REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Riscul unei diete nesănătoase. Poate duce la moarte subită

Riscul unei diete nesănătoase. Poate duce la moarte subită

Replica API 5 iulie 2022 | 00:00 1039

Este cunoscut faptul că dieta influențează sănătatea inimii. Experții recomandă o dietă săracă în sodiu și grăsimi saturate pentru a reduce riscul de boli de inimă. O dietă sănătoasă pentru inimă include, de asemenea, multe legume, fructe și cereale integrale.

Cercetările arată că dieta mediteraneană – plină de fructe, legume, pește, cereale și leguminoase, cu puțină carne și produse lactate – poate reduce riscul de boli de inimă. Legumele din salată, inclusiv roșii, ridichi, castraveți, avocado, salată, năut, semințe, nuci și dressing.

Dieta mediteraneană

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, din SUA, experții au examinat relația dintre dieta generală și moartea cardiacă subită, o cauză frecventă de deces în SUA.

În cazul morții cardiace subite, inima încetează brusc să mai bată, ceea ce duce la deces în decurs de o oră de la apariția simptomelor. Studii mici au sugerat că dieta mediteraneană ar putea reduce riscul de moarte cardiacă subită.

O echipă condusă de Dr. James M. Shikany de la Universitatea Alabama din Birmingham a analizat dacă modelele alimentare sunt asociate cu riscul de moarte cardiacă subită. Rezultatele au fost publicate în Journal of the American Heart Association la 6 iulie 2021.

Cercetătorii au analizat dietele a peste 21.000 de participanți cu ajutorul unui chestionar alimentar la începutul studiului. Participanții au fost întrebați cât de des și în ce cantități au mâncat 110 alimente în ultimul an. Au fost incluși atât cei cu și fără antecedente de boli coronariene.

Cercetătorii au calculat un scor al dietei mediteraneene. Ei au identificat, de asemenea, cinci modele de alimentație. Unul, pe care l-au numit modelul alimentar „sudic”, are cantități mari de grăsimi adăugate, alimente prăjite, ouă, organe și carne procesată și băuturi îndulcite cu zahăr.

Alte tipare alimentare au inclus un model „dulciuri” cu mult zahăr adăugat, un model „de conveniență” alcătuit în principal din alimente gata de consum și mâncare la pachet, un model „bazat pe plante”” și un model „alcool și salată”.

Cercetătorii au evaluat cât de mult au aderat participanții la fiecare model alimentar. De exemplu, cineva ar putea adera îndeaproape la dieta mediteraneană și, în același timp, să adere și la modelul „dulciuri”, dar într-o măsură mai mică. Ei au înregistrat, de asemenea, orice evenimente legate de inimă pe o perioadă medie de 10 ani.

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de deces

În timpul studiului au avut loc peste 400 de decese cardiace subite. Analizele au arătat că o alimentație regulată în stil sudic poate crește riscul de moarte cardiacă subită, în timp ce consumul unei diete mediteraneene poate reduce riscul.

Participanții cu un model de alimentație de tip sudic au avut un risc cu 46% mai mare de moarte cardiacă subită decât cei cu cea mai scăzută aderență. În schimb, persoanele care au urmat îndeaproape dieta mediteraneană au avut un risc cu 26% mai mic de moarte cardiacă subită decât ceilalți cu cea mai mică aderență.

Aceste diferențe au avut o semnificație statistică la limită. În rândul celor care nu sufereau de boli coronariene la începutul studiului, cei care au urmat îndeaproape dieta mediteraneană au avut o reducere semnificativă din punct de vedere statistic cu 41% a riscului de moarte cardiacă subită, în comparație cu cei cu cea mai mică aderență.

„Deși acest studiu a avut un caracter observațional, rezultatele sugerează că dieta poate fi un factor de risc modificabil pentru moartea cardiacă subită”, spune Shikany.

Aceste rezultate susțin alte constatări conform cărora îmbunătățirea dietei poate avea un efect semnificativ asupra sănătății inimii, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108