REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Şagău: "Avea dreptate Matei când îmi zicea că ANR-ul e plin de proşti şi de curve"

Şagău: "Avea dreptate Matei când îmi zicea că ANR-ul e plin de proşti şi de curve"

Replica API 15 mai 2013 | 00:00 1821

CUTREMUR: Fostul director acuză "cumetriile din acest sistem bolnav", ilegalităţi în cazul Flaminia şi salarii nesimţite

CUTREMUR: Fostul director acuză "cumetriile din acest sistem bolnav", ilegalităţi în cazul Flaminia şi salarii nesimţite

După ce, într-un articol apărut ieri, directorul Autorităţii Navale Române, Andrian Mihei, ne confirma faptul că instituţia pe care o conduce a fost verificată de Curtea de Conturi pentru că salariile au avut o creştere nefundamentată şi contrar legii salarizării unice, iată că fostul şef al ANR, Mihai Şagău, a dorit să-şi expună punctul de vedere. Mai exact, Mihai Şagău a tunat şi a fulgerat când a citit în cotidianul "Replica" ce a declarat Andrian Mihei despre el, şi a decis că este momentul să vorbească despre ilegalităţile petrecute în instituţia pe care a condus-o, "salariile nesimţite din ANR, luate de cei care taie frunză la câini şi nu fac nimic toată ziua", despre "cumetriile din acest sistem bolnav", "presiunile la nivel înalt de către un fost ministru", despre "înstrăinarea pavilionului românesc" şi nu în ultimul rând, despre ce s-a întâmplat când acesta activa ca director al Autorităţii Navale Române.

"Nu directorul general măreşte salariile de la sine putere. Procedura este foarte simplă, fiecare director de direcţie şi cel de serviciu fac un referat pe care-l aduc la cunoştinţa celor de la resurse umane şi juridicului. Nu am mărit eu salariile, domnul Mihei ar face foarte bine să-şi vadă de treaba lui şi să nu mai comenteze aiurea, pentru că toată lumea ştie cine sunt eu şi cine este el, cum a ajuns un comentator comunist şi se dă mare liberal. Eu nu am avut în viaţa mea afaceri cu statul, am lucrat numai la companii mari, să-mi arate şi domnul Mihei unde a navigat, la ce companii. Nu ştiu ce are domnul Mihei în cap, văd că apare mereu în presă şi îi place să-şi facă reclamă, dar ar face foarte bine să se uite la ce articole se scriu în anumite ziare despre dumnealui. M-am uitat şi eu de curiozitate şi am văzut lucruri extrem de grave, cu trafic de arme şi alte chestii. Vedeţi în lege cine poate să mărească un salariu, mie mi se aduceau nişte contracte deja semnate de juridic şi de resurse umane în urma unor referate aprobate de către directorii de direcţie şi şefii de servicii. Mi-au venit sute pe care l-am refuzat, am mărit la 21 de oameni, pentru că acolo am considerat că erau justificate. Eu la fiecare salariu mărit aveam în spate un dosar foarte gros, cu analiză, dacă persoanei respective i s-a mărit volumul de activitate sau nu. Celor care le-au fost mărite salariile au fost promovaţi pe posturi şi li s-a schimbat încadrarea, era obligatoriu să le măresc", a declarat, pentru "Replica", fostul director al ANR, Mihai Şagău.

"Directorii ANR s-au opus salarizării unice pentru că le scădea leafa"

Mihai Şagău a propus intrarea în grila salarizării unice, însă directorii din cadrul Autorităţii Navale Române s-au opus pentru că... le scădea salariul. Acesta a mai ţinut să spună că în cadrul ANR sunt persoane care activează de mai mulţi ani şi care nu fac nimic, dar au averi de zeci de milioane, deşi toată viaţa au lucrat la stat. "Din ce am vorbit atunci cu cei de la Curtea de Conturi în timpul controlului, înainte să fiu schimbat, eu am propus de la început intrarea în grilă, dar foarte mulţi directori s-au opus, pentru că li se reduceau salariile. Nu are rost să dau nume acum, dar sunt acolo persoane care muncesc de 20 de ani, taie frunză la câini şi au averi foarte mari, de zeci de milioane şi nu îi ia nimeni la puricat niciodată. Cum un angajat la stat, care a muncit doar la buget, să aibă asemenea averi?", a declarat, pentru "Replica", Mihai Şagău. La rugămintea de a face publice numele celor la care se referă, fostul director al ANR a răbufnit: "Şerban Berescu! Unde a lucrat Şerban Berescu? A navigat vreodată în vreo flotă străină să aibă salariu mare? A fost ofiţer 2 în Flota Română şi a mai fost căpitan şi apoi comandant puţin. De unde au averile acestea foarte mari, că au muncit numai la stat, nu au navigat niciodată în vreo flotă străină? Paul Brânză măcar a avut firmă, a navigat la străini, poate justifica ceva. Ceilalţi să vină cu contractele pe masă. Gabi Florescu - alt nume, dar sunt o grămadă care au tăiat frunză la câini, au stat toată viaţa acolo. Ei vin la ora 10.00 şi la ora 15.00 pleacă de la serviciu. Sunt oameni care nu fac nimic, iau bani degeaba de la stat de foarte mulţi ani de zile şi toată ziua sunt aplaudaţi în presă".

