Scandal la Școala 28, după ce un elev s-a ales cu nota scăzută la purtare!
Scandal la Școala 28, după ce un elev s-a ales cu nota scăzută la purtare!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestScandal la Școala Gimnazială nr. 28 “Dan Barbilian” din Constanța, după ce tatăl vitreg al unei elev a adus acuzații grave directorului unității de învățământ. Potrivit acestuia, școala se află sub un regim autoritar. Mai mult decât atât, acesta consideră că un incident, cu un potențial de a lăsa traume psihice copilului său, nu a fost gestionat în mod corespunzător de conducerea instituției. Reproșurile nu se opresc aici, iar directorul Costanda Moraru nu a oferit încă un punct de vedere oficial cu privire la cele întâmplate, însă a precizat faptul că organele legii desfășoară o anchetă cu privire la acel incident.
Scandal la Școala Gimnazială nr. 28 “Dan Barbilian” din Constanța, după ce tatăl vitreg al unui elev din clasa a IV-a a adus acuzații grave directorului unității de învățământ, care, potrivit spuselor acestuia, a instituit un regim autoritar, controlând după bunul-plan cele întâmplate în cadrul instituției.
Conflict vechi
Conform tatălui, problemele au început în urmă cu mai bine de un an, când fiul său a lovit accidental un alt copil, fapt ce a condus la sancționarea disciplinară a acestuia. Din acel moment, susține tatăl, băiatul a fost etichetat ca fiind un “copil rău”, purtând cu sine acest calificativ, care a influențat modul în care a fost tratat de cea aflată la cârma școlii.
Un an mai târziu, pe 6 iunie, a avut loc un alt incident nefericit, când fiul vitreg al lui T.D. și un prieten apropiat al acestuia se jucau pe holurile școlii. Unul dintre copii s-a împiedicat și l-a lovit pe celălalt, care a căzut și și-a spart arcada, în urma impactului.
Sesizarea înaintată de către tatăl vitreg Inspectoratului Școlar Județean
Din acest moment, susține tatăl vitreg, au început să apară problemele. Fiul acestuia, cel care s-a împiedicat și a produs accidentul, s-a întors în sala de clasă cu colegul său rănit, a cărui stare a fost observată de profesorul suplinitor, o învățătoare. Cadrul didactic l-ar fi îndrumat pe elevul care sângera să meargă la cabinetul medical, unde asistenta nu era prezentă. Copilul a mers, ulterior, la baie pentru a încerca să oprească sângerarea, iar mai apoi s-a a solicitat intervenția cadrelor medicale. Tatăl elevului "agresor" susține faptul că elevul rănit, speriat și sângerând, și-a contactat părinții, care au sunat la serviciul de ambulanță, în timp ce directorul școlii afirmă că cea care a efectual apelul a fost diriginta clasei.
Un incident care a lăsat urme adânci asupra copiilor
Celălalt elev implicat a fost tulburat de venirea echipajelor de ambulanță și poliție, intrând într-o stare de panică și petrecându-și restul orei plângând. Părinții acestuia au fost anunțați în mod tardiv în legătură cu cele întâmplate, la o ora și jumătate după producerea incidentului. Când un apropiat al familiei s-a prezentat pentru a-l pe copil și a-l conduce acasă s-a sesizat lipsa acestuia.
"Sunt căsătorit cu mama lui. Am lăsat o procură la Școala 28, prin care se verifică faptul că eu am dreptul să ridic orice înscris de la această unitate de învățământ. Am fost astăzi să ridic înștiințarea că i s-a scăzut nota la purtare și vine directoarea și îmi spune “Dumneavoastră nu aveți niciun copil în această școală. Ce drepturi aveți?”. A început scandalul. I-am spus, “Dumneavoastră conduceți această școală cu o mână de fier, ca în comunism. Toată lumea știe. Nu se face decât cum spuneți dumneavoastră.” Toată lumea vorbește. Există procură. Mi-a zis că nu se derogă calitățile de părinte. În această școală se conduce prin teroare. A început anul trecut, când a avut loc o situație asemănătoare. Copilul era în curte și se juca împreună cu alt copil, a pierdut mingea și a dat cu piciorul. A lovit din greșeală un alt copil, care atunci se apleca. A ieșit mare scandal. Când s-a întâmplat incidentul de acum 4 zile, niciunul dintre copii nu a fost consiliat în niciun fel. Nici cel care a fost agresat, prietenul băiatului mei, nici băiatul nostru. Au fost lăsați în clasă. Profesoara de matematică, văzându-l pe copil cu arcada spartă, l-a trimis împreună cu băiatul meu la baie. A văzut că nu se oprește sângerarea și a contactat părintele copilului lovit. Au venit poliția și ambulanța. Băiatul nostru a văzut și s-a speriat. A dispărut după de la școală. Nici copilul rănit și nici băiatul nostru nu au fost în niciun fel protejați. No am fost anunțați după o oră și ceva. El fugise de la școală. L-am căutat 2-3 ore. Un copil este agresat, ok, înțeleg, dar ei se află în timpul școlii, unde ar trebuit să protejați. Și dacă ar fi fost într-adevăr agresor, părinții trebuiau anunțați imediat și chemați la școală. Ambii copii trebuiau ținuți sub supraveghere. În momentul în care el a văzut poliția la școală a avut un șoc. A intrat în panică. Ne-a dat mesaj că el vrea să moară, să nu mai intre în probleme și să ne facă rău. El nu este un copil rău. Este un copil care are burse, de sport și care se chinuie să ia bursă de merit. Directoarea a prezentat acest incident cu o atitudine preconcepută.", a declarat bărbatul.
