REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Șeful lui PSG, Nasser Al Khelaifi, și-a "cumpărat" liniștea. Suma uriașă plătită către FIFA pentru a scăpa de proces

Șeful lui PSG, Nasser Al Khelaifi, și-a "cumpărat" liniștea. Suma uriașă plătită către FIFA pentru a scăpa de proces

Replica API 22 februarie 2020 | 00:00 464

Nasser Al Khelaifi își rezolvă problemele cu bani. Președintele lui PSG s-a înțeles cu cei de la FIFA pentru a-i fi retrasă plângerea în care era pus sub acuzare de procurorii elvețieni într-o anchetă de corupție, privind acordarea drepturilor TV pentru competițiile FIFA.

Potrivit publicației engleze The Times, citată de L'Equipe, șeful parizienilor a achitat un milion de franci elvețieni, adică în jur de 940.000 de euro, pentru ca forul mondial să-și retragă plângerea.

Astfel, conform sursei citate, totul s-a rezolvat printr-o "înțelegere amicală", cu toate că Al Khelaifi este suspect de "corupție activă și pasivă" și primirea de "avantaje necuvenite" din partea numărului 2 al FIFA, Jérôme Valcke. Plângerea pe numele lui Al Khelaifi a fost făcută tocmai în 2016, după ce investigatorii au găsit o înțelegere între Al Khelaifi și Bein Media Group.

De a fost "iertat" Al Khelaifi de acuzația de corupție

Motivarea pentru care FIFA l-a iertat pe șeful de la PSG a fost că ar exista dubii în ceea ce privește "legalitatea acuzațiilor aduse împotriva președintelui de la PSG", iar contrar a ceea ce se estima inițial, forul mondial a judecat, în cele din urmă, că "suma plătită în 2014 de BeIN a fost în acord cu prețul pieței la acea vreme".

"Cel mai important e că toate acuzațiile de mită legate de acordarea drepturile media au fost retrase. Aceste acuzații, care au fost disputate încă din prima zi, nu erau solide. Clientul nostru este acuzat doar de o singură infracțiune: că l-a incitat pe Jerome Valcke să nu întoarcă spre FIFA beneficiile presupuse. Aceste acuzații nu sunt serioase", a spus unul dintre avocații lui Al Khelaifi.

Nasser Al-Khelaifi, acuzat de dare de mită în cazul drepturilor TV ale Cupei Mondiale

Ministerul Public al Confederaţiei elveţiene (MPC) a anunţat, joi că "a depus actul de acuzare" împotriva fostului secretar general al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, Jerome Valcke, a directorului BeIN Media Group, Nasser al-Khelaifi, şi "a unui om de afaceri activ în domeniul drepturilor sportive în contextul atribuirii drepturilor mediatice pentru diferite Cupe Mondiale de fotbal şi Cupe ale Confederaţiilor FIFA".

Parchetul elveţian îl acuză pe Valcke de "corupţie pasivă, gestiune neloială multiplă şi fals în înscrisuri", precizând că "faptele anchetate nu mai sunt calificate drept escrocherie".

De asemenea, "acuzarea reproşează lui Al-Khelaifi şi celei de-a treia persoane instigarea la gestiune neloială calificată comisă de Valcke", cel de-al treilea inculpat fiind "acuzat totodată de corupţie activă".

Conform comunicatului de presă al MPC, "ancheta dezvăluie că Valcke a obţinut avantaje induse de la cei doi doi co-acuzaţi".

Anchetatorii elveţieni suspectează faptul că Jerome Valcke, fostul secretar general al FIFA, ar fi fost corupt pentru a atribui aceste drepturi grupului beIN, în special prin punerea la dispoziţia oficialului francez a unei vile luxoase în Sardinia. În schimbul drepturilor respective, beIN a plătit 480 milioane euro pentru ediţiile 2026 şi 2030, cu 180 milioane de euro mai mult decât suma achitată pentru Cupele Mondiale din 2018 şi 2022, relatează digisport.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108