REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sanatoriul din Mangalia vrea să se rupă de Constanţa şi să se "lipească" de Facultatea de Medicină a Universităţii din Iaşi

Sanatoriul din Mangalia vrea să se rupă de Constanţa şi să se "lipească" de Facultatea de Medicină a Universităţii din Iaşi

Replica API 10 iulie 2012 | 00:00 169

A obţinut clasificarea de 2 stele la cazare

A obţinut clasificarea de 2 stele la cazare

Sanatoriul din Mangalia funcţionează la capacitate maximă, aproximativ 1.000 de pacienţi fiind în momentul de faţă incluşi la tratament. Nici la capitolul investiţii unitatea sanitară nu stă mai prost, având în vedere că Pavilionul A doar ce a fost reamenajat, iar suma s-a ridicat la un miliard şi jumătate de lei. De asemenea, condiţiile de cazare s-au îmbunătăţit foarte mult în ultima perioadă, de curând, Sanatoriul Mangalia obţinând clasificarea de două stele. Însă, cum nu toate lucrurile pot fi roz, apare şi o problemă, legată de deficitul de personal. Managerul unităţii, dr. Laura Condur, a acordat cotidianului "Replica" un interviu în care a explicat mai multe.

Reporter: Ca un bilanţ al activităţii dumneavoastră în cadrul Sanatoriului Mangalia, ne puteţi spune cum au evoluat lucrurile?

Laura Condur: Este un bilanţ bun. În special pentru acest an, pentru că suntem la parametrii pe care ni i-am dorit. Din februarie am început cu partea de spital şi din aprilie pe partea de sanatoriu. Acum suntem la capacitate maximă cu pacienţii, avem programări pentru cele două secţii de spital până în luna decembrie, la fel şi pe cea de sanatoriu. De asemenea, avem şi solicitări suplimentare. Faţă de 2010, în 2011 activitatea este foarte bună. Cine a fost în sanatoriu în anii trecuţi şi a fost şi acum, vede schimbarea care s-a produs în cei 2 ani şi jumătate de când sunt manager, fără falsă modestie. Sunt mândră că indiferent ce va fi, va rămâne ceva şi după mine, ceva din activitatea mea de manager.

Rep.: Având în vedere că pacienţii apelează în număr atât de mare, personalul medical este suficient?

L.C.: Încercăm să facem faţă, cu greu, dar încercăm. Este o problemă cu care ne confruntăm, personalul este insuficient, dar încercăm să rezolvăm problema într-o formă sau alta. Personalul angajat este aproximativ de 220 de persoane dintre care 150 - 160 sunt din cel medico-sanitar: 10 medici, 5 alt personal sanitar superior, 62 personal sanitar cu studii medii, 70 personal sanitar auxiliar iar restul aparţinând de TESA şi altele. În momentul de faţă avem un deficit cam de 40 de persoane, din personalul medico-sanitar. Avem studenţi în practică, care ne mai ajută, de la Constanţa, Iaşi, Timişoara. Astăzi (luni - n.r.) au venit, ceea ce ne bucură.

Rep.: Cum aveţi de gând să rezolvaţi această problemă a personalului medical? Aţi solicitat deblocarea posturilor?

L.C.: Am făcut demersuri la Bucureşti şi am solicitat posturile de care avem nevoie, dar nefiind o unitate de urgenţă şi dată fiind situaţia de faţă, am înţeles că nu suntem prioritari pentru deblocarea posturilor în sectorul nostru. Încercăm să suplinim aşa cum ne permite legea, prin contract de prestări servicii cu personal medico-sanitar care are documentaţia ce presupune PFA-ul, sau cabinete medicale. Legea ne permite, dacă avem probleme cu personalul, să facem contracte de prestări servicii cu persoane fizice autorizate.

Rep.: Cu ce realizări vă puteţi "mândri" în ultima perioadă?

L.C.: Am obţinut clasificarea de două stele la cazare şi am amenajat baza de tratament de la Pavilionul A. Am reuşit să facem o bază de tratament care acum este spre finalizare, conform standardelor europene, care să corespundă şi pacienţilor, atât români, cât şi străini. Am făcut circuite separate aşa cum cer normele europene şi am reamenajat totul, de la zero, tot ce ţine de infrastructură. Am refăcut din temelie şi hidroterapia, partea de masaje cu nămol, cu parafină, aici trebuia reabilitat. Investiţia s-a ridicat la un miliard şi jumătate de lei.

Rep.: Ce proiecte aveţi pentru viitor?

L.C.: Avem multe, foarte multe. Primul pe care îl avem, deja suntem în discuţii, este să devenim Secţie Clinică a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Iaşi. De asemenea, facem paşii de a dezvolta planul de cercetare ştiinţifică, pe care l-am înfiinţat în parteneriat cu Facultatea de Medicină din Constanţa, cât şi altele.

Rep.: Turiştii străini apelează la serviciile din cadrul Sanatoriului Mangalia?

L.C.: Avem şi turişti străini şi români. Avem un aflux destul de mare în acest an. Şi anul trecut au fost, dar anul acesta a crescut adresabilitatea ofertelor pentru agenţii. Mai avem şi contractul cu Casa de Pensii, avem pe spital pacienţii care vin în sistem de asigurări de sănătate. Suntem la capacitate maximă. Pe cele 2 secţii de spital ave 150 de pacienţi, 75 pe fiecare şi 200 de locuri pe sanatoriu. În total, pe cele două baze de tratament avem 1.000 de pacienţi, pentru că avem şi baza de tratament pe Ambulatoriu.

Rep.: Ce formă de tratament este la mare căutare?

L.C.: Hidroterapia este foarte căutată. Trebuie să precizez că procedurile se fac sub recomandarea medicului curent, pentru că în general toţi pacienţii care vin vor masaj cu nămol, bazin cu apă de sulf, dar afecţiunile pe care le au, pentru că mulţi au afecţiuni cardiovasculare, neurologice, care nu permit orice fel de procedură, şi atunci primesc procedurile în funcţie de cum indică medicul. Dar, hidroterapia este foarte căutată, este vorba de terapia cu apă sulfuroasă, masajele cu nămol, parafina, mai avem un aparat cu ultrasunete nou, care are foarte mare căutare.

Rep.: Majoritatea unităţilor sanitare şi-au schimbat conducerea iar anumite zvonuri spun că sunteţi şi dumneavoastră pe listă. Ce ştiţi despre acest lucru?

L.C.: Nu ştiu nimic despre astfel de zvonuri. Eu am dat concurs în noiembrie 2010, am contract de management până în noiembrie 2013, la evaluarea făcută la Ministerul Sănătăţii am luat calificativul foarte bine. Nu ştiu nimic despre acest lucru.

Rep.: Dacă, totuşi, aţi fi demisă din funcţie, aţi acţiona pe cineva în judecată?

L.C.: Eu îmi fac datoria ca manager, aşa cum făcut-o şi până acum, şi mai departe vom vedea.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108