REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

SACRIFICAREA PORCILOR din gospodărie, PERMISĂ doar cu aviz de la dr. veterinar

SACRIFICAREA PORCILOR din gospodărie, PERMISĂ doar cu aviz de la dr. veterinar

Replica API 3 decembrie 2020 | 00:00 3963

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune și, odată cu ele, și tradițiile românești din moși strămoși. Printre ele se află și tăierea porcului de Crăciun, un obicei fără de care un adevărat gospodar nu simte că au venit sărbătorile. Însă, în contextul pandemiei de coronavirus, cei care doresc o bucată de șorici de la propriul animal vor trebui să îndeplinească anumite condiții.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) impune și în acest an reguli stricte pentru sacrificare, din cauza pestei porcine care încă mai este prezentă în sute de focare active la nivel național.

Doar porcii înregistrați pot fi sacrificați

” Sacrificarea tradițională a porcului de Crăciun trebuie să respecte o serie de reguli sanitar-veterinare, pe lângă cele care sunt impuse de legislația privind răspândirea Covid-19. Porcii care pot fi sacrificați în gospodărie trebuie să identificaţi și înregistraţi. Mai simplu spus, porci crotaliați (marcaţi). Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar: examinarea clinică a porcului viu iar după sacrificare examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.”, ne-au declarat surse din cadrul Direcţiei SanitarVeterinare Constanţa.

Pe raza județului Constanța nu există târguri de animale autorizate

Deocamdată, pe raza județului Constanța nu există niciun târg de animale pentru vânzarea porcilor de Crăciun. Pentru cei doritori există totuși și varianta cumpărăturilor online, însă reprezentanții ANSVSA nu recomandă genul acesta de cumpărături, neputînd fi controlată originea cărnii și nici dacă este sănătoasă sau nu.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Penelistii sa veniti sa va dau avizul DSV MUIE MUIE MUIE MUIE
5
2
Am 3 porci de taiat si am sa si vand si ma doare pe mine fix in pix de doctorul veterinar care vaccineaza porci si gaini si pe urma ti se imbolnavesc. Lasati-o mai moale ca miroase a caca.
3
1
Sunt tot eu Nicusor Constantinescu si in continuare aceasta poza cu mine din acest articol ma ofenseaza.
6
2
Pentru Belghin si Daz sa va dam la mwie. Aata e civilizatie, sa va dam la mwie
6
3
Dar au contribuit ei cu mine cand am cumparat purcelul? Sau au venit sa spuna, ,,ia un kg de porumb, ca sa imi dai 10 lei cand vrei sa l tai"?
13
2
Si in satele uitate de lume de nici nu stii ca exista o sa stie pulea ca X a taiat un porc, ba ma lasati.
12
0
Sa nu se mai tae porci
7
13
Foarte bine. Asta inseamna civilizatie .. fara aviz n-ai voie sa tai.
4
16
Sunt Nicusor Constantinescu si poza cu mine din acest articol ma ofenseaza.
9
5
nu va e mila de bietele animale de craciun voi schimba traditia - da guvernul meu o ordonanta toata lumea sa manance sparanghel!
7
8
La Mangalia a functionat "tirgul" pe toata perioada , fara a fi respectate cele mai elementare norme de igiena. Nu exista apa curenta si nici wc curate. Inchipuitiva cind se duc cei de la gratarele cu mici la acele wc-uri si se spala pe miini in vasul cu apa ptr preparate. Cine sint cei cu gratarele?? Stie primarul "nou ales". Carnea de porc se vinde in niste conditii mizerabile.
3
5
si cand ne f....m la fel trebuie, aviz de la medicul de familie?
16
1
Ca de fiecare data cand trebuie sa obtii un aviz, si aici nu e vorba de altceva decat de sfanta spaga. La asta se reduce toata smecheria cu 'consultarea' porcului. Dai spaga, iei avizul. Se-ntampla ulterior ceva, o sa spuna dom' doctor ca porcul era asimptomatic.
18
1
Iar porcu nu trebuie sa aiba Covid, a mai declarat Nelutu, altfel obligatoriu vaccinat. Cum cine ? Porcu.
11
4
porcului de Craciun trebuie sa respecte anumite reguli din cauza pestei si trichinei ziceti voi. Deci daca l sacrificam in alta perioada nu era problema. Bah voi aveti ceva cu traditiile noastre ca asa a zis Europa. Uite d asta a plecat M Britanie din Europa. Ca nu mai erau suverani pierdeau traditiile respectau reguli imbecile in toate domeniile etc. Si cel mai dureros era atunci cand dadeau bani Europei si nu intreba nimeni daca provin din coruptie sau trafic sau droguri sau evaziune sau din vreo alta i fractiune. Ii luau si gata. Problema aparea cand ii luai tu de la Europa. Uite ca scapara
22
4
Eu cred ca voi aruncati asta pe piata numai asa.... la misto, ca sa enervati oamenii.
19
2
Muie!! Ansvsa,putem sa respira astazi? N e lasaaati? Ti ai drak de nenorociti,ma...!!! Ca de aia e,cal sa traga,popa sa ceteasca si porc sa l tai cind vrea plua ta,ca
22
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108