REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Schimbarea clasei politice. Propunerea lui Dragomir are susţinători în rândul primarilor şi consilierilor judeţeni

Schimbarea clasei politice. Propunerea lui Dragomir are susţinători în rândul primarilor şi consilierilor judeţeni

Replica API 26 septembrie 2016 | 00:45 808

„Dacă acesta este sacrificiul pe care trebuie să îl facem ca să ajungem la guvernare...”

„Dacă acesta este sacrificiul pe care trebuie să îl facem ca să ajungem la guvernare...”

George Dragomir/ Cristy Băisan şi George Muhscină

Liberalii constănţeni s-au împărţit în două tabere, pro şi contra propunerii pe care preşedintele organizaţiei judeţene, George Dragomir, a lansat-o în urmă cu câteva săptămâni, şi anume ca nici un actual parlamentar să nu mai candideze. Lista PNL Constanţa pentru parlamentare ar urma, dacă se merge „pe mâna lui Dragomir” să fie alcătuită din oameni noi. Dragomir le-a explicat colegilor că sondajul comandat de partid a transmis foarte clar ce doresc cetăţenii: înnoirea clasei politice, fiind trasat şi profilul de politician dorit pentru următorul mandat în Parlamentul României. Totodată, Dragomir a anunţat că el nu va mai candida.

La şedinţa de sâmbătă, cei care resping ideea s-au manifestat contondent la adresa lui Dragomir. Reproşurile au fost cuvânt de ordine din partea actualilor parlamentari. De menţionat că senatorul Puiu Haşotti, de 20 de ani parlamentar, nu a fost prezent. A fost în schimb prezent deputatul Victor Manea, care a cerut să i se explice de ce, dacă partidul nu este mulţumit de activitatea sa, nu i s-a spus.

La rândul său, deputatul Mihai Tararache a protestat, însă a „sfârşit” prin a fi ţinta glumelor colegilor săi. În fine, deputatul Mihai Lupu a anunţat că îşi dă demisia din funcţiile de la partid şi că nu va mai candida, dar i-a cerut lui George Dragomir să îşi dea demisia! În replică, Dragomir a transmis un comunicat de presă prin care i-a cerut lui Lupu să revină asupra deciziei de a demisiona din funcţiile de la partid şi de a „pune umărul la campania electorală”, adăugând totodată că nu demisionează de la conducerea PNL Constanţa.

După toată această agitaţie, interesant este că o bună parte din conducerea PNL Constanţa vede cu ochi buni propunerea lui Dragomir, susţinând că este semnalul înnoirii clasei politice, un demers aşteptat şi dorit de cetăţeni. „Este OK din punctul nostru de vedere, al primarilor. Această idee a pornit de la majoritatea primarilor, pentru că am zis să avem şi oameni noi, nu că nu ar fi buni actualii parlamentari. Vrem să venim cu ceva nou în speranţa că va fi mai bine. Acum nu e musai să vină numai oameni tineri ca vârstă, însă ar fi bine să vină oameni tineri în politică deoarece, actualul parlament nu mai face nimic să se ridice, nu mai îndreaptă nici o lege. Sunt atât de multe legi de îndreptat, legii care sunt ambigue şi se bat cap în cap, dar nimeni nu are curajul să le îndrepte. Este important să vină oameni care să nu aibă dosare şi să aibă curajul să voteze nişte legi. Actuala clasă politică nu are curajul să facă nimic. De aceea am zis să dăm un semnal, poate se preia şi la Bucureşti, să îi înlocuim pe actualii parlamentari. Măcar un 50-60% dacă s-ar schimba, poate se face ceva corect”, a declarat Vasile Delicoti, primarul localităţii Poarta Albă. „Eu zic că este o propunere bună. Îi susţin ideea (lui Dragomir – n.r.), însă problema este destul de delicată, pentru că unii dintre deputaţii noştri sunt oameni foarte valoroşi.

