rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Regimul alimentar la copiii cu vărsături

Vărsăturile și diareea sunt frecvente la bebeluși și copii mici. În majoritatea cazurilor, nu durează mai mult de una- două zile, dar pot semnala și o afecțiune gravă, precum gastroenterita. Cea mai frecventă cauză de vărsături la copii și bebeluși este gastroenterita. Aceasta este o infecție a intestinului de obicei, cauzată de un virus sau bacterie, care provoacă, de asemenea, diaree. Simptomele pot fi neplăcute, dar cel mic va începe, de obicei, să se simtă mai bine după câteva zile.

Sursă foto: Shutterstock

Cu toate acestea, vărsăturile persistente pot provoca uneori deshidratarea copilului tău și ocazional poate fi un semn a ceva mai grav, cum ar fi meningita, scrie doc.ro.

Cauze vărsături la copii

Există o serie de cauze posibile pentru declanșarea vărsăturilor la copii, precum ar fi:

Gastroenterita

Gastroenterita este o infecție a intestinului, care este o cauză frecventă a vărsăturilor la copii. Această boală infecțioasă care produce iritarea și inflamarea mucoasei stomacale și/sau a tractului intestinal, determinată în principal, de virusuri, bacterii, dar și de ciuperci sau paraziți. Gastroenterita durează, de obicei, câteva zile.

Alergia la mâncare

Alergiile alimentare pot provoca vărsături la copii, precum și alte simptome, cum ar fi o erupție cutanată crescută, cu roșeață, însoțită de mâncărime, denumită urticarie, și umflarea feței, zonei din jurul ochilor, buzelor, limbii sau cerului gurii. Ai grijă la alimentele care pot provoca vărsături și consultă medicul de familie pentru un diagnostic dacă crezi că cel mic poate avea alergie alimentară.

Alte infecții

Vărsăturile pot fi uneori, semnul unei alte infecții în afară de gastroenterită, cum ar fi infecții ale tractului urinar, infecții ale urechii medii, pneumonie sau meningită. Contactează medicul de familie al copilului dacă cel mic vomită și prezintă simptome suplimentare ale unei infecții, cum ar fi o temperatură ridicată (febră) și semne de iritabilitate.

Apendicita

Apendicita este o iflamație/infecție acută a apendicelui, o pungă asemănătoare unui deget conectată la intestinul gros. Această afecțiune provoacă dureri severe de burtă care se agravează în timp. În majoritatea cazurilor de apendicită, apendicele va trebui îndepărtat chirurgical cât mai curând posibil.

Ingerarea de substanțe otrăvitoare

Înghițirea accidentală a ceva otrăvitor poate provoca vărsături copilului tău. Dacă crezi că aceasta ar fi cauza vărsăturilor, mergi de grabă la spital.

Alte cauze ale vărsăturilor la copii

Acestea includ:

• intoleranță la lapte;

• reflux gastro-esofagian, situație medicală în care conținutul stomacului scapă înapoi în esofag;

• o gaură prea mare în tetina biberonului, ceea ce face ca bebelușul tău să înghită prea mult lapte;

• înghițirea accidentală a ceva otrăvitor;

• stenoză pilorică congenitală – o afecțiune prezentă la naștere în care trecerea de la stomac la intestin s-a îngustat, astfel încât alimentele nu pot trece cu ușurință;

• hernie ștrangulată – bebelușul tău va vomita frecvent și va plânge de parcă ar fi dureri mari; aceasta ar trebui tratată ca o urgență medicală;

• ocluzie intestinală sau inversarea unei porțiuni a intestinului în alta, care se manifestă prin simptome, precum vărsături, bebelușul poate arăta palid, slăbit și poate avea simptome de deshidratare.

Recomandări pentru părinți

În majoritatea cazurilor, vărsăturile se vor opri fără administrarea unui tratament medical specific. Dacă acestea persistă, ia de urgență legătura cu medicul pediatru! Și ai grijă ca micuțul să nu se deshidrateze. Nu trebuie să utilizezi niciodată tratamente fără prescripție medicală. Poți să îi administrezi celui mic un tratament în cazul în care a fost prescris în mod special de medicul pediatru al copilului tău și pentru această afecțiune.

