REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Regimul alimentar pentru persoanele cu sinuzită

Regimul alimentar pentru persoanele cu sinuzită

Replica API 18 decembrie 2020 | 00:00 2001

Sinuzita este o inflamație a țesutului care căptușește sinusurile. Sinusurile sănătoase sunt umplute cu aer, însă atunci când sunt blocate și pline de lichid, bacteriile se pot dezvolta și pot cauza o infecție.

Ce să mănânci pentru a evita inflamația sinusurilor

Există un anumit tip de alimentație care te poate ajută să reduci simptomele sinuzitei (infecției sinusurilor), dar în același timp te vei simți mai plin de energie și îți va stimula sistemul imunitar.

O dietă bogată în nutrienți nu doar că poate să reducă inflamația din corpul tău, însă în același timp îți stimulează imunitatea pentru că organismul să poată lupta contra bacteriilor care duc la infecții ale sinusurilor.

Iată acele alimente care pot reduce și preveni inflamația

Peștele, cum ar fi somonul, codul și sardinele sunt bogate în acizi grași Omega 3. Pentru beneficii crescute, poți să te bazezi pe administrarea de suplimente cu Omega 3, pe lângă aportul venit din alimentație.

Turmericul, un condiment extrem de îndrăgit, care este adesea folosit în bucătăria indiana, conține curcumina, care reduce inflamația.

Fructele de avocado sunt bogate în acizi grași Omega-3 și pot combate slabă funcționare a sistemului imunitar.

Ardeii grași roșii sunt bogați în vitamina C și acționează precum un antioxidant.

Legumele de culoare verde, precum broccoli, sparanghelul, frunzoasele și altele conțîn mari cantități de vitamina C și de calciu, ajutându-te să contracarezi histamină, substanță care contribuie la inflamație, la rinoree (scurgerile nazale abundente), la strănut și la alte simptome asociate.

Fructele citrice, precum portocalele, grepfrutul și fructele de pădure sunt, de asemenea, bogate în vitamina C.

Consumul de ceai verde și al unor cantități mari de lichide poate să ajute la calmarea durerilor de cap care apar din cauza deshidratarii cauzate de faptul că îți sufli nasul.

Alimentele precum ghimbirul, busuiocul și piperul cayenne sunt utile în sensul că subțiază mucusul și ajută la stimularea sinusurilor, ajutând în același timp la bună circulație a aerului. Ghimbirul, ardeii iuți și piperul negru conțîn 6-gingerol, un ingredient bioactiv care are proprietăți antiinflamatoare.

Este important să bei multe lichide

Acestea vor ajută la subțierea mucusului, lucru care reduce blocajul din sinusurile tale. Redu consumul de alcool, spun specialiștii, pentru că acesta agravează inflamatia țesuturilor din sinusuri.

Ce alte alimente sunt recomandate pentru cei cu sinuzita (sau rinosinuzita)

Optează pentru alimentele bogate în vitamina C

Datorită proprietăților lor antioxidante, acestea pot face organismul să fie mai rezistent în față bolilor și, în același timp, reduc simptomele și durata bolii. Fructele, în special citricele (portocalele, lămâile și altele), legumele și mai ales legumele cu frunze de culoare verde închis (spanacul sau frunzele de sfeclă) sunt surse bogate de vitamina C.

Alimente bogate în vitamina A

Vitamina A sub formă beta-carotenului din vegetale, are și ea proprietăți antioxidante. Ea întărește sistemul imunitar, ajutând la prevenirea instalării bolilor, în special când vine vorba de cele ale sistemului respirator (cum este și sinuzita). Legumele și fructele în culori precum oranjul, roșul sau galbenul, în special morcovii, iarbă grasă, spanacul, năsturelul (numit și măcriș de baltă), limba mielului, dovleacul și altele sunt printre cele mai bogate alimente care conțin vitamina A.

Alimente bogate în complexul de vitamine B

Și vitaminele B sunt un aliat al sistemului imunitar. Cerealele integrale sunt și ele bogate în ceea ce privește conținutul de vitamine. Alte surse sunt leguminoasele (soia, mazărea, lintea sau fasolea uscată) sau nucile diverse (nucile românești, migdalele, alunele de pădure și altele).

Alimente bogate în vitamina E

Este un alt antioxidant puternic, de care corpul nostru are nevoie. Această vitamina se găsește în uleiul de germeni de grâu, semințele de floarea-soarelui, alunele de pădure, uleiul de floarea-soarelui, migdalele prăjite și uleiul de măsline.

Omega-3, un aliat pentru cei cu sinuzita

Poți opta și pentru alimentele bogate în acizi grași Omega-3, precum peștele gras (tonul, macroul, sardinele, heringul, codul). Toți aceștia sunt foarte bogați în Omega-3. Acești acizi grași au proprietăți antiinflamatoare, așa că dacă ai un aport optim (fie din alimentație, fie din suplimentele recomandate de medic), ei te-ar putea ajută să reduci inflamația în cazul sinuzitei.

Nu uită de alimentele cu rol decongestionant

Alege și alimente care reduc inflamația și care deschid căile respiratorii. Printre acestea se numără usturoiul, ceapă și hreanul. Unele condimente, precum piperul cayenne, prin conținutul lui de capsaicina, ajută de asemenea la reducerea inflamației.

Regimul alimentar poate da rezultate în cazul unor pacienți cu sinuzita, însă cel mai bine ar fi să îți contactezi medicul dacă ai avut simptomele ce scot la iveală o inflamație a sinusurilor mai mult de câteva zile sau dacă acestea sunt foarte grave. Cu cât începi mai repede tratamentul, cu atât mai repede vei începe să te simți mai bine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212