REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Scandalul dintre Dăncilă și Iohannis privind mutarea ambasadei la Ierusalim, în presa internațională

Scandalul dintre Dăncilă și Iohannis privind mutarea ambasadei la Ierusalim, în presa internațională

Replica API 25 martie 2019 | 00:00 237

Premierul Viorica Dăncilă a promis duminică la Washington că ţara sa va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, transfer faţă de care preşedintele român şi-a re-exprimat imediat opoziţia, relatează AFP, conform agerpres.ro.

Afirmaţia premierului român a fost făcută în prima zi a unei conferinţe a lobby-ului american pro-israelian, AIPAC (Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice).

Această declaraţie capătă o semnificaţie specială având în vedere că Bucureşti asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE, notează France Presse.

"Sunt încântată să anunţ astăzi că, după finalizarea de către toţi actorii constituţionali implicaţi (...) eu, ca premier, şi guvernul pe care îl conduc, vom transfera ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat Dăncilă.

Acest transfer, urmând calea deschisă în decembrie 2017 de Donald Trump, trebuie însă să primească acordul şefului statului român pentru a deveni realitate. Însă preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, în conflict deschis cu majoritatea de stânga, se opune dorinţei guvernului de a urma exemplul Statelor Unite.

"Prin afirmaţiile sale referitoare la transferul ambasadei la Ierusalim, doamna Dăncilă dă din nou dovadă de totala sa ignoranţă în materie de politică externă şi în ceea ce priveşte deciziile importante ale statului român", a replicat Klaus Iohannis într-un comunicat.

Acuzând-o pe premier că se grăbeşte să facă anunţuri publice în absenţa oricărei decizii în această privinţă", şeful statului a subliniat că nu a primit încă analiza promisă de guvern, care să cântărească argumentele pro şi contra unui astfel de demers.

Iohannis a apreciat în trecut că un transfer al ambasadei "ar reprezenta o violare a dreptului internaţional" şi a apreciat că Bucureştiul trebuie să păstreze o "poziţie echilibrată şi echidistantă" asupra Orientului Mijlociu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a sosit duminică la Washington pentru a participa la AIPAC, a cerut în ianuarie omologului român să anunţe transferul ambasadei ţării sale la Ierusalim.

"Îi mulţumesc prietenei mele, premierul român Viorica Dăncilă, pentru anunţul său la AIPAC că o să îşi asume încheierea procedurilor necesare deschiderii ambasadei române la Ierusalim", a afirmat Netanyahu duminică seara pe contul său de Twitter.

În cadrul unei vizite întreprinse în Israel în aprilie 2018, Dăncilă a spus totuşi că nu dispune de suficient sprijin în România pentru o astfel de iniţiativă.

La rândul său, preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a anunţat duminică deschiderea unei reprezentanţe comerciale la Ierusalim, o "extensie" înspre "capitala Israelului" a ambasadei sale de la Tel Aviv. Această decizie "va atrage multe atacuri din partea inamicilor Israelului şi ai SUA , dar noi ne vom continua drumul" a declarat Hernandez la conferinţa anuală a AIPEC.

Statutul Ierusalimului este una din chestiunile cele mai spinoase în procesul de reglementare a conflictului israeliano-palestinian. ONU consideră că acest aspect trebuie să facă obiectul unui acord între israelieni şi palestinieni şi că, între-timp, statele nu trebuie să îşi stabilească la Ierusalim reprezentanţele lor diplomatice în Israel.

Saeb Erakat, un înalt responsabil palestinian, a calificat declaraţia premierului Dăncilă drept o "violare flagrantă a drepturilor palestinienilor, a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU".

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu s-a exprimat liber, aveti o parere foarte buna si nemeritata ptr aceasta nulitate- acitit si recitit biletelul puscariasului draknea in ideea de a convinge ca se exprima liber, numai ca memoria , adica lipsa acesteia, i-a jucat feste- despre asta este vorba dle Vingil
1
2
Bai, cat de proasta sa fie sa scoata bazaconii pe gura. Vezi daca s-a exprimat liber! O asemenea gafa poate aduce prejudicii majore. Somnul natiuni care doarme in ziua de vot creeaza ...
2
2
klaunul iohannis sprijina teroristi ca atat il duce mintea.
4
6
Mare greseala a Psd
5
4
Vrea atentate in Romania cu orice pret ! Pscuristile trebuie eliminate rapid din Ro !
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108