REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Rinita non-alergică: tipuri, simptome, cauze, tratament

Rinita non-alergică: tipuri, simptome, cauze, tratament

Replica API 21 august 2020 | 00:00 1141

Rinita non-alergică reprezintă inflamația zonei interioare a nasului, inflamație care nu este cauzată de o alergie.

Rinita este de două tipuri, alergică și non-alergică. O cauză a rinintei non-alergice este, de obicei, o infecție virală, deși această problemă poate fi cauzată și de substanțe iritante. Nasul este partea cea mai frecvent infectată a căilor aeriene superioare, scrie doc.ro.

Rinita poate fi acută (de scurtă durată) sau cronică (de lungă durată). Rinita acută este rezultatul infecțiilor virale, dar, totodată, poate fi rezultatul alergiilor, al bacteriilor sau al altor cauze. Rinita cronică apare, de regulă, o dată cu sinuzita cronică (rinosinuzita cronică).

Rinita non-alergică poate, la rândul ei, fi de mai multe tipuri:

1. Rinita virală acută

Această afecțiune poate fi cauzată de o gamă variată de virusuri, dar, de obicei, este provocată de cel al răcelii obișnuite. Simptomele uzuale sunt:

rinoree (secreții nazale);

strănut;

congestie nazală;

sindromul picăturii postnazale;

tuse și febră scăzută.

Tratamentul include descongestionante, spray-uri nazale cu apă de mare concentrată și extracte de coacăz negru, gălbenele și măceș, sau medicamente antihistaminice.

2. Rinita cronică

Aceasta este, de obicei, o prelungire a rinitei cauzate de inflamație sau de o infecție virală. Afecțiunea provoacă obstrucție nazală și, în cazuri severe, formarea unei cruste, sângerări frecvente și secreții urat mirositoare, dense și pline de puroi care sunt eliminate din fosele nazale.

Ca tratament, descongestionantele pot ușura simptomele, dar orice infecție de acest gen necesită analize mai amănunțite, pentru ca medicul să poată prescrie tratamentul corespunzător.

3. Rinita atrofică

Este o formă de rinită cronică în care membrana mucoasă se subțiază (se atrofiază) și se întărește, ceea ce duce la lărgirea căilor respiratorii, care se dilată mult și se usucă. Această atrofiere are loc mai frecvent la persoanele în vârstă.

Simptomele rinitei atrofice sunt formarea unor cruste în interiorul nasului și dezvoltarea unui miros neplăcut. Persoanele afectate pot avea, de asemenea, sângerări nazale severe și recurente, iar în timp își pot pierde simțul mirosului.

Tratamentul vizează reducerea crustelor, eliminarea mirosului neplăcut și reducerea infecțiilor. Antibioticele aplicate în interiorul nasului distrug bacteriile, iar estrogenii pulverizați în nas sau administrați oral, alături de vitaminele A și D, luate pe cale orală, pot reduce formarea crustelor.

4. Rinita vasomotorie

Este o formă de rinită cronică. Obstrucția nazală, strănutatul și rinoreea (secrețiile nazale abundente) - cele mai comune simptome ale alergiei - apar atunci când alergiile nu par a fi prezente. La unele persoane, nasul reacționează la agenți puternic iritanți, cum sunt praful și polenul, la parfumuri tari, poluare sau alimente condimentate. Afecțiunea apare și dispare și este agravată de aerul prea uscat.

Ca simptome, membrana mucoasă se inflamează și variază de la culoarea roșu aprins la violet ori roșu închis. Uneori, pacienții au și o ușoară inflamație a sinusurilor.

Tratamentul rinitei vasomotorii nu este întotdeauna satisfăcător. Dacă inflamația sinusurilor nu este severă, tratamentul are scopul de a atenua simptomele; în acest caz pot fi de ajutor corticosteroizii nazali și spray-urile antihistaminice. Descongestionantele pot fi luate pe cale orală și se vor administra timp de câteva zile, dacă simptomele se înrăutățesc.

Când să mergi la medic dacă suspectezi o rinită non-alergică

E indicat să mergi la un consult medical dacă:

Simptomele tale sunt severe;

Simptomele pe care le manifești nu sunt deloc atenuate de medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală sau nu sunt ușurate de îngrijirea pe care ți-o acorzi la domiciliu;

Ai efecte adverse deranjante din cauza medicamentelor pe care le iei pentru rinită, eliberate cu sau fără rețetă de la medic.

Ce simptome are, în general, o rinită non-alergică

Rinita non-alergică implică strănutul cronic sau un nas cu secreții și congestie, fără o cauză aparentă. Simptomele rinitei non-alergice sunt similare cu cele ale febrei fânului (numită și rinită alergică), dar dovada unei reacții alergice nu este prezentă.

Dacă suferi de rinită non-alergică, cel mai probabil ai simptome care apar și dispar pe tot parcursul anului. E posibil să te confrunți cu simptome în mod constant sau să ai simptome care sunt prezente doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Semnele și simptomele rinitei non-alergice pot merge de la un nas înfundat, cu secreții nazale puternice și strănut des, până la acumulare de mucus în gât și tuse deranjantă. De regulă, rinita non-alergică nu provoacă mâncărimi ale nasului, ochilor sau în gât, simptome care sunt asociate cu alergiile, cum este și febra fanului.

Ce cauze stau la baza rinitei non-alergice

Cauza exactă a rinitei non-alergice nu este cunoscută până în prezent, însă oamenii de știință și medicii au constatat că rinita non-alergică apare atunci când vasele de sânge din nas se dilată și umplu stratul care căptușește nasul cu sânge și fluide.

Factorii declanșatori ai rinitei non-alergice pot fi:

agenții iritanți din mediul înconjurător sau care au legătură cu ocupația persoanei afectate: praful, smogul, fumatul pasiv sau aromele puternice, cum ar fi mirosul unui parfum;

schimbările meteorologice, cum ar fi modificările de temperatură și de umiditate, mai ales cele care au loc brusc;

infecțiile, cum ar fi o infecție virală (o răceală sau o gripă, de exemplu);

unele alimente și băuturi; rinita non-alergică poate să apară atunci când consumi mâncare, în special dacă mănânci alimente iuți sau picante (ardei, piper); și băuturile alcoolice pot cauza o rinită non-alergică, ceea ce face ca membrana din nas să se umfle, ducând la congestie nazală;

anumite medicamente; și o serie de medicamente pot fi factori declanșatori pentru o rinită non-alergică: aspirina, ibuprofenul, pastilele pentru hipertensiune, cum sunt beta blocantele. Totodată, afecțiunea poate fi declanșată de sedative, antidepresive, contraceptive orale sau medicamentele folosite pentru a trata disfuncțiile erectile;

modificările hormonale: factori declanșatori pentru rinita non-alergică pot fi și sarcina, menstruația, contraceptivele orale sau diverse afecțiuni care implică tulburări hormonale, cum ar fi hipotiroidismul.

Ce complicații poate da rinita non-alergică

Dacă suferi de rinită non-alergică, există riscul de a dezvolta probleme suplimentare. Acestea pot include dificultatea de a dormi bine, însoțită de somnolență în timpul zilei, iritabilitate sau probleme de concentrare. Inflamația asociată cu rinita non-alergică poate duce, de asemenea, la afecțiuni suplimentare de sănătate, cum ar fi: polipii nazali, sinuzita sau infecții ale urechii medii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108