REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şcoala a început, manualele încă se lasă aşteptate

Şcoala a început, manualele încă se lasă aşteptate

Replica API 23 septembrie 2016 | 00:34 248

Sincope

Sincope

Elevii de clasa a IV-a, a XI-a şi a XII-a mai au de aşteptat până să primească manualele gratuite de la Ministerul Educaţiei. În judeţul Constanţa, toate clasele, cu excepţia celor menţionate, au primit cărţile. Astfel, clasa a IV-a a primti o parte din manuale, cu excepţia celor de Matematică, Limba Engleză, Limba şi Literatură Română, Ştiinţe ale Naturii, Istorie şi Geografie.

„La clasa a IV-a, pentru două discipline – Matematică și Limba Engleză – contestațiile în instanță au fost soluționate și se vor semna contractele, urmând ca livrarea manualelor în școli să se realizeze în timpul cel mai scurt. Ministerul anunța septembrie-octombrie. ”, anunță pentru Replica Purtătorul de Cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar Constanța, Cristina Ivan.

Restul materiilor de bază, unde au existat probleme cu achiziționarea lor, încă nu vor fi distribute, căci contestațiile sunt încă pe rol. Până la soluționare, profesorii nu au după ce să le predea elevilor.

„Referitor la alte manuale, și anume: Limba și Literatura Română, Istorie, Geografie, Științe ale Naturii, sunt încă pe rolul instanțelor. Pe măsură ce litigiile vor fi soluționate juridic, procedurile vor fi puse cât mai rapid în aplicare, astfel încât stocul de manuale să fie completat. La celelalte discipline de clasa a IV-a, manualele sunt la elevi.”, a adăugat Cristina Ivan.

„Este inadmisibil că școlile au rămas descoperite cu cărțile. Ministerul trebuia să se asigure că la început de an au totul pregătit. Fiica mea vine acasă cu o groază de xerox-uri și teme care ar putea foarte bine să le lucreze după niște manuale. Să sperăm că toate se vor rezolva cât mai repede”, a declarat Georgiana M., mama unei eleve de clasa a IV-a.

În urma presiunile depuse de către Asociația Elevilor din Constanța, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a declanșat procesul de asigurare a manualelor școlare pentru clasele a XI-a și a XII-a. Astfel, MENCS le acordă manuale gratuite, însă și acestea întârzie să ajungă pe băncile lor. Contractele au fost încheiate cu editurile, dar cărțile sunt încă „pe drum”. Cert este că după 15 octombrie, toți liceeni vor avea cărțile.

„Referitor la clasa a XI-a și a XII-a, editurile transmit până pe 15 octombrie manualele către unitățile de învățământ, conform contractelor încheiate. Pentru celelalte clase, elevii au primit manualele.”, a mai precizat Cristina Ivan.

„Eu nu credeam că o să ne asigure manuale, așa că am cumpărat de la colegii mai mari o parte, alea importante, doar. Plus câteva culegeri pentru Bac. Eh, bine că ne dă, că altfel scoteam mulți bani să iau toate cărțile.”, spune Denisa C., elevă în clasa a XII-a.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108