REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

SCANDAL pe breteaua RUTIERĂ de la Agigea, între ABC VAL și Portul Constanța

SCANDAL pe breteaua RUTIERĂ de la Agigea, între ABC VAL și Portul Constanța

Replica API 29 martie 2021 | 00:41 4747

CNAPM a acordat contractul de lucrări pentru execuţia Bretelei rutiere de conectare cu DN 39 asocierii IMPLENIA Baugesellschaft mbH - ABC VAL Constanța, în 2014. Deși ar fi trebuit să fie finalizat într-un an de zile, podul a fost aproape gata cu o întârziere de luni bune peste termenul stabilit. Iată că, la 6 ani de la semnarea contractului, între IMPLENIA Baugesellschaft mbH - ABC VAL Constanța și CNAPM au rămas lucruri neterminate. Compania nu ar fi plătit către constructor întreaga sumă de bani, motiv pentru care, patru ani de zile, s-au judecat în instanță. Procesul a fost tranșat anul trecut, pe fond, de Tribunalul Constanța, obligând compania la plata sumei de peste 3 milioane de lei, către ABC VAL și austriecii de la Implenia. Și asta nu este tot!

Proiectul de reabilitare a Bretelei rutiere de conectare cu DN 39 a apărut, în urmă cu vreo 10 ani, ca o necesitate datorită, pe de o parte, posibilităţii conectării portului Constanţa la Autostrada Bucureşti-Constanţa, prin varianta ocolitoare a Municipiului Constanţa şi crearea unei alternative prin executarea unei bretele de conectare la şoseaua naţională existentă, iar pe de alta parte, asigurării unei legături directe dintre zonele de Nord şi de Sud ale portului Constanţa, fără tranzitarea oraşului. În 2014, contractual de execuție a fost atribuit Asociererii Implenia Baugesellschaft mbH - ABC VAL Constanta. Colaborarea dintre asociere și Portul Constanța a atras după sine și un litigiu în instanță, care continuă și astăzi.

Inițial, procesul a fost tranșat anul trecut, pe fond, de Tribunalul Constanța, obligând compania la plata sumei de peste 3 milioane de lei. Mai mult, CNAPM a fost obligată la extinderea perioadei de execuție a lucrărilor cu un număr de 288 de zile calendaristice, precum şi la plata costurilor suplimentare în cuantum de 2.365.476,59 lei la care se adaugă TVA şi dobânda, semn că, nici până astăzi noul pod rutier nu este finalizat în proporție de 100 %. Litigiul continua și astăzi, Portul Constanța contestând decizia de fond, pe 25 martie.

Conducerea CNAPM nu comentează

Contactată pentru un punct de vedere, conducerea CNAPM a precizat că ”este un proces pe rol, s-a formulat un recurs în termenul legal. Ținând cont că litigiul este pe rol, nu putem să vă furnizam alte informații din dosar.”.

La rândul său, unul dintre foștii directori ne-au precizat că este vorba despre niște sume de bani pe care CNAPM ar trebui să plătească asocierii în cauză, însă nu a știut să precizeze de la s-a ajuns la această situație, pentru că nu era atunci director. CNAPM era condusă, la vremea respectivă, Valeriu Nicolae Ionescu.

Despre Implenia

Implenia Baugesellschaft m.b.H are sediul central în Viena (Austria) și s-a format prin fuziunea holdingurilor Zschokke și Batigroup (acesta, la rândul său, a luat naștere în iulie 1997 din fuziunea a trei grupuri de construcții: Preiwerk Holding AG, Schweizerische Strassenbau-und Tiefbau-Unternehmung AG și Schmalz Holding AG). În martie 2015, o altă mare firmă de construcții germană, Bilfinger Baugesellschaft m.b.H. (care activează în Germania, Austria, România și Suedia) a devenit parte a grupului, triplând cota de piață a Implenia în domeniul infrastructurii europene. Firma a câștigat, de-a lungul anilor, mai multe contracte cu statul.

Și ABC Val, una dintre cele mai cunoscute firme din Constanța, din domeniul construcțiilor, lucrează de mulți ani cu statul. Firma este deținută de milionarii Vasile Costea şi Bogdan Nicolae Grădinaru.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
alo DNA verificati legaturile dintre ABC VAL si sefa de la proiecte europene madam STAETU MIHAELA
7
1
Bine ca moistul de primar din Navodari se plimba pe plaja si asteapta aplauze. Sper sa-l vad coleg de aer curat o ora pe zi cu alt moist pe nume Dragnea cat mai curand.
0
0
ASTEA SUNT MANGLARII INTRE CNAPMC SI ABC VAL NU PUNETI BOTUL HOTIILE SUNT REGIZATE INTRE CNAPMC SI ABC VAL
9
0
machedoni.Au dat spaga la APC si directorul Ionescu alcoolist notoriu dat afara pentru asta de la APC le-a facut treaba.Daca au dat spaga ce sa mai termine lucrarea.De ce au dat spaga nu?
9
2
ABC Val sunt acoperiti de cineva din Institutiile care s-au facut ca nu vad prapadul facut in zona peninsulara ....cu banii europeni desigur .
20
0
Cine tot ii da lucrari lui Costea asta Piticul Atomic. Asta cotiza la Mazare si nu are nici o treaba cu constructiile. E un mafiot ordinar. A distrus toata Peninsula facand lucrari de cacat. N a fost in stare nici sa vopseasca balustrada aia de la Cazinou. Dupa o luna a ruginit. De montaj nici nu mai vorbesc. Va aduceti aminte cand a cazut femeia aia cu tot cu balustrada?!
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468