REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Resuscitări, descarcerări și evacuări, la Universitatea "Andrei Saguna"

Resuscitări, descarcerări și evacuări, la Universitatea "Andrei Saguna"

Replica API 8 martie 2017 | 00:15 362

Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța (UAȘ) este prima instituție de învățământ superior din România în cadrul căreia se desfășoară, încă de anul trecut, cursuri de prim ajutor în colaborare cu SMURD (Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare). În acest an universitar, cursurile pentru prima grupă de studenți s-au încheiat săptămâna trecută și o altă grupă va fi pregătită până la sfârșitul lunii martie.

Au ales să participe studenți de la toate facultățile și specializările UAȘ, cei care vor să se implice competent în salvarea de vieți.

Instructorul cursului este plutonierul major Adrian Mavromalidi, student al Universității „Andrei Șaguna”, în anul III, la Facultatea de Psihosociologie, decorat cu Medalia „Meritul Sanitar” de Președintele României Klaus Iohannis „în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism dovedit și rezultatele remarcabile obținute în executarea misiunilor încredințate, pentru întreaga carieră dedicată salvării de vieți omenești”.

Studenții șaguniști au învățat de la specialist cât de importantă este implicarea salvatorilor voluntari în timpul ce se scurge până la sosirea echipajelor specializate și cum să ofere primul ajutor în caz de urgență.

Cursanții au beneficiat de logistica de instruire folosită și pentru angajații SMURD (manechinul care ţine locul pacientului) și au simulat modalitățile de salvare a persoanelor conștiente sau inconștiente în cazuri de stop cardio-respirator, hemoragii, fracturi, crize epileptice, arsuri sau electrocutări. De asemenea a fost subliniată importanța asigurării locului accidentului și managementului acestuia, a acordării primului ajutor psihologic și a alarmării la 112. În timpul cursului s-a lucrat pe cazuri concrete, s-a răspuns la întrebările „ce fac?”, „cum fac?” și „de ce fac acest lucru?”, au fost imaginate diferite cazuri de urgență care se pot întâmpla la școală sau în familie și au fost căutate soluțiile potrivite.

La cursul următor vor fi simulate și acțiuni mai laborioase și spectaculoase, cum ar fi descarcerarea unui rănit dintr-o mașină accidentată și evacuarea unei clădiri (sediul UAȘ) în cazul unei situații de urgență.

Activitatea de formare a civililor de către fundația SMURD se face pe bază de voluntariat, instructorii fiind în afara programului de muncă astfel că studenții șaguniști beneficiază gratuit de acest curs.

Interesul Universității „Andrei Șaguna” pentru pregătirea practică a studenților săi a fost impulsul parteneriatului cu SMURD, dar rezonanţa ambelor instituţii la semnificația sloganului „Împreună salvăm vieţi” a contribuit decisiv la perfectarea ciclului de cursuri practice de prim ajutor ce se desfăşoară în premieră într-o universitate din România.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doamne li s-a aglomerat mintea
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108