rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

„Dacă acesta este sacrificiul pe care trebuie să îl facem ca să ajungem la guvernare...”

Schimbarea clasei politice. Propunerea lui Dragomir are susţinători în rândul primarilor şi consilierilor judeţeni

George Dragomir/ Cristy Băisan şi George Muhscină

Liberalii constănţeni s-au împărţit în două tabere, pro şi contra propunerii pe care preşedintele organizaţiei judeţene, George Dragomir, a lansat-o în urmă cu câteva săptămâni, şi anume ca nici un actual parlamentar să nu mai candideze. Lista PNL Constanţa pentru parlamentare ar urma, dacă se merge „pe mâna lui Dragomir” să fie alcătuită din oameni noi. Dragomir le-a explicat colegilor că sondajul comandat de partid a transmis foarte clar ce doresc cetăţenii: înnoirea clasei politice, fiind trasat şi profilul de politician dorit pentru următorul mandat în Parlamentul României. Totodată, Dragomir a anunţat că el nu va mai candida.

La şedinţa de sâmbătă, cei care resping ideea s-au manifestat contondent la adresa lui Dragomir. Reproşurile au fost cuvânt de ordine din partea actualilor parlamentari. De menţionat că senatorul Puiu Haşotti, de 20 de ani parlamentar, nu a fost prezent. A fost în schimb prezent deputatul Victor Manea, care a cerut să i se explice de ce, dacă partidul nu este mulţumit de activitatea sa, nu i s-a spus.

La rândul său, deputatul Mihai Tararache a protestat, însă a „sfârşit” prin a fi ţinta glumelor colegilor săi. În fine, deputatul Mihai Lupu a anunţat că îşi dă demisia din funcţiile de la partid şi că nu va mai candida, dar i-a cerut lui George Dragomir să îşi dea demisia! În replică, Dragomir a transmis un comunicat de presă prin care i-a cerut lui Lupu să revină asupra deciziei de a demisiona din funcţiile de la partid şi de a „pune umărul la campania electorală”, adăugând totodată că nu demisionează de la conducerea PNL Constanţa.

După toată această agitaţie, interesant este că o bună parte din conducerea PNL Constanţa vede cu ochi buni propunerea lui Dragomir, susţinând că este semnalul înnoirii clasei politice, un demers aşteptat şi dorit de cetăţeni. „Este OK din punctul nostru de vedere, al primarilor. Această idee a pornit de la majoritatea primarilor, pentru că am zis să avem şi oameni noi, nu că nu ar fi buni actualii parlamentari. Vrem să venim cu ceva nou în speranţa că va fi mai bine. Acum nu e musai să vină numai oameni tineri ca vârstă, însă ar fi bine să vină oameni tineri în politică deoarece, actualul parlament nu mai face nimic să se ridice, nu mai îndreaptă nici o lege. Sunt atât de multe legi de îndreptat, legii care sunt ambigue şi se bat cap în cap, dar nimeni nu are curajul să le îndrepte. Este important să vină oameni care să nu aibă dosare şi să aibă curajul să voteze nişte legi. Actuala clasă politică nu are curajul să facă nimic. De aceea am zis să dăm un semnal, poate se preia şi la Bucureşti, să îi înlocuim pe actualii parlamentari. Măcar un 50-60% dacă s-ar schimba, poate se face ceva corect”, a declarat Vasile Delicoti, primarul localităţii Poarta Albă. „Eu zic că este o propunere bună. Îi susţin ideea (lui Dragomir – n.r.), însă problema este destul de delicată, pentru că unii dintre deputaţii noştri sunt oameni foarte valoroşi.

Dar, dacă s-a venit cu ideea să se facă un schimb de generaţii, să se vină cu oameni noi şi cu tineri, la un moment dat, în orice domeniu trebuie să lăsăm loc şi altora. Mie mi se pare o idee destul de bună. Personal am o părere foarte bună despre unii parlamentari, cum ar fi senatorul Puiu Haşotti. El este un parlamentar adevărat faţă de alţii, dar dacă avem curajul de a promova oameni tineri, de ce să nu încercăm?”, a declarat Gheorghe Moldovan, primarul localităţii Albeşti.

