REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Rusia își mobilizează flota de război în Marea Neagră

Rusia își mobilizează flota de război în Marea Neagră

Replica API 1 august 2022 | 00:00 1348

Noua doctrină navală a lui Vladimir Putin ridică miza, dar și tensiunile, în Marea Neagră și în Marea Azov. Potrivit noii viziuni a liderului de la Kremlin, aici, în aceste două mări va fi adusă mare parte din flota militară a Rusiei.

Practic, în apropiere de Ucraina, dar și de România, se va afla în permanență un imens arsenal plutitor.

Rușii și-au făcut un obicei din a trage de pe mare cu rachete de croazieră asupra țintelor militare și civile de pe teritoriul ucrainean, scrie antena3.ro.

Situația este complicată și de faptul că, tot prin Marea Neagră, urmează să se desfășoare transporturile de cereale, conform acordului de la Istanbul.

Viziunea lui Putin: un arsenal plutitor rusesc în Marea Neagră

"Ucrainenii sunt îngrijorați când văd că navele ruse de război se apropie de linia lor de coastă.

Aceste nave de război obișnuiesc să lanseze rachete către diverse ținte de pe teritoriul ucrainean. În plus, există acordul privind transporturile de cereale iar Kievul se teme că marina militară rusă ar putea să intervină în aplicarea acestui acord.

O navă încărcată cu cereale a plecat deja din Odesa. Așteptăm ca o altă navă să plece în curând din alt port ucrainean și să se îndrepte spre Bosfor. Există temerea că Rusia dorește să escorteze o parte dintre navele de transport, aspect care nu este precizat în acordul de la Istanbul.

De asemenea, celelalte națiuni care au acces la Marea Neagră sunt îngrijorate că, dacă navele rusești se află în zonă, există riscul unei întâlniri accidentale", a explicat corespondentul CNN Nic Robertson la News Hour with CNN.

Noua doctrină navală a Federației Ruse, semnată duminică de Vladimir Putin, desemnează Statele Unite drept principalul rival al Rusiei.

Din fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin a susținut un discurs de Ziua Marinei și l-a lăudat pe fostul conducător al imperiului pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă.

După ce a inspectat trupele navale, Putin a prezentat rachetele de croazieră hipersonice Zircon.

El a avertizat că Rusia are puterea militară de a învinge orice potențial adversar.

Doctrina navală rusă: "SUA sunt principala amenințare"

Întinsă pe 55 de pagini, doctrina navală rusă stabilește obiectivele strategice generale ale marinei militare și subliniază ambițiile Moscovei, care se extind peste întreaga lume.

Potrivit documentului, principala amenințare la adresa Rusiei este politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii și mișcarea alianței militare NATO mai aproape de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte instrumente, cum ar diplomația și economia, ar fi epuizate, se spune în document.

Putin: Dotarea fregatei Amiral Gorșkov cu rachete Zircon, în câteva luni

Putin nu a menționat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar noua doctrină prevede o "întărire cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei în Marea Neagră și Marea Azov".

De asemenea, se spune că Oceanul Arctic - în legătură cu care Statele Unite au arătat în repetate rânduri că Rusia încearcă să-l militarizeze - reprezintă o zonă de o importanță deosebită pentru Rusia.

Vasta coastă de 37.650 km a Rusiei, care se întinde de la Marea Japoniei până la Marea Albă, include și Marea Neagră și Marea Caspică.

Președintele rus a mai menționat că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice Zircon către fregata Amiral Gorșkov (foto următoare) va începe în câteva luni.

Locația desfășurării lor va depinde de interesele Rusiei, a spus el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce dracu' mai mobilizeaza, ca le e frica sa se apropie de Ucraina.
0
0
rachete pe mandria marii negre crucisatorul moskva.
2
0
Plm sunt rusi, au 5 neuroni in tot c@catul ala de tara plus ucraina lu c@cat.
0
0
daca vor le racoresc cu rachete toata flota lor de cacao imediat!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108