Copilul speriat a plecat de la școală, fiind de negăsit, timp de 3 ore, până în momentul în care prietenul său, accidentat, l-a sunat și i-a confirmat că se simte bine. Abia atunci, elevul M.S. a fost găsit de părinți potrivit celor relatate de tatăl vitreg. Părinții elevului M.S. condamnă felul în care întreaga situație a fost gestionată, cât și faptul că niciunul dintre cei doi copii nu a beneficiat de consiliere psihologică după incidentul marcant.
În final, părinții copilului rănit au decis să nu înainteze plângere împotriva colegului fiului lor, apreciind că incidentul a fost un simplu accident nefericit, care a rezultat din jocului copiilor.
Directoarea a refuzat să îi înmâneze o înștiințare tatălui vitreg, deși acesta dispunea de documentele care îl împuterniceau
Conducerea școlii a dispus apoi sancționarea disciplinară a elevului, prin scăderea notei la purtare. Părinții acestuia nu s-au împotrivit deciziei, urmând ca apoi soțul mamei copilului să se prezinte pentru a ridica înștiințarea necesară, la îndemnul dirigintei. Tatăl vitreg al elevului s-a deplasat pentru a primi documentul, lovindu-se însă de refuzul directorului școlii de a-l elibera.
Procura depusă de către părinți
Managerul unității i-ar fi spus acestuia că niciun copil al său nu este elev în cadrul acelei școli, el nefiind părintele biologic al elevului. Precizăm faptul că, bărbatul a prezentat o procură specială, semnată de mama minorului, care prevede că soțului îi pot fi înmânate astfel de acte. Bărbatul susține că refuzul directorului de a coopera are fi motivat de motive personale.
Ce spune conducerea școlii
Directorul școlii nu a oferit încă un punct de vedere oficial, însă a precizat că nu poate oferi detalii cu privire la incidentul petrecut pe 6 iunie a.c., întrucât se desfășoară o anchetă a poliției. În legătură cu refuzul său de a-i înmâna înștiințarea, considerând aceasta o situație în care se cer luate în calcul aspectele legale.
Contestația înaintată de mama elevului
Ulterior, decizia de sancționare disciplinară a elevului a fost contestată de către mama acestuia.
Nereguli în cadrul școlii
Potrivit tatălui vitreg, pe perioada iernii, în plin sezon al virozelor și infecțiilor respiratorii, sala de clasă unde fiul acestuia își desfășura orele de curs nu era încălzită în mod corespunzător. Temperaturile scăzute au condus chiar la apariția mucegaiului în cameră, care are efecte negative asupra sănătății.
Părinții elevilor au formulat o adresă prin care doreau să îi aducă la cunoștință directorului aceste aspecte, solicitând soluționarea problemelor. Părintele reprezentat însă a considerat că situația este de înțeles, iar cererea celorlalți semnatari nu a mai ajuns la conducere. A doua zi însă, colțurile sălii de clasă erau proaspăt vopsite, deși umezeala era încă vizibilă.
Acuzații grave
Tatăl vitreg al copilului a adus de asemenea acuzații grave conducerii școlii, afirmând că situații de o mare gravitate sunt tolerate și că nu se încearcă soluționarea deficiențelor. Potrivit acestuia, în interiorul unității de învățământ se fumează și anumiți elevi manifestă un comportament violent și chiar le cer “taxă de protecție” colegilor. Bărbatul susține, de asemenea, faptul că fenomenul de bullying a luat amploare la Școala nr. 28. Toate acestea au fost transmise Inspectoratului Școlar Județean, prin intermediul unei sesizări înaintate marți, 13 iunie a.c.
Aceste afirmații nu pot fi confirmate însă, este important să reamintim, episodul petrecut în anul 2018, când un elev al școlii a fost agresat de trei femei.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News