La rândul său, consilierul judeţean Cristy Băisan crede că, de fapt, nu este vorba neapărat despre „propunerea lui Dragomir”, ci despre „ecoul străzii”. „Dânsul vorbeşte în urma rezultatului sondajului din luna august, în care s-a dorit măsurarea notorietăţii celor care doresc să ajungă în Parlament. 15 au intrat în sondaj, pentru stabilirea ordinii pe listă. Însă, în afară de sondarea candidaţilor, au fost şi alte întrebări în sondaj. Dacă marea majoritate a datelor din sondaj aveau un grad de interpretare, un lucru a fost mai mult decât clar: constănţenii, într-o proporţie covârşitoare de peste 80%, îşi doresc oameni noi care să schimbe actuala clasă politică”, spune Băisan. „Pornind şi de la hotărârea partidului din martie, conform căreia parlamentarii în funcţie au drept de preemţiune la candidatură, şi uitându-ne câţi parlamentari avem, era clar că înnoirea nu putea avea loc. (...) Prin urmare, preşedintele Dragomir a spus să facem schimbarea prin asumare. Lăsăm o nouă clasă politică să se ridice. Pe contextul acesta a venit propunerea. Îmbrăţişez ideea”, a continuat consilierul judeţean. „Constanţa este forţată să facă acest sacrificiu. PNL ajunge la guvernare doar dacă vor avea rezultate de excepţie trei judeţe: Constanţa, Iaşi, Prahova. Dacă pentru a guverna România e nevoie să sacrificăm 1-2 oameni buni... acesta e preţul. Dar nu îi trimite nimeni acasă. Pot face altceva”, a mai spus Băisan.

„Susţin propunerea, este de fapt propunerea cetăţenilor care au răspuns sondajului şi au cerut schimbarea clasei politice. Este o variantă bună, având în vedere rezultatele sondajului. Ei (actualii parlamentari – n.r.) trebuie să înţeleagă ce au răspuns oamenii în sondaj”, a apreciat, la rândul său, Iulian Soceanu, primarul oraşului Techirghiol.

Şi primarul din Eforie, Robert Şerban, este de aceeaşi părere: „Susţin ideea domnului Dragomir, fiindcă ea reflectă dorinţa populaţiei, care a fost chestionată pe acest subiect.

Nu poţi să te prefaci, ca partid care ai promis că te reformezi, că nu înţelegi mesajul electoratului”. Întrebat ce părere are despre propunerea preşedintelui PNL Constanţa, şi consilierul judeţean Cristian Zahariuc a afirmat: „Bineînâeles că o susţin”. „Mi se pare o idee foarte bună, este momentul prielnic pentru înnoire, pentru crearea unei clase politice noi, şi este cu atât mai salutară propunerea cu cât vine din partea unui parlamentar în funcţie”, a declarat Zahariuc.

„Nu este vorba că actualii parlamentari nu mai sunt buni. Dar Parlamentul şi-a pierdut credibilitatea. E cazul să se reîmprospăteze clasa politică. Cred că foştii parlamentari îi vor ajuta pe viitorii parlamentari”, a spus, la rândul său, consilierul judeţean Bogdan Bola.

„Consider că propunerea preşedintelui PNL Constanţa, deputatul Dragomir, de a reîmprospăta noul Parlament printr-o infuzie de oameni noi şi bine pregătiţi reprezintă un gest politic sincer şi demn, aşa cum nu am mai văzut în ultimii ani în Constanţa şi nici în România”, a declarat şi consilierul judeţean George Muhscină, care este şi şeful campaniei electorale a PNL Constanţa.

Alexandra ANTON, Mihaela UNGUREANU

luni, 26 septembrie 2016155
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
30 iul 16:46ReplicaȘEDINȚĂ de CONSILIU LOCAL cu SCÂNTEI: mai multe proiecte APROBATE! Video

Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, vineri, 30 iulie a.c., de la ora...1172

30 iul 14:47ReplicaREGULAMENTUL pentru transportul de persoane și bunuri în regim de TAXI a fost VOTAT!620
30 iul 14:08ReplicaINCIDENȚA cazurilor de COVID este în ușoară CREȘTERE la CONSTANŢA936
30 iul 13:41ReplicaVIDEO! Interviu cu Stelian GIMA, vicepreședintele PNL al CJC, despre ADMINISTRAȚIE și POLITICĂ

Vicepreședintele PNL al CJC, Stelian Gima, vine în studioul REPLICA, astăzi, 30 iulie, începând cu ora 12.00,...613

30 iul 10:48ReplicaVideo! TAXIMETRIȘTII PROTESTEAZĂ pe străzile CONSTANȚEI1453
30 iul 15:35ReplicaDESCINDERI și DEMOLĂRI cu SCANDAL pe plaja WAVES din Faleză Nord! VIDEO!6115
30 iul 00:44ReplicaBORIS PARPALĂ, URMĂRIT și de ANAF pentru operațiuni FICTIVE?!