Dacă copilul tău vomită, ar trebui să-l urmărești și să-l îngrijești cu atenție. Când bebelușul sau copilul varsă, ține-l culcat pe burtă sau pe partea laterală cât mai mult posibil, pentru a-i reduce la minimum șansele de a inhala vărsături în căile respiratorii superioare și în plămâni.

Dacă cauza vărsăturilor este doar o indigestie, copilul tău ar trebui să se simtă în continuare suficient de bine pentru a mânca, a se juca și a fi în aceeași stare ca în mod obișnuit. În acest caz, poți continua să îl hrănești în mod normal și să îl hidratezi regulat.

Însă, dacă cei mici nu par ei înșiși și de exemplu, sunt abătuți, slăbiți, iritați sau mai puțin receptivi, pot fi grav bolnavi, așa că ar trebui să consulți un specialist pentru a primi imediat îngrijire medicală.

În majoritatea cazurilor, copilul va trebui doar să rămână acasă și să primească o dietă lichidă timp de 12 până la 24 de ore. De obicei, medicul pediatru nu va prescrie un medicament pentru tratarea vărsăturilor, dar unii specialiști vor prescrie copiilor medicamente antigreață/antivomitive.

Dacă copilul tău are și diaree, și vărsături, nu ar trebui să meargă la școală până la 48 de ore de la ultimul episod de diaree sau vărsături. Totodată, cere medicului pediatru instrucțiuni despre administrarea de lichide și restabilirea solidelor în dieta copilului.

Cum să ai grijă acasă de copilul tău

În majoritatea cazurilor, îți poți trata copilul în siguranță, acasă. Cel mai important este să te asiguri că cel mic continuă să bea lichide pentru a preveni deshidratarea.

Modifică dieta copilului. În primele douăzeci și patru de ore ale bolii care provoacă vărsături, ține copilul departe de alimentele solide. De asemenea, în loc să mănânce încurajează-l să sugă sau să bea cantități mici de soluții cu electroliți, pe care le recomandă medicul pediatru, lichide limpezi, precum apa. Dacă bebelușul tău varsă, continuă să alăptezi sau să îi dai alimente cu lapte. În acest cazl. hrănește-l puțin și frecvent, la fiecare 30 de minute timp de 5 până la 10 minute la un moment dat, pe o perioadă de 2 până la 3 ore.

Ai grijă la deshidratare. Deshidratare este un termen folosit atunci când corpul pierde apă și minerale încât nu mai poate funcționa eficient. Când copilul varsă continuu, trebuie să te asiguri că nu apare deshidratarea. Dacă i se permite să atingă un grad sever, deshidratarea poate fi gravă și poate pune viața în pericol. Pentru a o preveni, asigură-te că cel mic consumă suficiente lichide suplimentare pentru a restabili ceea ce s-a pierdut pin vărsături. Dacă vomită aceste lichide, anunță medicul pediatru.

Dacă pare deshidratat, va avea nevoie de lichide suplimentare. Întreabă medicul sau farmacistul dacă ar trebui să-i administrezi celui mic soluția de rehidratare orală, care este o pulbere specială pe care o transformi în băutură. Aceasta conține zahăr și săruri pentru a ajuta la înlocuirea apei și a sărurilor, mineralelor numite electroliți, care s-au pierdut din cauza vărsăturilor și diareei. Soluția de rehidratare orală poate fi utilizată în plus față de hrănirea prin alăptarea. Soluția de rehidratare orală poate reduce, de asemenea, vărsăturile și diareea.

Dacă utilizezi soluție de rehidratare orală, hrănește-l pe cel mic la fiecare 30 de minute timp de 2 până la 3 ore. Dacă vărsăturile sau diareea se ameliorează după 2 până la 3 ore, poți renunța la soluția de rehidratare orală.

Adresează-te medicului tău de familie în cazul în care copilul tău nu reușește să bea soluția de rehidratare orală. Lichidele nu numai că ajută la prevenirea deshidratării, dar sunt și mai puțin susceptibile decât alimentele solide să stimuleze vărsăturile.

