REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Roman: Demisia lui Ciolacu - o cacealma; soluţia - abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Roman: Demisia lui Ciolacu - o cacealma; soluţia - abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Replica API 25 noiembrie 2020 | 00:00 1039

PNL a solicitat convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari, a anunţat, marţi, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, care a susţinut că demisia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, din Camera Deputaţilor este "o cacealma".

Florin Roman

"PNL nu acceptă acest privilegiu pentru parlamentari, acela al pensiilor speciale, PNL fiind adeptul constant al pensiilor plătite în baza contribuţiilor. Din punctul de vedere al PNL, singura soluţie pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor o reprezintă abrogarea articolului 11 din Statutul senatorilor şi deputaţilor şi nu există o altă soluţie care să rezolve pe deplin întreaga problemă. Astăzi, (n.r., ieri) am depus la primele ore ale dimineţii o solicitare de convocare a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului (...) pentru ora 10,00. Aşteptăm ca Birourile permanente să trimită la Comisia de statut proiectul de lege al PNL, care este blocat din luna iunie de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, pentru a fi dezbătut şi votat astăzi în plen", a declarat Roman, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

El a amintit că acest proiect a fost depus de PNL la Parlament la începutul acestui an, dar "a fost blocat" de Marcel Ciolacu şi de PSD în Biroul permanent.

"Rugăm şi solicităm tuturor partidelor parlamentare să susţină solicitarea PNL de a vota acest proiect. În cazul în care nu vom obţine acest sprijin la nivelul Parlamentului, vă comunic angajamentul ferm al PNL că, în prima zi de lucru a noii sesiuni parlamentare, prima lege pe care o vom abroga, noua majoritate din Parlament, va fi cea referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor", a adăugat Florin Roman.

El a spus că, potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor doar în trei situaţii: condamnare penală, prin cerere scrisă a senatorului sau deputatului şi abrogarea actului normativ. "Din acest motiv, PNL susţine abrogarea în totalitate a acestui capitol", a menţionat Roman.

În opinia sa, demisia din Parlament a lui Marcel Ciolacu este "o cacealma", deoarece aceasta "nu echivalează cu pierderea pensiei speciale".

"Am văzut în aceste zile o atitudine a vechii clase politice, reprezentată de domnul Ciolacu şi domnul Dragnea. Practic, asistăm la o reacţie la indigo a ceea ce s-a întâmplat în 2016 când domnul Ciolacu şi domnul Dragnea au jucat o mare cacealma. Şi-au depus în data de 19 demisiile, însă acestea nu au fost finalizate, conform statutului, cu vot în plen, ci doar printr-un memorandum la nivelul Biroului permanent. Acest memorandum este insuficient pentru a finaliza procedura parlamentară prin demisie", a explicat Florin Roman.

Liberalul a subliniat că, la ora actuală, sunt foarte mulţi foşti parlamentari care nu au avut un mandat întreg şi care au dat în judecată Legislativul pentru a obţine pensia specială.

"Legea se referă foarte clar că dreptul la pensie specială pentru un parlamentar izvorăşte din momentul încheierii mandatului, fără să se facă o precizare expresă în lege dacă vorbim de un mandat sau de o fracţie. (...) Domnul Ciolacu, care are un mandat întreg, întrucât nu şi-a dat demisia şi îşi dă demisia acum, va avea o perioadă incompletă, se va calcula pentru un mandat şi pentru restul de mandat. În situaţia celor care sunt la primul mandat, dacă au demisionat la 3 ani şi 10 luni, din acel moment izvorăşte dreptul la pensie de parlamentar şi pot solicita în scris, la momentul pensionării, pensie specială. Parlamentul poate să dea sau nu. Cei care au fost nemulţumiţi s-au dus şi au dat în judecată Parlamentul. Lucrurile acestea trebuie clarificate. Toate aceste probleme dispar prin abrogarea articolului din lege", a indicat Roman.

Deputatul PNL a afirmat că ar demisiona şi el din Parlament dacă în acest fel s-ar elimina pensiile speciale.

"Dacă aş avea convingerea că rezolvă problema, mi-aş da demisia în secunda aceasta, fără nicio ezitare. Domnul Ciolacu nu a demisionat din Parlament. Depunerea unei solicitări, conform Statutului senatorilor şi deputaţilor, devine activă în momentul în care se citeşte în plen. Demisia domnului Ciolacu nu a fost citită în plen, deci nu vorbim de o demisie. Domnul Ciolacu nu a demisionat din Parlament", a mai spus Roman.

Potrivit acestuia, Guvernul nu a dat o ordonanţă de urgenţă pe această temă pentru că exista riscul de a fi atacată la CCR de către Avocatul Poporului.

"Temerea PNL a fost că orice OUG pe tema pensiilor speciale va fi atacată imediat la CCR de către Avocatul Poporului. Noi am considerat că aceste privilegii care au fost introduse prin lege nu pot fi eliminate decât tot prin lege. Altfel, exista acest risc. Renate Weber este un campion al atacurilor la CCR pe toate OUG care au prevăzut privilegii. (...) Noi nu jucăm la cacealma şi nu vrem să manipulăm opinia publică în perioada campaniei electorale. Vi se pare normal că aceste demisii să intervină în 19 decembrie? (...) Este o cacealma şi PNL este un partid foarte serios. (...) Aceste pensii nu pot fi scoase decât de o majoritate din jurul PNL. (...) Ceea ce face domnul Ciolacu este o dramoletă ieftină, populistă şi de campanie. Ceea ce fac colegii de la USR este problema lor, eu îi rog să răspundă apelului nostru, astăzi, să votăm în plen abrogarea", a transmis Roman.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TOATE pensiile speciale eliminate, asa e corect
0
0
De ce eliminarea pensiilor speciale numai a parlamentarilor ? Toate pensiile speciale sa fie eliminate cu exceptia militarilor care isi desfasoara activitatea peste hotare sub conducerea NATO sau ONU.
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920