Fostul director al Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, Boris Parpală, condamnat în iunie la 3 ani și 4 luni...1940

30 iul 00:42ReplicaTzancă Uraganul le-a prins în `FURTUNĂ`, pe LITORAL, pe TRAȘCĂ și CRUDUȚA3400
30 iul 15:05ReplicaRUBY se LAUDĂ cu RESTAURANTUL tatălui ei din PIAȚA OVIDIU! Video7510
30 iul 00:39ReplicaStere SPONTE a scăpat de PROCURORI, în dosarul RETROCEDĂRILOR din Mircea VODĂ

Dosarul penal în care Stere Sponte (fost șef OCPI), George Măndilă, și fostul primar din Mircea Vodă, Dumitru...1726

30 iul 00:35ReplicaPUZ-ul din VETERANI va fi REACTUALIZAT de PRIMĂRIA Constanța!1250
30 iul 00:27ReplicaAvantajele pentru sănătate ale utilizării unei oale sub presiune626
Vremea
28.7°27.3° - 28.7° vineri, 30 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 5.14 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 iul 00:02SportFCSB, eliminată din Europa Conference League de Şahtior Karaganda

FCSB a fost eliminată din Europa Conference League, după ce a fost învinsă de Şahtior Karaganda cu scorul de 5-3 la...404

30 iul 00:00SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de vineri 30 iulie

Programul olimpic de vineri 30 iulie al sportivilor români la Jocurile de la Tokyo are drept cap de afiş finala în...343

30 iul 19:32SportJO 2020: Programul finalelor de vineri 30 iulie la Tokyo

Programul zilei de 30 iulie la Jocurile Olimpice de la Tokyo cuprinde nu mai puţin de 21 de finale, cu menţiunea că...215

30 iul 00:00SportJO 2020 - Canotaj: România a cucerit argintul la dublu rame masculin

România a cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin...179

Local
30 iul 23:59LocalCoronavirus: 13 persoane, internate în spitalele din Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.035 de persoane...444

30 iul 00:00LocalCNCAV: 14.812 persoane vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore

Un număr de 14.812 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24...221

30 iul 00:00LocalALERTĂ LA EFORIE NORD! Un COPIL de 7 ani A DISPĂRUT în mare

1898

30 iul 00:00LocalWeekend plin de energie și culoare la malul mării! Sportul, dansul și muzica vor cuceri centrul orașului

Cea de-a patra ediție a proiectului „Constanța Coffee Break” surprinde cu noi evenimente. De sâmbătă, de la ora...818

30 iul 23:09LocalCodul galben de CANICULĂ și DISCONFORT TERMIC, valabil până pe 1 AUGUST

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, în intervalul menționat, valul de căldură va persista,...403

30 iul 00:01LocalVideo! RUTE ALTERNATIVE pentru a evita AGLOMERAȚIA de pe DN 39 CONSTANȚA - MANGALIA

589

Politică
30 iul 23:34PoliticăKlaus Iohannis, de Ziua Imnului: Să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale

Ziua Imnului Național este un „moment cu puternice semnificații pentru toți românii”, spune președintele Klaus...402

30 iul 23:34PoliticăPNL nu-l exclude pe consilierul care a jignit-o pe Ana Maria Popescu: Opinie pur personală

PNL Tulcea se distanțează de Ştefan Caraman, consilier PNL al primarului din Tulcea pe probleme de sport, care a...680

30 iul 23:35PoliticăDeputalul AUR, Dumitru Focșa: Un tănăr userist a utilizat un limbaj cel puțin provocator

329

30 iul 00:03PoliticăCiolacu: 'Este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL, în privința USR n-am luat o decizie'

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seara că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar PNL. „În...336

30 iul 23:35PoliticăTurcan: În Legea adopţiei, vechimea atestatului de adoptator devine criteriu unic de ierarhizare

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, prin care vechimea...395

30 iul 23:35PoliticăIohannis: România trebuie să fie pregătită pentru valul patru al pandemiei de COVID-19

480

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...1985

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11348

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1434

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2195

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2688

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3502

Monden
30 iul 00:00MondenMila Kunis și Ashton Kutcher au renunțat la săpun! De ce refuză să folosească produse chimice

Mila Kunis și Ashton Kutcher își spală rar copiii. Ei spun că astfel le protejează pielea. Actorii Mila Kunis (37...342

30 iul 00:00MondenJane Seymour are un admirator secret. Actrița de 70 de ani nu ar spune ”nu” unei noi relații

Jane Seymour, 70 de ani, surpriză de proporții pe platoul de filmare din Irlanda! Actrița care turnează pentru...305

30 iul 00:00MondenTrupa Maneskin, câştigătoarea Eurovision 2021, premiată de Primăria din Roma

139

30 iul 00:00MondenCe spune Irinel Columbeanu despre despărțirea dintre Monica Gabor și Mr. Pink

Se pare că viața „roz” din America a Monicăi Gabor a prins acum și nuanțe mai triste. După ce s-a zvonit că...582

30 iul 00:00MondenTrupa Vama a lansat o nouă melodie! Videoclipul piesei este spectaculos: "Au filmat cu chingi speciale"

Pe 22 iulie s-a lansat cel mai nou videoclip al piesei „Cântă cu mine”, al trupei Vama, din care face parte şi...195

30 iul 00:00MondenCătălin Măruță a filmat în avans, ca să-și ducă fiica la Disneyland

Ce nu fac vedetele pentru copiii lor? Iată că un bun exemplu este Cătălin Măruță (43 de ani) care și-a dorit...249

30 iul 00:00MondenToboşarul Joey Jordison, cofondator al trupei Slipknot, a murit la vârsta de 46 de ani

Joey Jordison, membru fondator al trupei americane Slipknot, considerat unul dintre cei mai importanţi toboşari rock...181

30 iul 00:05MondenUNTOLD a anunțat REGULILE de ACCES pentru petrecăreți

Autoritățile au anunțat că începând cu data de 1 august, accesul la evenimentele mari, de tip festival, va fi...533

30 iul 00:07MondenBianca Drăgușanu a spus adevărul despre Cristi Borcea. „Mi-a făcut avansuri!“

784

Mapamond
30 iul 00:00MapamondInundaţii în Belgia: Un judecător de instrucţie, sesizat pentru "omucideri involuntare"

Un judecător de instrucţie a fost sesizat pentru o anchetă privind "omucideri involuntare" în urma inundaţiilor de...138

30 iul 00:00MapamondItalia: Anchetă pentru a stabili originea incendiilor care devastează insula Sardinia

Procuratura italiană a lansat o anchetă pentru a stabili originea incendiilor care devastează insula Sardinia şi...130

30 iul 00:00MapamondChina: Un miliardar contestatar, condamnat la 18 ani de închisoare

145

30 iul 00:00MapamondCertificatul sanitar COVID-19, obligatoriu în transporturile pe distanţe lungi în Franţa după 7 august

Certificatul sanitar COVID-19 va deveni obligatoriu pentru accesul în mijloacele de transport pe distanţe lungi în...134

30 iul 00:00MapamondFranţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algeriană între anii 1960 şi 1966

Franţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algeriană între 13 februarie 1960 şi 16 februarie 1966,...160

30 iul 01:37MapamondPatru morţi, dintre care trei americani, în urma prăbuşirii unui avion, în Ucraina

341

Sănătate
30 iul 00:00SănătateStudiu: Efectele fumatului la femei: risc mai mare de a dezvolta demență

Un studiu realizat pe 70.000 de persoane din întreaga lume sugerează că efectele fumatului pot fi grave la femei,...126

30 iul 00:00SănătateFrumusețe în zile caniculare: ponturi pentru un look impecabil

Temperaturile tot mai crescute din termometre îți pot sabota machiajul și coafură, însă poți folosi câteva...171

30 iul 00:00SănătateCicatrici - tipuri, tratament și prevenție

137

30 iul 00:00SănătateLegătura dintre vitamina D și rata de supravieţuire în cazul cancerului de sân

Cercetătorii au descoperit că niveluri mai ridicate de vitamina D pot contribui la îmbunătățirea șanselor de...172

30 iul 00:00SănătateDe ce te simți tot timpul obosit? Soluții și remedii

Ai zile în care te simți obosit tot timpul ori ai stări de somnolență și de oboseală mentală mai multe zile la...227

30 iul 00:00SănătateNicotinamida, posibil tratament pentru glaucom?

O echipă de cercetare suedeză a studiat efectele nicotinamidei, amida vitaminei B3, asupra glaucomului în modele...135

30 iul 00:00SănătateDieta occidentală crește riscul de infecție și inflamații

Dieta occidentală, bogată în zahăr și grăsimi saturate și trans afectează sistemul imunitar din intestin, în...155

30 iul 23:36SănătateDependența de analgezice: simptome, complicații și tratament

Durerea este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii ajung la medic. Indiferent de cauzele durerii, se...121

30 iul 00:00SănătateStudiu: Europenii au băut mai puțin alcool în primele luni ale pandemiei

125

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT