REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

REVOLTĂTOR. Îngrijirile medicale la domiciliu, un drept al bolnavilor de care beneficiază doar „băieţii deştepţi”!

REVOLTĂTOR. Îngrijirile medicale la domiciliu, un drept al bolnavilor de care beneficiază doar „băieţii deştepţi”!

Replica API 1 noiembrie 2017 | 01:10 1287

Românii, ÎMPIEDICAŢI să aibă parte de un tratament decent!

Românii, ÎMPIEDICAŢI să aibă parte de un tratament decent!

Îngrijirile medicale la domiciliu există, precum multe altele, doar pe hârtie și în legislație, mai puțin în realitate. De la începutul lui 2017, doar puțin peste 100 de constănțeni au beneficiat de aceste îngrijiri. De ce atât de puțini? Mulți bolnavi nu știu că pot primi îngrijiri la domiciliu decontate de stat, în anumite condiții, alții, în special cei cu dizabilități, le refuză de teamă că își vor pierde indemnizațiile. Totodată, medicii de familie nu le susțin, la fel, de teamă că își vor pierde veniturile. Și oricum, banii care vin de la bugetul pe sănătate pentru acest tip de servicii, sunt puțini. Mai ales că, o bună parte din banii alocați pentru îngrijiri medicale la domiciliu, pe ultimii doi ani, a dispărut din visteria CNAS, acum fiind derulată o anchetă a DNA.

Prezentam, în ediția anterioară a „Replica” de Constanța, situația îngrijirilor sociale la domiciliu în municipiul nostru, de care au nevoie toți bătrânii rămași singuri, fără sprijinul copiilor sau al rudelor. Pe scurt, sunt aproape inexistente. Dar, pe lângă acest tip de servicii, constănțenii pot beneficia și de îngrijiri medicale la domiciliu. Mai ales dacă au cotizat o viață întreagă la sistemul național de sănătate!

Îngrijirile medicale la domiciliu au fost introduse în sistemul sanitar încă din 2003. Scopul lor este clar: să degreveze spitalele de cazurile care pot primi o îngrijire medicală și în confortul propriului cămin, nu trebuie neapărat să fie internate într-o unitate spitalicească. Costurile pentru stat ar fi, astfel, mai mici, iar pacienții, este lucru dovedit științific, ar fi mai relaxați, iar șansele de ameliorare a stării de sănătate mai mari. Dar, așa cum se întâmplă și în alte domenii, și îngrijirile medicale la domiciliu sunt doar o prevedere legală, un „drept” de care bolnavii... nu beneficiază!

Banii pentru îngrijiri medicale la domiciliu s-au dus pe dosare fictive

Statul român alocă bani pentru aceste îngrijiri. Și bani frumoși, am putea spune. O anchetă a Direcției Naționale Anticorupție a evidențiat, însă, în luna septembrie a.c., că numai în ultimii doi ani, aproximativ trei milioane de euro destinate special acestui serviciu au ajuns în buzunarele „băieților deștepți”. 14 persoane, printre care și fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au ajuns în atenția procurorilor, fiind acuzate că au decontat ilegal servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu, pe baza unor dosare medicale întocmite în fals.

„În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, precizau, la acea dată, procurorii DNA.

În vreme ce o bună parte a fondurilor alocate pentru aceste îngrijiri la domiciliu a fost fraudată – este vorba despre aproximativ 80% din fonduri, după cum ne-au precizat surse din domeniu – mulți dintre bolnavi nici nu știu că pot beneficia de aceste îngrijiri, iar organizațiile care le oferă abia supraviețuiesc de la o lună la alta.

Greu de crezut că la Constanța doar 117 bolnavi au avut nevoie de îngrijiri la domiciliu

În județul Constanța, în anul 2017, sunt cinci furnizori de îngrijiri medicale și paleative la domiciliu, în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța: SC Roxi&Ralu SRL din Mangalia, Fundația Crucea Alb-Galbenă din România, filiala Constanța, SC Civica MED SRL Constanța, SC Allmamed Asist SRL Constanța și Asociația New Partener din Mihail Kogălniceanu. Iar de la începutul anului până în prezent, CJAS Constanța a eliberat 163 de decizii privind acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, pentru 117 persoane, valoarea totală a serviciilor acordate fiind de 200.000 de lei.

Este greu de crezut că, într-un județ de mărimea Constanței, doar puțin pentru o sută de bolnavi cronici, persoane imobilizate la pat, persoane cu dizabilități, cu cancer sau cu boli neurologice au avut nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu, serviciu decontat de stat! De ce un număr atât de mic de beneficiari, pe parcursul unui an, care sunt impedimentele de care se lovesc pentru a-și primi un drept al lor? Am adresat aceste întrebări furnizorilor de îngrijiri medicale din județul nostru, iar răspunsurile au evidențiat că este nevoie de o schimbare a legislației, în primul rând, dar și de o mai mare implicare a autorităților și a medicilor, pentru ca bolnavii să afle că au și acest drept.