MSC Flaminia, primită în România după presiuni făcute de Şantierul Daewoo Mangalia?

Dacă tot a fost provocat prin afirmaţiile făcute de Andrian Mihei, fostul director al ANR s-a dezlănţuit şi ne-a declarat faptul că acesta s-a opus primirii navei Flaminia în apele teritoriale ale României. Condiţia pe care a pus-o Mihai Şagău ca nava să sosească în România a fost ca o echipă de specialişti nominalizată de acesta să meargă în Germania şi să o inspecteze, iar după primirea rezultatelor nava ar fi urmat să vină, dacă din analize reieşea că nava nu prezintă un pericol. "Se bate apa în piuă cu Flaminia, dar de ce nu se scrie istoria adevărată, aşa cum a fost, că au venit de două ori la mine şi eu m-am opus şi le-am spus că accept nava în apele teritoriale ale României doar după ce va fi inspectată de o echipă pe care o nominalizez eu. O echipă de profesionişti să meargă în Germania, să o inspecteze 3-4 zile, să facă analizele acolo în Germania şi după ce vom avea rezultatele să luăm o decizie. Eu le-am propus ca toate rezidurile să fie descărcate acolo, apa contaminată şi tot ce a rezultat în urma incendiului. Nimeni nu a spus un singur lucru despre asta. Au venit domnii aceia, au văzut că nu merge cu mine şi s-au dus imediat la domnul Costică Matei (Constantin Matei, în prezent subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor - n.r.), că îl cunoşteau mai de mult şi domnul Matei a spus acelaşi lucru, că nu are logică şi nu are rost să punem armatorul la cheltuieli, să plece cu nava din Germania, să vină cu ea în România, dacă nu este în regulă", a precizat, pentru "Replica", Mihai Şagău. După ce trei ţări au refuzat să primescă această navă în port pentru reparaţii, până la urmă românii "şi-au făcut milă" şi au primit-o. "Eu sunt inginer, cu şcoala făcută pe bune, am fost director la Rompetrol, am fost la nenumărate conferinţe în afară, doctoratul l-am făcut pe bune, nu ca alţi plagiatori, am două masterate, am lucrat numai la companii top class, tancuri chimice, petrol şi gaze şi nu poate să-mi spună nimic profesional. Nava asta nu trebuia adusă în aceste condiţii aici, ce s-a făcut mai departe, presiunile din partea şantierului şi a nu ştiu cui, treaba lor, dar nu trebuia să se procedeze aşa. Eu le-am spus în ce condiţii le dau aprobare să aducă nava, pentru că era de competenţa ANR. De ce nu au acceptat să trimit o echipă de 3,4 oameni în Germania? Este clar că au avut ceva de ascuns", a mai adăugat Şagău.

Nemţii care au încercat preluarea pavilionului românesc au ajuns cu presiunile până la primul ministru