Dar, dacă s-a venit cu ideea să se facă un schimb de generaţii, să se vină cu oameni noi şi cu tineri, la un moment dat, în orice domeniu trebuie să lăsăm loc şi altora. Mie mi se pare o idee destul de bună. Personal am o părere foarte bună despre unii parlamentari, cum ar fi senatorul Puiu Haşotti. El este un parlamentar adevărat faţă de alţii, dar dacă avem curajul de a promova oameni tineri, de ce să nu încercăm?”, a declarat Gheorghe Moldovan, primarul localităţii Albeşti.

La rândul său, consilierul judeţean Cristy Băisan crede că, de fapt, nu este vorba neapărat despre „propunerea lui Dragomir”, ci despre „ecoul străzii”. „Dânsul vorbeşte în urma rezultatului sondajului din luna august, în care s-a dorit măsurarea notorietăţii celor care doresc să ajungă în Parlament. 15 au intrat în sondaj, pentru stabilirea ordinii pe listă. Însă, în afară de sondarea candidaţilor, au fost şi alte întrebări în sondaj. Dacă marea majoritate a datelor din sondaj aveau un grad de interpretare, un lucru a fost mai mult decât clar: constănţenii, într-o proporţie covârşitoare de peste 80%, îşi doresc oameni noi care să schimbe actuala clasă politică”, spune Băisan. „Pornind şi de la hotărârea partidului din martie, conform căreia parlamentarii în funcţie au drept de preemţiune la candidatură, şi uitându-ne câţi parlamentari avem, era clar că înnoirea nu putea avea loc. (...) Prin urmare, preşedintele Dragomir a spus să facem schimbarea prin asumare. Lăsăm o nouă clasă politică să se ridice. Pe contextul acesta a venit propunerea. Îmbrăţişez ideea”, a continuat consilierul judeţean. „Constanţa este forţată să facă acest sacrificiu. PNL ajunge la guvernare doar dacă vor avea rezultate de excepţie trei judeţe: Constanţa, Iaşi, Prahova. Dacă pentru a guverna România e nevoie să sacrificăm 1-2 oameni buni... acesta e preţul. Dar nu îi trimite nimeni acasă. Pot face altceva”, a mai spus Băisan.

„Susţin propunerea, este de fapt propunerea cetăţenilor care au răspuns sondajului şi au cerut schimbarea clasei politice. Este o variantă bună, având în vedere rezultatele sondajului. Ei (actualii parlamentari – n.r.) trebuie să înţeleagă ce au răspuns oamenii în sondaj”, a apreciat, la rândul său, Iulian Soceanu, primarul oraşului Techirghiol.

Şi primarul din Eforie, Robert Şerban, este de aceeaşi părere: „Susţin ideea domnului Dragomir, fiindcă ea reflectă dorinţa populaţiei, care a fost chestionată pe acest subiect.

Nu poţi să te prefaci, ca partid care ai promis că te reformezi, că nu înţelegi mesajul electoratului”. Întrebat ce părere are despre propunerea preşedintelui PNL Constanţa, şi consilierul judeţean Cristian Zahariuc a afirmat: „Bineînâeles că o susţin”. „Mi se pare o idee foarte bună, este momentul prielnic pentru înnoire, pentru crearea unei clase politice noi, şi este cu atât mai salutară propunerea cu cât vine din partea unui parlamentar în funcţie”, a declarat Zahariuc.

„Nu este vorba că actualii parlamentari nu mai sunt buni. Dar Parlamentul şi-a pierdut credibilitatea. E cazul să se reîmprospăteze clasa politică. Cred că foştii parlamentari îi vor ajuta pe viitorii parlamentari”, a spus, la rândul său, consilierul judeţean Bogdan Bola.

„Consider că propunerea preşedintelui PNL Constanţa, deputatul Dragomir, de a reîmprospăta noul Parlament printr-o infuzie de oameni noi şi bine pregătiţi reprezintă un gest politic sincer şi demn, aşa cum nu am mai văzut în ultimii ani în Constanţa şi nici în România”, a declarat şi consilierul judeţean George Muhscină, care este şi şeful campaniei electorale a PNL Constanţa.

Alexandra ANTON, Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108