REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Sarcina oprită din evoluție: simptome, cauze, prevenire

Sarcina oprită din evoluție: simptome, cauze, prevenire

Replica API 2 februarie 2022 | 00:00 567

Nașterea unui bebeluș mort reprezintă una dintre temerile majore pentru o femeie însărcinată. Din păcate, însă, cazurile de nou-născuți morți sunt destul de frecvente, având loc în aproximativ 1 din 160 de sarcini, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este sarcina oprită din evoluție

Sarcina oprită din evoluție, numită și deces intrauterin fetal, este definită ca pierderea sarcinii care are loc după a 20-a săptămână de sarcină.

O sarcină oprită din evoluție înainte de 20 de săptămâni este, de obicei, considerată un avort spontan.

Sarcina oprită din evoluție poate fi clasificată ca:

• timpurie, care are loc în perioada de timp cuprinsă între 20 și 27 de săptămâni de sarcină finalizate;

• tardivă (de la 28 până la 36 de săptămâni de sarcină finalizate);

• la termen (de la 37 de săptămâni de sarcină sau mai mult).

Anual există aproximativ 3,2 milioane de nou-născuți morți, în întreaga lume, și aproximativ 80% dintre aceștia sunt născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină și jumătate dintre toate aceste cazuri de sarcină oprită din evoluție au loc înainte de 28 de săptămâni de gestație.

Simptome sarcină oprită din evoluție

Sarcina oprită din evoluție poate avea loc fără simptome, dar principalul semnal de alarmă este când nu simți că bebelușul se mișcă în burtă (lipsa mișcării fetale).

Medicii informează, adesea, femeile care au trecut de 28 de săptămâni de sarcină să urmărească numărul de lovituri fetale cel puțin o dată pe zi. Un număr scăzut, absent sau mai ales mare de lovituri poate fi un motiv de îngrijorare. La fel ca adulții, bebelușii au zile în care pot să fie mai activi.

Alte semne de avertizare posibile includ dureri abdominale sau de spate severe și sângerare vaginală, care ar putea semnala desprinderea placentară.

De asemenea, intuiția unei mame nu poate fi subestimată când vine vorba de starea de bine a bebelușului ei, însă reține că majoritatea schimbărilor în activitatea unui bebelușului sunt complet normale, iar dacă devii prea concentrată pe posibilitatea că ceva nu este în regulă în privința sarcinii, acest lucru poate fi foarte stresant și nesănătos pentru tine și bebelușul tău.

Fii, însă, întotdeauna precaută și contactează-ți medicul, dacă există simptome care te îngrijorează. Doctorul tău îți poate sugera efectuarea unui test non-stres (NST) care verifică dacă bebelușul este în siguranță și care presupune monitorizarea mișcărilor fetale, frecvenței cardiace fetale și modificarea ritmului cardiac în timpul mișcărilor fetale.

Cauze sarcină oprită din evoluție

În timp ce 25% până la 60% dintre cazurile de bebeluși născuți morți sunt inexplicabile, o serie de factori pot determina o sarcină oprită din evoluție, inclusiv:

• defectele congenitale (din naștere) – anomaliile cromozomiale la copil sau defectele de naștere, cum ar fi anencefalia, cauzează 14% din cazurile de sarcină oprită din evoluție;

• infecțiile – În țările dezvoltate, până la 24% dintre sarcinile oprite din evoluție (și/sau avorturile spontane) sunt legate de infecții, cum ar fi vaginoza bacteriană, streptococul de grup B, parvovirusul B19/ eritem infecțios/ boala a cincea, toxiinfecția alimentară cu Listeria, citomegalovirusul (CMV), herpesul genital și sifilisul. Totuși, este mai probabil ca infecțiile să provoace sarcina prematură oprită din evoluție în săptămâna 20-28 de sarcină decât după 28 de săptămâni.

• abrupția placentară (placenta se separă prematur de peretele uterin) –riscul de sarcină oprită din evoluție depinde de gradul de separare;

• accidentele de cordon ombilical, cum ar fi un nod în cordon, un cordon prolapsat (când cordonul iese din vagin înaintea copilului și este comprimat) sau un cordon strâns, încolăcit în jurul gâtului copilului, reprezintă aproximativ 10 % din cazuri de sarcină oprită din evoluție.

Factori de risc sarcină oprită din evoluție

Precum în majoritatea cazurilor de pierderi de sarcină, sarcina oprită din evoluție apare, adesea, fără vreun factor de risc identificabil.

