REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Se întâmplă la Constanţa: avem elevi de liceu care nu ştiu tabla înmulţirii!

Se întâmplă la Constanţa: avem elevi de liceu care nu ştiu tabla înmulţirii!

Replica API 15 februarie 2013 | 00:00 251

De când s-au desfiinţat şcolile de arte şi meserii, tot copilul merge la liceu

De când s-au desfiinţat şcolile de arte şi meserii, tot copilul merge la liceu

Încotro se îndreaptă învăţământul românesc? Aceasta este dilema cu care se confruntă dascălii constănţeni, mai ales cei din cadrul liceelor cu profil tehnologic. Potrivit acestora, de când s-au desiinţat şcolile de arte şi meserii, peisaje horror au început să se desfăşoare prin unităţile de învăţământ constănţene. Întrucât nu mai au unde să urmeze nişte cursuri de specialitate, elevii cu medii mici, chiar de 2 şi 3, sunt repartizaţi către licee, mai cu seamă tehnologice, spre disperarea cadrelor didactice, care se plâng că trebuie să o ia cu ei de la zero, întrucât nu cunosc nici tabla înmulţirii, de unde şi dezastrul de la bacalaureat. Directorul Colegiului Tehnic Tomis a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că trebuie urgent să se schimbe ceva în sensul acesta.

Promovabilitate ruşinoasă la bacalaureat, chiul în masă, medii trase de păr şi comportament desprins din mahala, sunt doar câteva din elementele care alcătuiesc învăţământul liceal din Constanţa. Potrivit dascălilor, situaţia este una destul de gravă, motiv pentru învăţământul se duce drastic în jos, ajungând să aibă diplomă de liceu, şi chiar de studii superioare, până şi cei ce nu ştiu tabla înmulţirii, să nu mai vorbim de noţiunile elementare de gramatică. Potrivit directorului Colegiului Tehnic Tomis, situaţia a ajuns în asemenea hal întrucât nu există o departajare a elevilor, a nivelului fiecăruia de cunoştinţe, acest lucru întâmplându-se odată cu desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, încă din anul 2009. Astfel s-a ajuns ca elevii cu medii de 2 şi 3 să fie repartizaţi la un liceu, chiar dacă nu ştiu nici să se exprime în limba română. "De când s-au desfiinţat şcolile profesionale, este un haos. Vă spun că vin elevi cu medii de 2 şi 3, avem şi noi cazuri concrete, iar când îi întrebi ceva din tabla înmulţirii, încep să spună nişte rezultate de tot râsul, de te cruceşti. Şi apoi vii şi te întrebi de ce sunt aşa rezultate la bacalaureat. Păi cum să fie când noi trebuie să-i luăm, în clasa a IX-a, cu elemente din şcoala generală, când ei nu ştiu nici tabla înmulţirii? Şcoala profesională îşi avea rostul ei, se făcea o departajare. În acest sens trebuie să se facă ceva, pentru că situaţia este gravă!", a declarat Cornel Dumitraşcu, directorul Colegiului Tehnic Tomis din Constanţa. Pe lângă acest aspect, al nivelului de cunoştinţe, dacă se mai adaugă şi un mediu familial destrămat, situaţia poate fi cu adevărat cruntă, ajungându-se în cealaltă extremă, aceea a violenţei, tâlhăriilor, astfel formându-se infractorii de mâine. "Structura elevilor mei, în acest Colegiu, de patru ani de zile, este în felul următor: peste 80% din copii provin din familii monoparentale, fie părinţi decedaţi, şi aici procentul este cel mai mare, fie despărţiţi, fie plecaţi în alte ţări, iar copiii sunt lăsaţi de izbelişte, Dumnezeu ştie în grija cui sunt lăsaţi, ce or mânca şi cu ce s-or îmbrăca. Ca atare, am aici o adevărată şleahtă, cu excepţii, bineînţeles, dar sunt unele nivele unde ai de a face cu Alcatraz de Alcatraz. Însă, asta e satisfacţia profesorului, să-l aducă pe elev pe drumul cel bun. În ultima perioadă, am reuşit să-i mai aranjăm, am făcut lucruri extraordinare aici şi văd că se observă o îmbunătăţire a comportamentului", a mai spus directorul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108