Dacă tot s-a decis să vorbească, fostul director al ANR, Mihai Şagău, nu s-a ferit unul dintre cele mai importante subiecte, încercarea de înstrăinare a pavilionului românesc. După ce a refuzat într-un mod diplomat înstrăinarea pavilionului printr-o metodă ilegală, Mihai Şagău a fost chemat la Ministerul de Externe pentru a da explicaţii. "Am fost chemat de Ministerul de Externe să explic de ce nu sunt de acord cu vânzarea ţării. Într-o asemenea ţară trăim, şi după aceea cei doi germani se laudă în faţa unui angajat ANR care a inspectat prima navă care a fost înmatriculată: "Aţi văzut? Directorul ăla care s-a opus, imediat i-am făcut vânt!". Să se scoată la iveală pierderea pe care a suferit-o statul român, s-a înmatriculat o navă şi acei germani nu au vrut să plătească tarifele prevăzute în Monitorul Oficial al României, care sunt cele mai mici din UE, nici pe acelea nu au vrut să le plătească", a mai afirmat Mihai Şagău. Deşi nu a fost director pe vremea în care ANR a încheiat contractul cu firma ce urma să se ocupe de pavilionul românesc, RIFA Holdings Limited, Mihai Şagău a trebuit să se ocupe de un contract pe care foştii şefi din instituţie nu i l-au pus la dispoziţie, pentru că era confidenţial. Chiar după mai mult de 4 luni de la numirea în funcţia de director al ANR, Mihai Şagău nu a putut să vadă acest contract. "Cum îşi permit acei germani să vină în România şi să ameninţe, să facă trafic de influenţă şi să comită mai multe infracţiuni? Eu am fost 4 luni şi jumătate director şi nu am putut să văd acel contract. Eu eram ameninţat în scris să nu mă mai cramponez atât de lege şi să mă folosesc de chestiunile politice pentru a schimba legea în favoarea lor şi nimeni nu se sesizează, nici până acum nu a fost chemat nimeni la DNA să dea măcar o explicaţie, nu se poate aşa ceva! Reprezentantul acestor germani în România, Stelian Cojocaru a ajuns cred că şi la primul ministru. Din ce m-am interesat pe la armatori, aceşti germani nu au o reputaţie bună, ei din asta trăiesc, din a-i fraieri pe alţii, că sunt practic nişte escroci internaţionali. Le-a mers cu ţări ca Liberia, care nu au infrastructură, nu au specialişti. Eu le-am explicat de foarte multe ori să nu mai facă o comparaţie între România şi Liberia pentru că nu există nici un fundament. Mai mult, în informatică şi navigaţie România este numărul 1 mondial, ca şi calitate, nu ca şi număr. Nu poate să vină un german să mă înveţe în acest domeniu, eu pot să mă duc să-l învăţ pe el", a mai adăugat Şagău.

"Informatorii" din ANR cu salarii imense, "ocupaţi" cu fonduri europene

Pe lângă multitudinea de nereguli constatate de Şagău, informările nu lipsesc de pe agenda de zi a ANR. Mona Paraschiv, şefa Serviciului Relaţii Publice şi Secretariat din cadrul instituţiei, pe lângă faptul că ar avea un salariu lunar pe care unii îl câştigă într-un an, este acuzată de Mihai Şagău că era o informatoare care trebuia să dea raportul cu tot ce se întâmpla în biroul fostului director. "Şefa Serviciului Relaţii Publice şi Secretariat, Mona Paraschiv, are 9.200 lei salariu, iar locul ei normal era la Relaţii cu Publicul, la etajul 1. De ce stătea în uşa mea, la directorul general? Era o informatoare care trebuia să dea raportul cu tot ce se întâmpla acolo. Am primit telefon de la un ministru, că ce am cu ea, doar pentru că am vrut să o mut că nu era locul ei acolo. I-am dat salariu maxim, atât cât i se permitea funcţiei ei, dar i-am zis doar să nu mai stea acolo. Oricum era plecată mai tot timpul cu diverse proiecte europene. Ştiţi pe ce se aruncă banii din fonduri europene? Am primit la mine la firmă un plic de promovare a unui proiect din ANR, managementul documentelor. Am primit informaţii că în Mangalia o doamnă a primit acelaşi plic. Ce legătură avea cu shipping-ul? O adresă semnată de domnul Berescu, manager de proiect. Pentru ce se aruncă banii?", a declarat Mihai Şagău. Totodată, acesta a mai susţinut că este în asentimentul fostului director Constantin Matei care s-ar fi exprimat plastic cum că... "Autoritatea Navală Română este o instituţie plină de proşti şi de curve. Curve la caracter, duplicitari", adaugă Sagău. "Să-mi arate mie unul de acolo, în afară de Sergiu Diaconu, Răzvan Trandafir, Constantin Raicu şi Liviu Grigore, că a demonstrat ceva în afara activităţilor legate de stat, că au putut să lucreze într-o companie străină, să facă ceva fără să fie ajutat de stat şi ştiţi foarte bine de cine... Domnul Matei s-a exprimat plastic, dar foarte realist, când a zis că această instituţie este plină de proşti şi de curve, acesta este adevărul. Nu se sesizează nimeni pentru că aşa este de pe timpul lui Ceauşescu acolo, s-au produs foarte mulţi bani care au ajuns unde trebuie şi aceeaşi oameni a trebuit să fie reţinuţi în sistem. De ce anumiţi angajaţi pe funcţii manageriale vin la 10, pleacă la 15.00, la 14.00 sau la 12.00 deja băieţii sunt în restaurant, se ştiu lucrurile acestea în Constanţa, de ce nu se face nimic?", a conchis Şagău. Fostul director al ANR a ţinut să mai adauge că s-a înţeles foarte bine şi cu fostul ministru Silaghi şi cu ministrul Fenechiu şi nu are ce să le reproşeze, nici lor, dar nici secretarilor de stat din Ministerul Transporturilor şi că a avut o colaborare foarte bună cu ei.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108