Cu toate acestea, unii factori de risc asociați cu un risc crescut de sarcină oprită din evoluție, includ:

• traumele abdominale legate de accidente rutiere, căderi sau violență domestică;

• consumul de alcool sau de medicamente în timpul sarcinii (atât cu, cât și fără prescripție medicală);

• antecedentele de naștere prematură, toxemia (intoxicație generală cauzată de acumularea în sânge a unei cantități excesive de toxine) sau întârzierea creșterii intrauterine într-o sarcină anterioară;

• istoricul medical de sarcină oprită din evoluție, avort spontan sau deces neonatal (deces în primele 28 de zile de viață ale nou-născutului);

• întârzierea creșterii intrauterine (fătul este semnificativ mai mic decât se aștepta pentru numărul de săptămâni de sarcină);

• lipsa îngrijirii prenatale;

• vârsta mamei mai mare de 35 de ani sau mai mică de 20 de ani;

• condițiile de sănătate ale gravidei, în special hipertensiune arterială și diabet, împreună cu lupus, boli de rinichi și unele tulburări de coagulare a sângelui sau obezitatea;

• preeclampsia (hipertensiunea arterială indusă de sarcină);

• rasa – sarcina oprită din evoluție este mai des întâlnită la femeile de culoare decât la femeile albe, indiferent de statutul socio-economic;

• dormitul pe spate;

• fumatul;

• lichidul amniotic scăzut;

• sarcini gemelare (cu gemeni) și alte sarcini multiple;

• fără sarcini anterioare (prima sarcină);

• concepția bebelușului folosind tehnologie de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV);

• sexul fetal masculin (bebelușul este băiețel);

• sarcină cu mult trecută de termen (prelungită) – sarcinile post-termen care au trecut de 41-42 de săptămâni de gestație;

Prevenire sarcină oprită din evoluție

În unele cazuri, sarcina oprită din evoluție poate fi prevenită, iar alteori, prevenirea nu este posibilă.

Ca parte a îngrijirii prenatale, medicii urmăresc semnele timpurii de probleme la mamă și la făt. Atunci când există factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, pot fi luate măsuri pentru a reduce riscul de sarcină oprită din evoluție. De aceea, îngrijirea prenatală regulată este atât de importantă!

Iată câteva recomandări pentru a preveni sarcina oprită din evoluție:

• Încearcă să ajung la o greutate sănătoasă înainte de a rămâne însărcinată.

• Nu fuma, nu bea alcool și nu folosi droguri în timpul sarcinii.

• Monitorizează loviturile bebelușului și consultă-ți medicului, dacă observi vreo modificare care te îngrijorează.

• Dormi pe o parte mai degrabă decât pe spate.

• Evită alimentele care ar putea provoca toxiinfecții alimentare, cum ar fi brânzeturile moi, produsele lactate nepasteurizate și carnea insuficient gătită.

• Contactează-ți imediat medicului, dacă ai orice durere abdominală neobișnuită, mâncărime sau sângerare vaginală.

• Gestionează-ți cu atenție, împreună cu echipa medicală, o sarcină restantă, dacă te confrunți cu această problemă.

Tratament sarcină oprită din evoluție

Dacă la un control prenatal de rutină, se confirmă absența bătăilor inimii ale bebelușului tău, de obicei, se face mai întâi o ecografie. Dacă se stabilește că bebelușul a murit, există mai multe opțiuni pentru a naște.

Una dintre posibilități este inducerea medicală a travaliului. Este posibilă, de asemenea, o cezariană, dacă este indicat. O altă opțiune este să aștepți pentru a vedea dacă intri singură, în mod natural, în travaliu într-o săptămână sau două, însă există unele riscuri în această privință, cum ar fi formarea cheagurilor de sânge.

Medicul te poate ajuta să decizi care ce este mai bună alegere în cazul tău.

Experiență sarcină oprită din evoluție

Cum să faci față situației? Dacă te-ai confruntat cu o sarcină oprită din evoluție, este firesc să simți o serie de emoții copleșitoare. Nu încerca să le reprimi, ci în schimb, apelează la rețeaua ta de suport: prietenii, familia, chiar și personalul medical, pentru te împăca cu pierderea pe care ai trăit-o. De asemenea, poți solicita ajutor profesional de la un consilier în sănătate mintală.

În cele din urmă, a experimenta o sarcină oprită din evoluție și a accepta această situație nu este doar un eveniment, ci mai degrabă, un proces. Acordă-ți timp și nu te închide în tine! Lucrurile se vor îmbunătăți...

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212