REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Şcoli reparate de mântuială, distruse de furtună. Elevii nu mai au unde să înveţe

Şcoli reparate de mântuială, distruse de furtună. Elevii nu mai au unde să înveţe

Replica API 4 decembrie 2012 | 00:00 498

Prăpădul de la început de decembrie:

Prăpădul de la început de decembrie:

Şcolile constănţene au intrat în vacanţă forţată, urmare a furtunii năprasnice, care a pus stăpânire pe judeţul Constanţa. După o noapte de vijelie, unităţile de învăţământ arătau ca desprinse din peisaje apocaliptice, mai mulţi copii din anumite localităţi rămânând efectiv fără locul unde luau parte la cursuri. Acoperişuri spulberate şi cărate la zeci de metri depărtare, pereţi crăpaţi, bucăţi de tencuială căzute, ferestre sparte şi crengi de copaci pătrunşi în clasele unde elevii urmau să participe la cursuri sunt doar câteva dintre ghinioanele ce au acaparat şcolile, unele fiind nevoite să scurteze cursurile sau chiar să le sisteze. Printre cele care au avut cel mai mult de suferit se află Şcoala gimnazială nr. 1 Rasova dar şi Colegiul Agricol Poarta Albă.

Prăpădul a dat năvală şi la Şcoala numărul 1 Rasova, unde acoperişul a fost luat de vânt şi a fost dus la mare depărtare, motiv pentru care cursurile au fost suspendate în ziua de luni. Aici, 300 de elevi au rămas efectiv fără şcoală. Acoperişul a fost smuls precum o coajă de ceapă, iar sătenii au sărit în întuneric să mai salveze ce se putea din clase. "E o şcoală reabilitată cu fonduri europene, constructorul va suporta reparaţiile. Nu se poate ca un acoperiş să se rupă în halul acesta la furtună", au menţionat autorităţile locale. În plus, ploaia torenţială a spart bariera tavanului din lemn, distrugând tot mobilierul din clase. Menţionăm că şcoala trecuse printr-o reparaţie capitală începând din 2008, când se obţinuseră fonduri europene. De asemenea, Colegiul Agricol Poarta Albă arată ca o clădire ce a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial. Directorul unităţii de învăţământ a declarat că a rămas înmărmurit când a văzut în ce hal arată liceul. "Este dezastru ce este la noi. Ziduri dislocate în interiorul şcolii, unde nu mai pute lăsa copiii să intre. Două ziduri din interiorul şcolii sunt dezafectate, geamuri sparte, crengi în interior, în clase, acoperiş dus pe câmp, dar şi în clase, solarii rupte, serele rupte, coşul de la centrală rupt... Nici nu vă puteţi imagina ce este aici. Acoperişul este aproape în întregime distrus. Este prăpăd. Nu avem curent, nu avem apă, am suspendat cursurile azi (luni n.r.)", a declarat, pentru "Replica", Anghelina Târna, directorul Colegiului Agricol Poarta Albă, care a hotărât să pună o plăcuţă cu "interzis accesul în incintă", după care s-a întrunit Consiliul de Administraţie pentru a se lua măsurile de urgenţă. De asemenea, primarul din Medgidia, Marian Iordache, susţine că şi Colegiul Nicolae Titulescu, Şcoala I.L. Caragiale şi Şcoala Mihail Sadoveanu au rămas fără acoperişuri. Întrucât situaţia s-a demonstrat a fi una destul de gravă, încă de la orele dimineţii de luni, inspectorii şcolari, la îndrumarea şefului ISJ, au intrat în alertă, telefonând la unităţile şcolare din judeţ pentru a întocmi o situaţie şi pentru a lua măsuri de urgenţă. "Situaţia nu este una bună. Sunt grădiniţe inundate, şcoli fără curent electric, geamuri sparte, cât şi alte daune. Vom face o analiză, în urma căreia vom stabili ce este de făcut", a declarat, pentru "Replica", Răducu Popescu. Cât despre sistarea cursurilor, cum ar fi în cadrul Colegiului Agricol Poarta Albă, Săcele sau Siliştea, şeful ISJ spune că orele vor fi recuperate de către elevi.

