REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Seceta pune pe butuci societatea primarului din Mihai Viteazu: i-au fost compromise toate culturile

Seceta pune pe butuci societatea primarului din Mihai Viteazu: i-au fost compromise toate culturile

Replica API 30 iulie 2012 | 00:00 87

Grameni: Decretarea stării de urgenţă în judeţul Constanţa ar trebui făcută numai în localităţile grav afectate

Grameni: Decretarea stării de urgenţă în judeţul Constanţa ar trebui făcută numai în localităţile grav afectate

Arde pământul! Localitatea constănţeană Mihai Viteazu este lovită de secetă, iar recolta din aceast an nu mai poate fi salvată. O situaţie fără precedent, susţine dezamăgit primarul Gheorghe Grameni, care în timpul liber spune că mai are grijă şi de activităţile agricole ale familiei sale. Conform acestuia, societatea comercială Grameni Maria Uniq, având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, a ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea onora contractele. Primarul spune că soţia sa, Maria Grameni, deţinătoarea firmei care-i poartă numele, a alertat deja Direcţia de Agricultură din Constanţa de situaţia dezastruoasă de la Mihail Viteazu.

"Am contracte, marfă de livrat, şi din păcate nu vom putea onora solicitările. În cazul societăţii administrată de soţia mea pot spune că toată cultura de rapiţă, însemnând 160 de hectare, a fost compromisă. Din 240 de hectare de floarea soarelui, dacă rămânem cu 5-600 de kilograme, iar de porumb nici nu mai avem ce discuta. Am înştiinţat societatea căreia urma să-i livrez marfă că nu putem onora contractul din cauza secetei, dar şi Direcţia de Agricultură", susţine Grameni. Deşi situaţia este dezastruoasă, Grameni nu este de acord cu decretarea stări de urgenţă la nivelul întregului judeţ, ci numai în localităţile grav afectate de secetă. "La Mihai Viteazu este super secetă. Consider că decretarea stării de urgenţă în judeţul Constanţa ar trebui făcută numai în localităţile grav afectate de secetă. Sunt comune care au scos câte 4-5 tone de grâu, iar la Mihai Viteazu abia dacă s-au strâns 7-800 de kilograme. La orz nu ştiu dacă ne alegem cu 5-600 de kilograme, porumbul a fost compromis, rapiţa la fel", spune primarul din Mihai Viteazu. Agricultorii sunt disperaţi şi spun că până în iarnă vor ajunge să-şi vândă animalele. "Ar fi singura soluţie urgenţă. Majoritatea agricultorilor au făcut împrumuturi la bănci, situaţia este una disperată", afirmă primarul. Şi firma familiei primarului din comuna Albeşti, Gheorghe Moldovan, are probleme din cauza secetei, după cum afirmă chiar edilul. Agricultorii speră ca statul să-i ajute. Până acum Guvernul Ponta a anunţat un set de măsuri fără precedent pentru combaterea efectelor secetei din acest an, prin care statul să sprijine producătorii agricoli. Pe scurt, măsurile se referă la subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii, "urgentarea" investiţiilor în infrastructura de irigaţii, elaborarea unei hotărâri de guvern pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole au suferit de pe urma secetei, precum şi crearea unui fond de creditare cu dobânzi preferenţiale pentru fermieri. De altfel, tariful la apa folosită pentru irigaţii va fi redus cu 50 lei/mia de metri cubi. Reducerea tarifului la irigaţii va permite creşterea suprafaţei irigate cu cel puţin 35.000 hectare. Alocarea suplimentară a 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii. Despăgubirile fermierilor afectaţi de secetă vor fi acordate după încheierea campaniei de recoltat, beneficiarii vizaţi fiind întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei. O altă categorie de beneficiari va fi reprezentată de fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108