Copiii care vomită ar trebui să ia în continuare înghițituri mici de lichid, cum ar fi apa. Sucul de fructe și băuturile gazoase trebuie evitate până se simt mai bine. Dacă cel mic nu este deshidratat și nu și-a pierdut pofta de mâncare, este bine să mănânce alimente solide, în mod normal.

Pentru copiii care se pot hrăni cu alimente solide, este important să se urmeze dieta recomandată de medic. Dacă se dorește și se tolerează, copilul poate mânca alimente obișnuite. Dacă nu reușește să mănânce alimente obișnuite, copilul poate să bea lichide limpezi. Nu-i da lichide bogate în zahăr, cum ar fi sucurile.

Oferă-i des cantități mici de alimente și băuturi. Dacă sunt tolerate lichide limpezi, creșteți încet cantitatea. Alternează aceste fluide cu soluție de rehidratare orală, întocmai cum recomandă medicul.

Copilul poate începe o dietă normală după 12 până la 24 de ore de la oprirea diareei sau vărsăturilor, dar continuă să-i dai o mulțime de lichide limpezi.

Când ar trebui să contactezi medicul

Ar trebui să începi să iei în considerare să ceri sfatul unui medic, dacă:

• copilul tău are vărsături în mod repetat și nu este în măsură să rețină lichide;

• crezi că este deshidratat – simptomele deshidratării pot include gura uscată, plânsul fără lacrimi, urinarea mai puțină sau neudarea multor scutece și starea de somnolență;

• voma lor este verde sau conține sânge;

• simptomele devin mai severe

• a vărsat de mai mult de o zi sau două.

Medicul îl va examina pe cel mic și poate recomanda și analize de sânge și urină sau efectuarea unei radiografii pentru stabilirea unui diagnostic. Ocazional poate fi necesară spitalizarea, în caz de deshidratare severă sau vărsături, pentru administrarea intravenoasă de lichide.

Dacă copilul pare bolnav, simptomele nu se îmbunătățesc odată cu trecerea timpului sau medicul pediatru suspectează o infecție bacteriană, poate solicita efectuarea unei culturii a scaunului pentru a-l trata corespunzător.

De asemenea, consultă de urgență un specialist dacă copilul tău vomită și dezvoltă dureri bruște și severe de burtă sau dacă este slăbit, iritabil sau mai puțin receptiv ori dacă vărsături și dureri de cap, gât rigid și erupții cutanate.

miercuri, 28 iulie 2021216
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Au găsit-o moartă în casă! Știrea care cutremură România!
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 sep 00:00SănătateStudii pediatrice: Copiii cu alergii au un risc mai mare de COVID-19 lung

Copiii cu alergii prezintă un risc mai mare de a dezvolta COVID-19 lung, potrivit unui studiu pediatric la care au luat...159

21 sep 00:00SănătateCelulele stem universale ar putea trata mai bine bolile cardiovasculare149
21 sep 00:00SănătateMetode de investigație a steatozei hepatice200
21 sep 00:00SănătateCum menții conexiunea sexuală în timpul tratamentului pentru infertilitate

Așteptarea pentru a deveni părinți poate fi o călătorie lungă și adeseori epuizantă - mai ales atunci când...168

21 sep 00:00SănătateO combinație de două medicamente reduce cu 39% tumorile în cancerul colorectal, stadiu avansat204
21 sep 00:00SănătateMedicul Mihai Craiu, avertisment dur cu privire la tulpina Delta238
21 sep 00:00SănătateUn medicament pentru cei cu complicații COVID, de negăsit în farmacii

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu, a explicat pentru News.ro că...236

21 sep 00:00SănătateO echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni157
21 sep 00:00SănătateAnthony Fauci anunță când vor fi gata vaccinurile pentru copiii sub 12 ani152
21 sep 00:00SănătatePfizer: Vaccinul anticovid generază un răspuns imun robust la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun „robust”,...150

21 sep 00:00SănătateCoronavirus - GCS: Bucureştiul nu mai are paturi libere la ATI136
21 sep 17:14SănătateDouă județe sunt în scenariul roșu: crește rata de infectare în București și Cluj1051
Vremea
14.5°13.8° - 14.5° marţi, 21 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 50%
Vânt: 4.02 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/498121961110
5/4018213120216
joker233387159
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 sep 00:00SportFotbal: Sven Ulreich, portarul de rezervă al lui Bayern, indisponibil după o accidentare la antrenament

