REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Şcolile din Constanţa funcţionează fără consilii de administraţie legal constituite?!

Şcolile din Constanţa funcţionează fără consilii de administraţie legal constituite?!

Replica API 22 noiembrie 2017 | 00:00 331

Poate aude şi ministrul „Genunche”

Poate aude şi ministrul „Genunche”

În urmă cu câteva luni, o anchetă jurnalistică a scos la iveală faptul că majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa, dar şi din ţară, nu au consilii de administraţie legal constituite. Mai exact, în componenţa acestora nu există câte un reprezentant al primarului, aşa cum prevede legea, nici unul din partea Consiliului Local sau Judeţean, acolo unde este cazul. Că o fi vorba despre o neglijenţă în serviciu din partea administraţiei publice sau nu, nu se ştie, cel puţin pentru moment.

Potrivit Art.4 din „Metodologia-cadru de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar”, în funcţie de mărimea şi specificul fiecărei unităţi de învăţământ, consiliul de administraţie se constituie din 7, 9 sau 13 membri. Cea mai simplă formă ar fi cea formată din 7 membri, compus din 3 cadre didactice, inclusiv directorul unităţii, 2 reprezentanţi ai părinţilor, primarul sau un reprezentant al primarului, dar şi un reprezentant al consiliului local sau chiar judeţean, pentru şcolile speciale. Numărul membrilor creşte în funcţie de mărimea şcolii şi specificul acesteia.

Potrivit unor surse demne de încredere, în Constanţa nu există nici o unitate de învăţământ preuniversitar care sa aibă un consiliul de administratie legal constituit. Incredibil! Nici o şcoală, liceu sau grădiniţă chiar, nu respectă legea învăţământului, nu respectă Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale care reglementează constituirea şi modul de funcţionare al consiliilor de administraţie. Din acest aspect rezultă că, legal vorbind, orice decizie a respectivelor consilii saunt lovite de nulitate absolută.

Sindicalişti sau membri cu drept de vot în consiliu?

În urmă cu 2-3 luni, au apărut informaţii precum că există şi membri de sindicat în unele consilii de administraţie, total ilegal, dacă ne luăm după textul de lege. Potrivit Art. 10, alin. 11 din textul de lege menţionat, „la şedinţele consiliului de administraţie participă de drept reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar din unitatea de învăţământ, cu statut de observatori (...)”, nicidecum în calitate de membri cu drept de vot. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa par a nu fi la curent cu unele astfel de prevederi. Contactat de „Replica”, inspectorul general şcolar la nivelul judeţului Constanţa, Petrică Miu, ne-a declarat că, de fapt, sindicaliştii pot fi membri într-un consiliu, dar nu pot vota.

„Reprezentanţi ai celor două sindicate sunt în toate consiliile de administraţie, însă nu au drept de vot. Ei sunt simpli observatori. Dar prezenţa lor este este obligatorie. Din aceste punct de vedere, consiliile de administraţie sunt legal constituite. Despre prezenţa în consilii a reprezentanţilor primăriilor, nu ştiu, dar o să mă interesez ”, a declarat Petrică Miu, pentru „Replica”.

În ceea ce priveşte prezenţa, sau mai bine spus, LIPSA unuia sau a mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, în consiliile de conducere ale şcolilor, aşa cum prevede legea, acest lucru ar trebui să le dea de gândit atât celor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, cât şi conducerilor unităţilor de învăţământ, dacă nu vor să se trezească cu procese în instanţă, pentru anularea tuturor hotărârilor emise până la intrarea în legalitate. Cu această ocazie, poate se sesizează şi ministrul „Pop-Genunche”, responsabil cu respectarea Legii Învăţământului.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce faci bai, Albule, ai palmat ancheta Litoral Tv? Pai nu ti- e rusine?
0
0
PSD e de vina ! Deci, trecut prin DNA sa vina sa i ia, sa i treaca prin MCV, sa vina sa i mitinge, tovarasii de la PNdL Ca ei au castigat alegerile... viitoare !
1
1
Vinovat este Miu petrica. Un machidon analfavet si afemeiat din Cogealac. Buhaev prin cozile de topor conduce isj in realitate. Miu este o marioneta comunista.
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108