REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SCANDAL în Venezuela: Președintele Parlamentului a fost ARESTAT, după ce a cerut formarea unui guvern de tranziție

SCANDAL în Venezuela: Președintele Parlamentului a fost ARESTAT, după ce a cerut formarea unui guvern de tranziție

Replica API 13 ianuarie 2019 | 00:00 184

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei, a fost arestat duminică de Serviciul de Informaţii al Venezuelei, în momentul în care se deplasa spre o reuniune publică organizată în afara capitalei, au anunţat soţia sa şi parlamentari, informează AFP, conform stiripesurse.ro.

"SEBIN l-a arestat pe Juan Guaido", a anunţat pe contul său de Twitter Fabiana Rosales, soţia preşedintelui Parlamentului venezuelean, cu referire la Serviciul Naţional Bolivarian de Informaţii (SEBIN), scrie agerpres.ro.

Deputaţi, care îl aşteptau pe Guaido la locul reuniunii publice în Caraballeda, la 40 de kilometri de Caracas, au confirmat această arestare.

La scurt timp după aceasta, următorul mesaj a fost difuzat pe contul de Twitter oficial al lui Juan Guaido: "Alertăm lumea şi ţara că astăzi #13 ianuarie un comando al SEBIN l-a arestat pe preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei @jguaido şi nu ştim unde se află el".

"În timp ce ne aflam pe autostradă (...) am fost opriţi de două furgonete ale SEBIN, cu oameni înarmaţi şi cu cagule pe cap, care au deschis maşina noastră, ne-au obligat să coborâm, ei nu l-au lovit (pe Guaido), însă ne-au spus că trebuie să-l aresteze imediat", a precizat Fabiana Rosales, într-o discuţie telefonică făcută publică de parlamentara Larissa Gonzalez.

Parlamentul venezuelean, singura instituţie controlată de opoziţie, a lansat vineri un apel la mobilizare pe 23 ianuarie în favoarea unui "guvern de tranziţie", la o zi după învestirea preşedintelui Nicolas Maduro pentru un al doilea mandat contestat. Preşedintele acestei adunări, Juan Guaido, a reamintit în faţa a circa o mie de simpatizanţi reuniţi la Caracas că legea fundamentală a ţării, Constituţia, îi conferă legitimitate pentru a-şi asuma puterea în cadrul unui guvern de tranziţie.

Pe 5 ianuarie, parlamentul s-a declarat singura putere legitimă şi a anunţat că va forma un "guvern de tranziţie" înainte de a organiza noi alegeri.

Joi, Nicolas Maduro a fost învestit pentru al doilea mandat de şase ani în faţa Curţii Supreme, şi nu în faţa parlamentului, cum prevede Constituţia. Din 2016, deciziiile legislativului de la Caracas, dominat de opoziţie, sunt sistematic anulate de Curtea Supremă, compusă din fideli ai regimului. În practică, parlamentul a fost înlocuit de o Adunare Constituantă 100% chavistă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108