Sven Ulreich, portarul de rezervă al lui Bayern Munchen, ar putea fi indisponibil între 6 şi 8 săptămâni, după ce...147

21 sep 00:00SportTenis - Coronavirus: Stefanos Tsitsipas s-a răzgândit şi spune că-şi va face vaccinul anti-Covid

Jucătorul grec de tenis Stefanos Tsitsipas (3 ATP) spune că se gândeşte să facă vaccinul anti-Covid până la...175

21 sep 00:00SportFotbal: Belgia sărbătoreşte trei ani neîntrerupţi ca numărul unu în clasamentul FIFA

Selecţionata de fotbal al Belgiei, antrenată de spaniolul Roberto Martinez, a împlinit luni trei ani fără...172

21 sep 00:00SportTenis: Clasamentul ATP - Nicio schimbare în primele 30 de locuri

Nicio schimbare nu s-a produs în primele 30 de locuri ale clasamentului mondial al jucătorilor profesionişti de tenis...157

Local
21 sep 23:49LocalLoteria de Vaccinare începe pe 1 octombrie. Când vor avea loc cele 19 extrageri

A fost semnat ordinul pentru înscrierile la Loteria de vaccinare. Loteria pentru vaccinați se desfășoară în...693

21 sep 23:49LocalBărbatul care și-a ÎNJUNGHIAT cumnata cu 40 de lovituri de cuțit, ARESTAT preventiv

Bărbatul care a omorât-o pe sora iubitei sale cu 40 de lovituri de cuțit a fost arestat preventiv, fiind acuzat de...705

21 sep 23:50LocalConsilierii locali din Valu lui Traian, convocați în ședință

507

21 sep 23:48LocalCoronavirus la Constanța: 45.604 persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 45.604 persoane...498

21 sep 23:48LocalÎncă 5 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până luni, 20 septembrie a.c., 35.592 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...946

21 sep 15:50LocalELEVII vor pierde PENSIA de URMAȘ de la 1 IANUARIE 2022 dacă...

Elevii și studenții care beneficiază de pensie de urmaș și care au împlinit vârsta de 16 ani au obligația să...1500

21 sep 23:50LocalÎn judeţul Constanţa, 45 de clase ÎNVAŢĂ în sistem on-line

Conform informării transmise de către DSP Constanța luni, 20.09.2021, pe raza județului Consta sunt înregistrate 45...816

21 sep 23:50LocalPeste 500 de ELEVI constănțeni VOR să se VACCINEZE

În baza unei comunicări cu DSP Constanța s-a stabilit ca Inspectoratul Scolar Județean Constanța să transmită o...446

21 sep 13:36LocalSe demarează STUDIUL pentru construirea unui CHEU în portul MIDIA!

1118

Politică
21 sep 00:00PoliticăRenate Weber avertizează: Certificatul verde ar putea pica testul de legalitate

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat luni la Antena 3 că există motive ca românii cărora li se restrâng...447

21 sep 00:00PoliticăIoana Constantin, PMP: Revenirea la predarea online va avea efecte devastatoare pentru copii

Ioana Constantin (PMP) a declarat că păstrarea școlilor deschise trebuie să fie prima grijă a autorităților, iar...183

21 sep 00:03PoliticăDăncilă, după acuzațiile lui Dragnea: 'Dacă aș fi făcut parte din sistem, nu aș fi avut și eu niște avantaje?'