Criterii absurde: doar 90 de zile pe an de îngrijiri la domiciliu!

Legislația stipulează următoarele: pot beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu persoanele cu boli cronice, cele cu handicap, cele care se află în faza terminală de boală, persoanele externate din spital, dar care continuă tratamentul la domiciliu și convalescenții, după intervenții chirurgicale majore sau după accidente vasculare. Conform Ordinului Ministerului Sănătății, însă, tratamentele și îngrijirile medicale la domiciliu pot fi acordate numai pe parcursul a 90 de zile pe an. Puțin, spun furnizorii. „Sunt pacienți nedeplasabili, sunt pacienți cu neoplasm, nu se vindecă în trei luni. Dar este un ajutor pentru familie... ”, ne-a declarat Elisabeta Diaconu, reprezentant al SC Roxy&Ralu SRL Mangalia. Dar ce fac bolnavii în restul anului, după ce expiră cele trei luni? Se descurcă cum pot...

Apoi, pentru a beneficia de acest serviciu, pacienții trebuie să întocmească un dosar medical pe care să-l depună la sediul CJAS. Un dosar cu recomandarea de la medicul specialist, de la medicul de familie, cu dovada plății asigurării de sănătate, cu o declarație pe proprie răspundere că suferința nu este provocată de un accident de muncă sau de unul sportiv (?!). În unele situații, primesc răspunsul după câteva zile. În altele, răspunsul poate veni și după săptămâni. În funcție de existența fondurilor, în funcție de gravitatea cazului. Cert este că, trăgând linie, puțini sunt cei care ajung să primească îngrijiri medicale la domiciliu, decontate de stat. De exemplu, în Mangalia și în localitățile din împrejurimi, furnizorul a acordat aceste îngrijiri pentru mai puțin de 70 de persoane, anul acesta.

Un alt aspect punctat de Elisabeta Diaconu este valoarea mică a decontului. „În trecut, se deconta 100 de lei pe oră pentru pacientul care primea îngrijiri. Acum, este 60 de lei. Cu acești bani, nu reușim să acoperim nici benzina, nici salariile, nici materialele folosite. Sunt pacienți din comunele și satele din împrejurimi la care trebuie să ajungem”, a precizat reprezentanta firmei.

Medicii de familie pun bețe în roate

Statul dă bani puțini, medicii de familie pun bețe în roate, iar cu această din urmă problemă se confruntă atât furnizorul din Mangalia, cât și Fundația Crucea Alb-Galbenă din Constanța. „Le este teamă că li se va scădea din procentul pe care îl primesc ei, per pacient. Noi le-am explicat că nu avem nicio legătură, că îngrijirile medicale la domiciliu și medicina de familie au bugete separate. Dar încă vin pacienți care ne spun că medicii de familie nu vor să le elibereze actele necesare”, ne-a spus Maria Constandache, reprezentant Fundația Crucea Alb-Galbenă.

Dar nici pacienții nu sunt mai bine informați. De exemplu, persoanele cu dizabilități refuză aceste îngrijiri, de teamă că își vor pierde indemnizația de handicap. „Nu știm de unde au aceste temeri. Noi le explicăm că este un drept al lor, că nu le oprește statul indemnizația dacă îi ajutăm. Până la urmă, i-am ajutat și pe însoțitori cu sfaturi referitor la cum să aibă grijă mai bine de bolnavi”, a adăugat Elisabeta Diaconu.

O piedică este și faptul că, în general, pacienții primesc decizia pentru îngrijiri medicale pentru maximum o lună. „Primesc decizia, apoi la expirarea lunii trebuie să refacă dosarul medical și să-l depună la CJAS, pentru o altă lună și tot așa, până la maximum 90 de zile. Noi îi ajutăm și cu întocmirea dosarelor, sunt cazuri când realizăm inclusiv delegări și mergem noi să ridicăm deciziile, dacă pacientul nu este deplasabil. Dar este alergătură, iar bolnavii, în 30 de zile nu se fac bine”, a precizat Maria Constandache.

Mai este cazul să precizăm că în Uniunea Europeană, îngrijirile medicale la domiciliu sunt acordate tuturor celor care contribuie la asigurările de sănătate de stat, fără să fie departajați prin gravitatea bolilor, clasificarea fiind stabilită după nu se știe ce criterii?

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta este casa de asigurari de sanatate. Platesti ani si beneficiezi mai deloc!
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108