Mai multe şcoli, lăsate în beznă: au suspendat cursurile

Şi alte unităţi de învăţământ au avut de suferit, aşa încât cadrele didactice au fost nevoite să ia legătura cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa în vederea luării unor măsuri. Spre exemplu, fără curent electric au rămas Liceul Tehnologic Crucea, Şcoala Gimnazială numărul 11 Constantin Angelescu, Şcoala Gimnazială numărul 1 Piatra, Şcoala Gimnazială numărul 1 Grădina, Şcoala Gimnazială Sinoe, Şcoala Gimnazială numărul 2 Nuntaşi, Şcoala Gimnazială Gheorghe Lazăr Corbu, doar într-un corp de clădire, Şcoala Gimnazială Adrian Ghencea Săcele, Liceul Teoretic Murfatlar Şcoala Gimnazială Adrian V. Rădulescu Murfatlar, Şcoala Gimnazială numărul 1 Valu lui Traian , Şcoala Gimnazială Viceamiral Ioan Murgescu Valu lui Traian, Grădiniţa Viişoara, Şcoala Gimnazială numărul 1 Ciocîrlia, Liceul Regele Carol I Ostrov, Şcoala Gimnazială Ioan Atanasiu Lipniţa, Şcoala Gimnazială numărul 1 Chirnogeni, Şcoala Gimnazială numărul 1 Comana. Însă, ca urmare a întreruperii curentului electric, unele unităţi de învăţământ fie au redus programul, cum ar fi Şcoala Gimnazială numărul 1 Piatra şi Şcoala Gimnazială numărul 1 Grădina, fie au suspendat cursurile, unde pot fi regăsite Şcoala Gimnazială numărul 2 Nuntaşi şi Şcoala Gimnazială Adrian Ghencea Săcele, fie desfăşoară cursuri conform programului, găsind alternative la furnizarea energiei electrice (generatoare). Cu daune s-au ales Şcoala Gimnazială numărul 11 Constantin Angelescu Constanţa, unde a fost afectat o parte din acoperiş, Şcoala Gimnazială numărul 1 Dorobanţu , unde a fost smulsă tabla de pe acoperiş, Şcoala Gimnazială numărul 1 Sinoie, unde a un sfert de şcoală a rămas descoperită, Şcoala Gimnazială Lumina, unde jumătate de acoperiş a zburat, Şcoala Gimnazială numărul 1 Rasova, unde vântul a smuls acoperişul la 3 săli de clasă, Şcoala primară Vlahii. Avarii la centralele termice s-au înregistrat la Liceul Tehnologic Crucea, Şcoala Gimnazială numărul 14 Palazu Mare, Şcoala Gimnazială numărul 3 Ferdinand.

Ce spune prefectul Constanţei

Prefectul Constanţei, Eugen Bola, se declară îngrijorat de evenimentele înregistrate în judeţul Constanţa, menţionând că pentru reabilitarea unităţior şcolare va solicita bani de la Guvern, din fonduri de rezervă. Pentru acest lucru, prefectul Bola a solicitat Inspectoratului de Construcţii să facă o evaluare pentru fiecare instituţie în parte. "Vorbim despre un fenomen meteo deosebit în judeţul Constanţa. În municipiul Medgidia cinci unităţi de învăţământ au fost afectate de furtună, acoperişurile şcolilor fiind distruse. Situaţia se repetă şi la Rasova, dar şi în Poarta Albă. Am dat ordin ca reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii să evalueze fiecare instituţie în parte, pentru a solicita bani de la Guvern. Vorbim de şcoli, instituţii care trebuie să fie reparaţe în timp operativ. În incinta acestora se află şi secţiile de votare", a declarat, pentru "Replica", prefectul Eugen Bola.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108