1587

21 sep 20:13PoliticăSimion: Senatorii şi deputaţii AUR au intrat în grevă parlamentară

Senatorii şi deputaţii AUR au intrat, de luni, în grevă parlamentară până când moţiunea de cenzură împotriva...279

21 sep 20:14PoliticăOctavian Berceanu, prima reacție după ce a fost dat afară: 'Cred că e un aspect politic'

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost demis din funcție printr-o decizie a premierului Florin Cîțu...442

21 sep 20:15PoliticăOprea: PSD va depune moţiune de cenzură dacă cea iniţiată de USR PLUS este declarată neconstituţională

316

Interviuri
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța se află de trei luni la...1347

17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2108

9 sep 23:12InterviuriMircea DOBRE: Mă uit ca la BÂLCI! Ar trebui să le fie RUȘINE! Video

Mircea Dobre, fost deputat și ministru al Turismului, acum președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din...1181

Monden
21 sep 00:00MondenNigel Kennedy şi-a anulat un concert acuzând organizatorul că nu îi permite să interpreteze piese de Jimi Hendrix

Violonistul britanic Nigel Kennedy şi-a anulat un concert la Royal Albert Hall din Londra, cu doar câteva zile...167

21 sep 00:00MondenPrimetime Emmy 2021: Serialele 'The Crown' şi 'Ted Lasso' au câştigat principalele trofee

Serialul dramatic "The Crown" şi producţia de comedie "Ted Lasso" au câştigat principalele trofee atribuite la cea...189

21 sep 00:00MondenPrinţesa Beatrice a Marii Britanii a născut o fetiţă

214

21 sep 19:12MondenBloggerița Gabby Petito, supranumită 'fiica Americii', a fost găsită moartă

Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă...806

21 sep 19:13MondenAdevărul despre starea de sănătate a Vioricăi de la Clejani: ”M-am prezentat urgent la spital”

Viorica de la Clejani transmite fanilor că se simte bine și că suferă de o formă ușoară de COVID-19, dar rămâne...724

21 sep 19:15MondenBrigitte și Florin Pastramă, vacanță de lux în Dubai

360

Mapamond
21 sep 00:00MapamondFostul prim-ministru britanic Gordon Brown, numit ambasador al OMS

Fostul prim-ministru britanic Gordon Brown a fost numit ambasador pentru finanţarea globală a sănătăţii, a...150

21 sep 00:00MapamondItalia începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

Italia a început luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 populaţiei din categoriile...177

21 sep 17:33MapamondManny Pacquiao vrea să fie preşedinte în Filipine

235

21 sep 17:45MapamondATAC ARMAT la o universitate din Rusia, soldat cu 8 morți și mai mulți răniți

Un atac armat s-a produs într-o universitate din orașul rus Perm, soldat cu mai mulți morți și răniți. Studenții...336

21 sep 17:40MapamondSpania: Un vulcan a intrat în erupţie în La Palma din arhipelagul Canare

Un vulcan - aflat sub supraveghere atentă timp de mai multe zile din cauza activităţii seismice intense -a intrat în...497

21 sep 17:41MapamondSUA: Trei persoane au fost împușcate la petrecerea unei gravide

483

Sănătate
21 sep 00:00SănătateUn medicament pentru cei cu complicații COVID, de negăsit în farmacii

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu, a explicat pentru News.ro că...236

21 sep 00:00SănătateO echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni

O echipă de cercetători de la Nanyang Technological University (NTU) din Singapore încearcă să combată fenomenul...157

21 sep 00:00SănătateAnthony Fauci anunță când vor fi gata vaccinurile pentru copiii sub 12 ani

152

21 sep 00:00SănătateCum menții conexiunea sexuală în timpul tratamentului pentru infertilitate

Așteptarea pentru a deveni părinți poate fi o călătorie lungă și adeseori epuizantă - mai ales atunci când...168

21 sep 00:00SănătateO combinație de două medicamente reduce cu 39% tumorile în cancerul colorectal, stadiu avansat

O combinaţie între două medicamente ale Mirati Therapeutics, Adagrasib, care ţinteşte mutaţiile genetice, şi un...204

21 sep 00:00SănătateMedicul Mihai Craiu, avertisment dur cu privire la tulpina Delta

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția la Digi24 că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea...238

21 sep 00:00SănătatePfizer: Vaccinul anticovid generază un răspuns imun robust la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun „robust”,...150

21 sep 00:00SănătateCoronavirus - GCS: Bucureştiul nu mai are paturi libere la ATI

Un număr de 19 paturi sunt libere la nivel naţional pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele...136

21 sep 17:14SănătateDouă județe sunt în scenariul roșu: crește rata de infectare în București și Cluj

1051

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT