REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

REGELE eolienelor din DOBROGEA se APUCĂ de parcuri SOLARE în Satu Mare!

REGELE eolienelor din DOBROGEA se APUCĂ de parcuri SOLARE în Satu Mare!

Replica API 25 mai 2021 | 23:49 5042

Omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark, supranumit ”regele eolienelor” datorită proiectelor sale de energie regenerabilă din Constanța, se extinde până în celălalt capăt al țării și pregătește parcuri solare în regiunea Maramureș. Afaceristul investește prin două firme 46 de milioane de euro pentru construirea a două parcuri solare în Satu Mare, chiar pe terenul unei parohii greco-catolice.

Proiectele se derulează prin firmele Camre Energy SRL și Sunwind Energy SRL, ambele din Constanța, administrate de Cătălin Mrejeru, colaborator al lui Muntmark și în alte proiecte energetice.

Astfel, Camre Energy SRL a obținut recent și aviz tehnic de racordare (ATR) din partea operatorului sistemului energetic național Transelectrica pentru proiectul unui parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 67 MW în intravilanul municipiului Satu Mare, pe o suprafață de peste 85 de hectare dintr-o zonă cu curți și terenuri agricole. Firma estimează că unitatea de producție va fi pusă în funcțiune anul viitor, potrivit informațiilor publicate de Profit.

Investiții de 46 de milioane de euro

La rândul său, Sunwind Energy SRL vrea să construiască o centrală solară de 20 MW în comuna Botiz din județul Satu Mare, pe terenuri agricole în suprafață totală de peste 28 de hectare aparținând parohiilor greco-catolică și reformată din localitate, cu dare în folosință estimată tot pentru 2022.

Ambele firme au ca domeniu de activitate producția de energie electrică și au raportat cifre de afaceri și profit 0.

Atât Camre Energy SRL, cât și Sunwind Energy SRL sunt deținute în proporție de 99% de Emanuel Muntmark, restul de 1% revenindu-i lui Cătălin Mrejeru.

Valoarea totală estimată a investițiilor în cele două parcuri solare din Maramureș ale ”regelui eolienelor” din Constanța este de 46 de milioane de euro.

Emanuel Muntmark controlează Monsson Group prin intermediul cărora derulează afaceri în 14 state din Europa, Asia, America de Nord și Noua Zeelandă, cu o capacitate totală de 2.100 MW. Este cel mai mare investitor în energie regenerabilă din România, unde a inițiat cele mai importante proiecte eoliene, pe care le-a vândut apoi către giganți precum CEZ sau OMV Petrom. Muntmark a realizat parcul eolian de la Cogealac, cel mai mare din Europa, vândut cehilor de la CEZ, o investiție totală de peste 1 miliard de euro.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468