REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Şeful Pentagonului neagă orice influenţă în contractul JEDI cu Microsoft

Şeful Pentagonului neagă orice influenţă în contractul JEDI cu Microsoft

Replica API 16 noiembrie 2019 | 00:00 291

Mark Esper

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a susţinut vineri că încheierea unui contract pe 10 ani între Pentagon şi Microsoft, contestată de Amazon, nu a fost influenţată din afară, transmite AFP.

"Sunt convins că s-a procedat liber şi corect, fără niciun fel de influenţă exterioară", a răspuns Esper la o întrebare despre criticile Amazon, într-o conferinţă de presă la Seul.

Microsoft a câştigat în 25 octombrie contractul pe 10 ani, în valoare de 10 miliarde de dolari, cunoscut ca JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) cu Departamentul Apărării, pentru modernizarea tuturor sistemelor informatice ale forţelor armate americane în cadrul unui sistem controlat de o inteligenţă artificială.

Amazon, care domină în domeniul "cloud computing" prin divizia Amazon Web Services (AWS) şi a furnizat deja servere pentru CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA), era considerată favorită. Pentagonul a anunţat însă în august, imediat după numirea lui Esper, amânarea procedurii de cerere de oferte.

Amazon consideră că atribuirea contractului a fost marcată de "prejudecăţi fără echivoc". Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu îşi ascunde antipatia faţă de fondatorul şi preşedintele Amazon, Jeff Bezos. Acesta deţine şi cotidianul Washington Post, criticat de multe ori de liderul de la Casa Albă.

În iulie, Trump a anunţat într-o conferinţă de presă că le-a cerut consilierilor săi să obţină informaţii despre contractul JEDI, menţionând existenţa unor nemulţumiri ale concurenţilor Amazon. "Primesc plângeri semnificative despre acest contract cu Pentagonul şi despre Amazon (...) Ele arată că sunt probleme legate de concurenţă", a spus preşedintele.

Într-o carte apărută în octombrie, Guy Snodgrass, un apropiat al fostului secretar al apărării Jim Mattis, a afirmat că Trump i-a cerut acestuia, într-o discuţie despre contractul în cauză, "să trimită la plimbare" Amazon.

Firma lui Bezos a contestat joi rezultatul competiţiei cu Microsoft, aşa cum anunţase încă de săptămâna trecută, când a notificat o instanţă în acest sens. "Numeroase aspecte ale procesului de evaluare a contractului conţin lacune evidente, erori şi prejudecăţi fără echivoc. Este important ca aceste probleme să fie analizate şi corectate", a declarat un purtător de cuvânt al Amazon. El a arătat că "AWS are o experienţă unică şi calităţile necesare pentru a furniza armatei americane tehnologiile vitale de care are nevoie. Suntem în continuare angajaţi în susţinerea eforturilor de modernizare ale Departamentului Apărării" şi a adăugat: "Credem că este la fel de vital pentru ţara noastră ca guvernul şi conducătorii aleşi să atribuie contractele în mod obiectiv şi fără influenţe politice".

Analistul Daniel Ives de la Wedbush apreciază că în urma contestaţiei contractul va suferi întârzieri, însă nu crede că în etapa actuală mai poate fi schimbat câştigătorul.

Contractul JEDI ar putea influenţa puternic piaţa serviciilor informatice la distanţă. Conform unui studiu al firmei de consultanţă Canalys, citat de AFP, în trimestrul al treilea din 2019 volumul serviciilor de cloud la nivel mondial a fost de 27,5 miliarde de dolari, cu 37% mai mare faţă de perioada corespunzătoare din 2018. AWS are o cotă de 33% din piaţa respectivă; pe locurile următoare sunt Microsoft Azure, cu 14,5%, şi Google Cloud, cu 5,6%, însă creşterea AWS a încetinit, în timp ce Azure a crescut mult mai rapid, cu 59% în ultimul an, arată Canalys. Ives estimează că guvernul american va avea nevoie în perioada următoare de servicii cloud în valoare de 100 de miliarde de dolari. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920