REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Schimbările prin care trec copiii la debutul adolescenței: când încep transformările?

Schimbările prin care trec copiii la debutul adolescenței: când încep transformările?

Replica API 19 august 2020 | 00:00 805

Pubertatea este o perioada caracterizată de schimbare, iar părintele trebuie să fie pregătit să facă față provocărilor ce vin odată cu începerea acesteia.

Oamenii de știință au observat că în ultimii ani, transformările specifice pubertății debutează din ce în ce mai devreme. În urmă cu un secol, de pildă, menarha (n.r. primul ciclu menstrual la fete) apărea la 16-17 ani, iar în zilele noastre apare la 12-13 ani. Și în cazul băieților pubertatea debutează mai devreme – în jurul vârstei de 9-10 ani, scrie doc.ro.

Printre cauzele instalării primelor semne ale pubertății la o vârstă atât de fragedă se numără obezitatea, alimentația nesănătoasă și expunerea la tot soiul de substanțe chimice.

Întrucât părinții nu se așteaptă că debutul adolescenței să fie atât de devreme, de multe ori pun semnele și simptomele pe seama altor probleme. Ei bine, aceștia ar trebui să fie pregătiți pentru primele semne ale pubertății chiar dacă cei mici sunt încă niște copii.

La fete, primele semne apar între 8-13 ani, iar la băieți între 9-14 ani. Fiecare copil este diferit, așa că nu există o regulă clară cu privire la instalarea pubertății. În această perioada, schimbările produse sunt atât de natură fizică, dar și de natură psihică. Perioada transformărilor poate dura între 18 luni și 5 ani.

Tranformari specifice pubertății la fete

Încep să crească sănii. În această perioada, față poate avea sensibilitate la nivelul acestora. Ea poate purta bustiere de sport sau sutiene din material textil.

Creșterea bruscă în înălțime, care se oprește în jurul vârstei de 17 ani.

Șoldurile se lățesc și corpul capătă alte forme.

Începe să crească părul corporal, iar firele de par devin mai groase și mai închise la culoare.

Apar secrețiile vaginale, dar și menarha.

Transformări specifice pubertății la băieți

Organele genitale se dezvoltă.

Apare părul corporal, iar apoi și cel facial.

Creșterea bruscă în înălțime, care se oprește în jurul vârstei de 18-20 de ani.

Apar erecțiile și ejacularea.

Mărul lui Adam devine mai evident. Vocea băiatului se va îngroșa – în prima faza, apar modificări bruște ale tonului vocii, însă în timp tonul se reglează.

Alte modificări ce pot fi asociate cu pubertatea, atât la fete, cât și la băieți

Creierul se dezvoltă, deci comportamentul copilului și manifestările sociale ale acestuia se modifică. Copilul începe să se organizeze mai bine, ia decizii și soluționează probleme. Acest proces va continuă până la vârstă de 25 de ani.

Copilul poate deveni neîndemânatic din cauza că centrul de greutate al acestuia se modifică și creierul trebuie să se adapteze.

În această perioada, există risc crescut de îngrășare, de aceea e important că alimentația copilului să fie una sănătoasă.

Copilul va avea nevoie de mai multe ore de somn în perioada pubertății.

Totodată, copilul va începe să transpire tot mai mult, de aceea acesta trebuie să învețe să mențină igienă corporală.

Acneea este o problema asociată cu adolescență, asta pentru că în această perioada glandele sebacee devin mai active și produc mai multe uleiuri, care pot bloca porii și astfel apar coșurile. Din același motiv, părul copilului va începe să se îngrașe și trebuie spălat mai des.

Pubertatea precoce

Pubertatea precoce este considerată cea care începe mai devreme de 8 ani la fete și înainte de 9 ani la băieți. În cele mai multe cazuri, nu se cunosc cauzele exacte ale acestei probleme.

De multe ori însă, pubertatea precoce este tratată cu un tratament care încetinește creșterea copilului.

Indiferent de vârstă copilului tău, dacă observi primele semne ale pubertății, e indicat să mergi la medic pentru a te asigura că totul decurge așa cum trebuie. Un psiholog te va ajută, de asemenea, să faci față modificărilor comportamentale ale copilului în această perioada.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108