REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Salvamarii au intrat în grevă japoneză: s-au săturat să muncească iar moca

Salvamarii au intrat în grevă japoneză: s-au săturat să muncească iar moca

Replica API 13 august 2012 | 00:00 146

Istoria se repetă

Istoria se repetă

Salvamarilor de pe litoralul românesc le-a ajuns cuţitul la os, motivul fiind dat de faptul că nu şi-au mai primit salariile de ceva timp. Îşi riscă viaţa zilnic din cauza turiştilor inconştienţi care intră în mare chiar dacă pe plajă apare arborat steagul roşu care le interzice cu desăvârşire scăldatul. Ce primesc în schimb? Nimic! Prin urmare, salvamarii vor intra în grevă, lucru semnalat, încă de acum câteva zile, de şeful acestora din sudul litoralului, George Lipoveanu. Potrivit lui Lipoveanu, salvamarii din subordinea sa şi-au primit salariile la timp de când a început sezonul, însă efortul a fost doar din partea lui, în sensul că ministerul de resort nu a alocat nici un ban care să deconteze cheltuiala. Facem precizarea că nu este primul sezon în care se ajunge la o situaţie de criză din acest punct de vedere, şi că salvamarii au mai ameninţat şi în anii anteriori că îşi sistează activitatea dacă nu sunt plătiţi.

Săturându-se de munca benevolă de până acum, salvamarii au intrat în grevă japoneză, fiind însă prezenţi pe plajă pentru a supraveghea turiştii care, din pură "nebunie", se aruncă în valurile mării fără să se gândească la faptul că îşi pot găsi sfârşitul. "Stăm pe plajă pentru că ţine de datoria noastră morală să avem grijă de turiştii care încă sunt prezenţi pe plajele de pe litoral. Nu îi putem lăsa să moară, chiar dacă nu am mai văzut bani din partea statului de ceva timp", a declarat unul din salvamarii aflaţi la post. Salvamarii nu exclud nici varianta unei greve generale "Dacă nu ne primim banii, este posibil să intrăm în grevă generală. Nu suntem voluntari", a spus răspicat un alt salvamar aflat pe plajă. Pe lângă salariile neplătite, salvamarii se mai lovesc de o problemă. În fiecare zi aceştia au nevoie de combustibil pentru bărcile cu motor pe care le deţin şi de consumabile pentru corturile de prim-ajutor amplasate pe plajă. "Nu ne-am primit banii de la începutul sezonului pentru că, încă nu au fost alocate sumele promise. Serviciul Salvamar nu constă numai în salarii, să spunem aşa. Sunt foarte multe consumabile, începând de la carburantul care se foloseşte la ambarcaţiunile rapide, uleiurile, plus consumabilele din cortul de prim-ajutor unde, avem zilnic zeci, chiar sute de cazuri", a declarat Coordonatorul Serviciului de Salvamari din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvamarilor Profesionişti din România (ANSPR), Gabriel Culea. Fondurile de care vorbeşte Gabriel Culea trebuiau să fie alocate de la sfârşitul iernii, începutul primăverii, dar nici măcar acum, când vara este pe sfârşite, salvamarii nu au văzut nici un ban din partea celor de la Bucureşti. "Consiliul Judeţean Constanţa a făcut toate demersurile şi chiar ne-au spus să ieşim la treabă, iar noi am ieşit din mai, pentru că a fost vremea foarte bună şi au fost turişti pe plajă. Ne-au sprijinit în prima parte pentru că li s-a spus şi dumnealor că se vor aloca banii. S-au făcut nenumărate adrese prin care am solicitat Ordonanţa de Guvern pentru deblocarea fondurilor destinate Serviciului de Salvamari, dar a trecut o lună, au trecut două, au trecut trei şi nu mai putem. Nu ne-am primit banii de la începutul sezonului deoarece, încă nu au fost alocate sumele", a mai declarat, pentru "Replica", Gabriel Culea.

Cât câştigă un salvator de vieţi

Un salvamar primeşte în medie cam 1.100-1.200 de lei, aproximativ 264 de Euro pe lună, în timp ce un salvamar care a ales să plece în străinătate primeşte între 800 şi 1000 de euro, diferenţa fiind una covârşitoare. "Sincer, am înţeles că a ajuns la urechile guvernanţilor şi s-ar fi emis ordinul, dar nu am verificat. Am înţeles că trebuie să apară în Monitorul Oficial în zilele următoare. Dacă nu se emite vreun ordin de urgenţă şi nu se face nimic în sensul acesta, o să se ajungă şi la grevă generală. Sperăm să se rezolve. Asta este o problemă cu care ne confruntăm an de an", a mai declarat Gabriel Culea. Cu sau fără salarii, salvamarii au avut grijă de turişti şi pe perioada acestui sezon estival care se apropie de încheiere, dar acum îşi aşteaptă răsplata pe deplin meritată.

Oana MUŞAT

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108