi infracțiuni nu este decât o chestiune de timp. Iar această lege le-a oferit această posibilitate de a se întoarce în sânul societății și de a săvârși noi infracțiuni. Doar o mică parte dintre cei care au săvârșit pedeapsa în penitenciar au înțeles ceva din executarea acesteia și s au conformat normelor de conduită”, potrivit unor surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am dat dispozitie ptr recursul compensatoriu.Un dobitoc mai mare decat mine cel care le dau limbii securitatii din Romania si le sug pula
3
1
Lasati mai moale treaba cu drepturile puscariasului ... dupa ce omori pe cineva mai ai derpturi ... sa va ft in gura cu legile voastre ale omului ... criminali sunt oameni ?!
3
3
iti doresc..domnule..ca un puscarias sa-ti ia dreptul la viata...adica sa...te lucreze..ca doar are si el...drepturi...ne asteapta zile negre..paziti-va..iesiti noaptea pe strazi...de curiozitate ,ca sa luati pulsul strazii..groaznic...nu se mai poate...nimeni nu mai poate face...nimic..
5
4
Dupa ce omoara un om, ar trebui sa mai ceara drepturi? Pedeapsa capitala, nu recurs compensatoriu
4
3
Postacii retardati nu au cum sa inteleaga ca recursul compensatoriu este singura masura pe care o poate lua statul pt a evita sanctiuni din partea UE! Toti frustratii de dreapra o ard pro UE dar cand e vorba de respectarea dreprurilor omului in Romania se mai gandesc. Niste idioti. Au ajuns pedepsele pt infractiuni fara violenta sa fie mai mari decat pt cele cu violenta!!!! Ilogic. Trebuie sa inteleaga toti frustratii: chiar si un puscarias are drepturi. La viata. Si daca statul nu ii ofera conditii trebuie sa plateasca. Decat amenda la UE mai bine ii reduce pedeapsa. Judecatorul decide.
4
7
Peste tot in lume e la fel atata timp cat saracia bate la usha cu toporul nici unu nu se va schimba hoti vor fi tot timpul si criminali bombardieri asa ca nu va mai plangeti ca niste pizde chiar daca se elibereaza in termen s au cu cateva luni inainte tot la aceleasi fapte vor ajunge toti
6
0
dar poate crapa pana va fi eliberata cioara .alta solutie adunarea pedepselor ca in usa nu smecheria cu contopirea ,adica un parnaias sa primeasca 150 de ani de parnaie ,si atunci cand va fi eliberat poate sa mai faca o crima cum vor sa explice ciumatii imbecili in frunte cu bubosul belit un cretin fara logica.
6
2
Ajuta, ca sa-i iasa din cap sa mai faca d-alea.
7
1
Poate imi spune si mie in cazul infractiunilor de coruptie cu ce ajuta izolarea asazisului infractor de societate? Nu vrea nimeni sa realizeze ca la aceasta infractiune trebuie luata functia si baniiiii lucru care nu s-a intamplat niciodata! Luati-le functiile si averile dobandite fara justificare chiar daca sunt pe numele altuia! La ce ajuta ca sta 2 ani in puscarie si ramane cu tot? La nimic!
7
3
Ai spus tot ce se putea spune despre jegosii din puscarii! Ar trebui reintrodusa pedeapsa cu moartea si lasata mai moale treaba cu drepturile omului!
11
2
Aia construiau fabrici iar astia, puscarii.Halal democratie!
3
4
ii tinem degeaba in puscarii pe unii, infractiunile omor, viol, incest, pedofilie, talharie cu violenta, se rezolva prin impuscare timp pierdut cu ei si resurse fara o finalitate, iar ceilalti lagare de munca obligatorii sa produca ceva gen munca in cariera cu tarnacop si lopata, sa care cu spatele piatra la incarcat si sa stie ca data viitoare cand incalca legea stie ce ii asteaptaq
14
1
Cum le stii tu pe toate...ca un om mare...oare ce a influentat-o pe ma-ta sa avorteze un specimen asa inteligent ca tine? Poate chiar recursul compensatoriu. Acum titi infractorii se gandesc sa comita fapte ptr ca sunt incurajati de recursul compensatoriu...care ii scapa de puscarie. Romania a devenit taramul oligofrenilor
20
4
Un detinut este eliberat de catre un judecator, nu de recursul compensatoriu. Recursul ii da posibilitatea sa ajunga putin mai devreme in fata judecatorului. Dar pentru retarzii hastag si retardul Johannis este foarte greu sa inteleaga asta. Suntem o natie de tampi naivi, manipulati, prost pregatiti, dar mandri si foarte europeni, civilizati. Ce sa mai vb...
18
17
Tocmai asta ii influenteaza pe infractori sa comita noi fapte. Usurinta cu care ispaseac pedepsele
14
8

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212