REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SCANDAL! CINE vrea să PUNĂ MÂNA pe BAZA NAUTICĂ a FC FARUL

SCANDAL! CINE vrea să PUNĂ MÂNA pe BAZA NAUTICĂ a FC FARUL

Replica API 7 august 2020 | 00:00 3614

În urmă cu mai bine de 40 de ani, pe malul lacului Siutghiol, zona Campus, Întreprinderea de Prefabricate și Materiale de Construcții Constanța (I.P.M.C.), ulterior devenită Întreprinderea de Materiale de Construcții (I.M.C.), a construit din fonduri proprii o bază nautică, cu acordul de principiu al Comitetul Executiv al Consiliului Popular Județean Constanța. După Revoluție, baza a trecut în patrimoniul Ministerului Turismului și Sportului care l-a dat Clubului Farul în administrare, pentru că aşa spune Legea 69/2000. În 2018, SMC Prefabricate pentru Construcţii SA, fosta SOMACO SA, care susține că este continuatoarea Î.M.C., a cerut revendicarea bazei sportive. În ciuda nenumăratelor demersuri, fosta SOMACO, al cărei acționar majoritar este omul de afaceri Ștefan Rădulescu, nu a avut succes.

Rădulescu, foto: sursazilei.ro

SMC Prefabricate pentru Construcţii SA zice că Baza Nautică Farul din Campus a fost preluată ABUZIV

SMC Prefabricate pentru Construcţii SA, fosta SOMACO, susține că este continuatoarea Întreprinderii de Prefabricate și Materiale de Construcții Constanța(I.P.M.C.), ulterior denumită Întreprinderea de Materiale de Construcții (I.M.C.). Potrivit acesteia, în perioada 1972-1974, I.P.M.C. a obținut toate avizele necesare și a construit din fonduri proprii o bază nautică pe malul lacului Siutghiol, acordul de principiu fiind dat de Comitetul Executiv al Consiliului Popular Județean Constanța la data de 29.02.1972. În anul 1984, ca urmare a deciziilor luate de factorii locali în vederea creșterii performanțelor sportive, s-a încheiat la data de 10.07.1984 o minută între Club Sportiv Farul și Asociația Sportivă Conpref Constanța privind fuzionarea celor două secții de sporturi nautice într-o singură secție care să poarte denumire. În minută se prevedea faptul că fuziunea acestor secții atrage pentru AS Conpref obligația de a pune la dispoziție baza nautică a asociației. Fosta SOMACO invocă faptul că acest act minută este nul din punct de vedere juridic, întrucât AS Conpref nu putea dispune de un bun care nu îi aparținea.

Societatea mai spune că baza nautică a fost edificată din resursele financiare ale I.P.M.C. și a rămas permanent înregistrată în evidențele contabile ale acesteia până la deplina privatizare.

Speța a ajuns în atenția Parchetului Î.C.C.J, procurorii au clasat dosarul, în 2017

SMC Prefabricate pentru Construcţii SA a formulat, în 2015, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar doi ani mai târziu dosarul a fost clasat. Plângerea a fost formulată pe numele Gabrielei Szabo – fost ministru al Tineretului şi Sportului, Ilie Floroiu – fost mare atlet, în calitate de director al Clubului Sportiv Farul, Radu Mazăre – fostul primar al Constanţei.

Baza nautică se află în patrimoniul Statului Român

În prezent, Baza Nautică Farul compusă din construcție în suprafață de 294 m 2 se află în administrarea Ministerului Turismului și Sportului prin Club Sportiv Farul după cum rezultă și din încheierea de intabulare. Potrivit autorităților locale, baza nautică nu a aparținut niciodată fostei I.P.M.C. și nici S.C. Somaco S.A. București, ci proprietari au fost Sindicatul IPMC Constanța și Asociația Sportivă Conpref Constanța. Mai mult, reprezentanții administrației locale Constanța susțin că S.C. Somaco S.A. trebuia să dovedească în cauza respectivă calitatea de proprietar, iar simplul fapt că deține bunul în baza unui acord unic al fostului Consiliu Popular Județean Constanța nu poate conduce la concluzia că ar deține un titlu care să-i confere dreptul să evacueze pe C.S. Farul Constanța.

Atât Tribunalul Constanța, cât și Curtea de Apel au menținut baza sportivă în patrimoniul statului, însă ultimul cuvânt în va avea Curtea Supremă, deoarece SMC Prefabricate pentru Construcţii SA a formulat recurs. Primul termen în dosar a fost stabilit pentru 14 octombrie a.c.

SMC Prefabricate Pentru Construcții este deținută de omul de afaceri Ștefan Rădulescu

SMC Prefabricate Pentru Construcții, fostă Somaco, este o companie producătoare de prefabricate pentru construcții din România. Compania este controlată de Ștefan Rădulescu, printr-o deținere de 53,05% din totalul acțiunilor, iar Somaco Holding SA deține 46,00% din capital. În martie 2009, compania și-a schimbat denumirea în SMC Prefabricate Pentru Construcții, după ce a cedat marca Somaco fondului suedez de investiții Oresa Ventures, care a achiziționat trei sucursale ale companiei Somaco. Societatea se află în insolvență.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a fost intotdeauna pentru gratare si sindrofii
4
0
Baza a fost,este si va fi pentru sportul constantean,
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108