REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Sarcina și sindromul de ovare polichistice

Sarcina și sindromul de ovare polichistice

Replica API 20 ianuarie 2021 | 19:31 1237

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune hormonală frecventă la femei. Femeile cu această boală pot avea dificultăți în a rămâne însărcinate și prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații în timpul sarcinii, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shuterstock

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune în care ovarele produc niveluri mai mari decât cele normale de hormoni masculini. Acest lucru poate afecta ciclul menstrual, fertilitatea și aspectul unei femei. Simptomele acestei afecțiuni includ menstruații neregulate, chisturi pe ovare, infertilitate, creștere în greutate, acnee, păr excesiv pe față și corp, subțierea părului de pe cap sau chiar apariția cheliei, rezistența la insulină.

Cum se diagnostichează SOP?

Deseori, femeile cu ovare polichistice necesită un timp pentru a obține un diagnostic ferm, deoarece starea lor poate imita alte probleme. Uneori, femeile care au difucltăți în obținerea unei sarcini constată că au SOP.

Dacă bănuiești că ai putea avea ovare polichistice, este important să te adresezi medicului pentru a afla cauza simptomelor. Cu un diagnostic timpuriu, simptomele sindromului ovarelor polichistice pot fi tratate din timp. Acest lucru reduce riscul de complicații dacă vrei să obții o sarcină. Medicul va face un examen fizic, va recomanda teste de sânge hormonale și o ecografie pentru a verifica dacă există chisturi pe ovare.

Femeile care au primit un diagnostic de sindrom al ovarelor polichistice pot avea greutăți în a rămâne însărcinate. Acest lucru are legătură cu faptul că nivelurile ridicate de hormoni masculini împiedică eliberarea unui ovul.

Cum poți obține o sarcină dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice?

Îți poți crește șansele de a rămâne însărcinată dacă iei anumite măsuri:

Menține-te sau străduiește-te să ajungi la o greutate sănătoasă

S-a dovedit că, la femeile supraponderale, și o pierdere în greutate de 5-10% crește semnificativ șansa de a rămâne însărcinată.

Adoptă o alimentație sănătoasă

Adoptă o dietă în care favorizezi fructele și legumele și eviți sau consumi mai puțin din alimente precum zahărul adăugat, produsele de fast-food, grăsimile animale.

Eliminarea carbohidraților simpli și a zahărului din dietă poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea nivelului de insulină scăzut. Acest lucru poate însemna evitarea produselor precum pâine albă, paste albe, orez alb, cereale, chipsuri, băuturi dulci și acidulate din comerț.

Spre deosebire de carbohidrații simpli, carbohidrații complecși conțin fibre și alți nutrienți și nu cresc nivelul zahărului din sânge la fel de mult. Unele surse comune de carbohidrați complecși includ cerealele integrale, pâinea integrală și pastele integrale, orezul brun. Cea mai bună dietă pentru femeile cu SOP conține carbohidrați complecși, multe legume și fructe și proteine slabe.

Pune exercițiul fizic la loc de cinste

150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână este utilă în general pentru sănătate. Dacă nu poți face sport, cel puțin mergi pe jos în pas rapid jumătate de oră pe zi.

Monitorizează ovulația

Fii atentă în fiecare lună la perioada de ovulație și sincronizează contactele sexuale cu această perioadă.

Ia în calcul un supliment alimentar

O revizuire din 2017 a analizat 24 de studii pentru a afla dacă suplimentele nutritive erau modalități sigure și eficiente de gestionare a sindromului ovarelor polichistice. Mai exact, cercetătorii au luat în considerare suplimente precum uleiul de pește (bogat în acizi grași Omega-3), cromul, seleniul, vitamina D simplă, vitamina D plus calciu, complexul de vitamine B și inozitolul. Dintre acestea, se pare că inozitolul și uleiul de pește pot aduce unele beneficii femeilor cu ovare polichistice.

Unele suplimente pe bază de plante sunt, de asemenea, populare în rândul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice. O revizuire² din 2014 publicată în revista BMC Complementary and Alternative Medicine a analizat 33 de studii pentru a stabili dacă dovezile indică faptul că orice supliment pe bază de plante ar putea ajuta la gestionarea simptomelor acestei afecțiuni.

Cercetătorii au descoperit astfel că Vitex Agnus Castus (piperul călugărului) și Cimicifuga racemosa (cohoșul negru) sunt cele mai eficiente în gestionarea ovulației neregulate și a infertilității rezultate. De asemenea, au ajuns la concluzia că Cinnamomum cassia (scorțișoara chinezească) poate fi utilă în tratarea complicațiilor metabolice ale sindromului ovarelor polichistice.

Și probioticele ar putea fi de folos în gestionarea SOP. Microbiomul a fost asociat cu multe boli, inclusiv cu obezitatea, bolile de inimă și diabetul. Un studiu din 2016 efectuat pe animale a constatat că aceste modificări pot afecta chiar și hormonii sexuali, inclusiv androgenii și estrogenii, sugerând că microbiomul poate juca și el un rol în dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentele cu probiotice au ajutat la inversarea simptomelor SOP la șobolani. Confirmarea faptului că microbiomul este implicat în această afecțiune necesită, însă, cercetări suplimentare. Cu toate acestea, medicii consideră în general că este sigur pentru femei să ia probiotice.

Dacă ai făcut unele modificări și nu obții rezultate, medicul ar putea recomanda teste de fertilitate și îți poate prescrie medicamente pentru fertilitate. Dacă nici medicamentele nu funcționează, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o cantitate mică de țesut care produce excesul de hormoni masculini în ovare.

O altă opțiune este fertilizarea in vitro (FIV), care oferă cele mai mari șanse de concepție. Însă această procedură poate fi costisitoare și este de obicei luată în considerare numai atunci când toate celelalte opțiuni au eșuat.

Ca o veste bună, odată cu modificările stilului de viață sau cu urmarea unui tratament pentru infertilitate, majoritatea femeilor cu ovare polichistice reușesc să rămână însărcinate.

Ce efect are sindromul ovarelor polichistice asupra sarcinii?

A avea ovare polichistice poate crește riscul apariției unor complicații în timpul sarcinii, cum ar fi:

avortul

hipertensiunea arterială indusă de sarcină

diabetul gestațional

nașterea prematură.

Femeile cu SOP au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a avea nevoie de o cezariană, deoarece bebelușii lor ar putea fi mai mari decât se așteptau pentru vârsta lor gestațională. Bebelușii născuți de femeile cu ovare polichistice prezintă un risc mai mare de a-și pierde viața în timpul nașterii sau de a ajunge la o unitate de terapie intensivă pentru nou-născuți.

Dacă ai sindromul ovarelor polichistice și ești însărcinată, este important să respecți indicațiile medicului. Riscul acestor complicații poate fi redus prin monitorizarea simptomelor SOP și prin îngrijire suplimentară în timpul sarcinii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920