REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Semn rău la început de an: o haită de câini sălbăticiţi a atacat gospodăriile din Valu

Semn rău la început de an: o haită de câini sălbăticiţi a atacat gospodăriile din Valu

Replica API 8 ianuarie 2015 | 00:24 159

Oamenii au crezut că sunt lupi!

Oamenii au crezut că sunt lupi!

Locuitorii din Valu lui Traian au trecut prin clipe teribile în seara de 6 ianuarie, când au văzut cum mai multe animale sălbatice au dat năvală în gospodării şi au atacat porcii. Speriaţi, au sunat la 112, dar s-au şi unit pentru a se apăra, astfel ucigând două dintre fiare. Din câte se pare, oamenii spun că ar fi vorba de lupi sau şacali, însă nu se ştie de unde au venit, întrucât comunitatea nu s-a mai confruntat cu astfel de cazuri până acum. De cealaltă parte, Radu Micu, directorul Asociaţiei Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Constanţa, a precizat că ar fi vorba de câini sălbăticiţi ce ar avea trăsături din rasa Husky.

Alarma a fost dată marţi, 6 ianuarie, în jurul orelor 22.20. Un bărbat care are domiciliul în zona locuinţelor sociale din lângă Valu lui Traian, lângă Stadion, pe strada Plaiului, a ieşit pentru a merge la animale însă a rămas înmărmurit! Vreo patru fiare, care păreau a fi lupi sau şacali, tăbărâseră pe porcii din coteţ. Acesta a început să strige, în ajutor venindu-i mai mulţi vecini. „Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Valu lui Traian, la data de 06.01.2015, în jurul orei 22.20, împreună cu jandarmii din cadrul IJJ Constanţa au fost sesizaţi prin 112, cu privire la faptul că, pe strada Plaiului din localitate au fost observate mai multe animale sălbatice, care au atacat un porc dintr-o gospodărie”, au spus reprezentanţii IPJ Constanţa. Poliţiştii împreună cu jandarmii s-au deplasat operativ la faţa locului unde au constatat că proprietarul, sprijinit de membrii familiei a reuşit să omoare două dintre animalele sălbatice, celelalte fugind. S-au luat măsuri de izolare a zonei, în scopul evitării posibilităţii producerii unor incidente neplăcute pentru cetăţeni, oamenii legii rămânând în zonă şi efectuând activităţi de scotocire în vederea îndepărtării pericolului. Animalele ucise au fost ridicate de către reprezentanţii AJVPS Constanţa, după care au fost examinate de către specialişti în vederea stabilirii cu exactitate a speciei. „Nu au fost lupi, nu au fost şacali, se pare că ar fi fost câini sălbăticiţi. Nu avem încă rezultatul, dar aşa se pare care ar fi: câini sălbăticiţi cu trăsături de Husky. Nu ştim cum se sălbăticesc aceşti câini, cert este că sunt alungaţi de stăpâni, ajung pe câmp şi, din generaţie în generaţie devin aşa. Pot spune că avem o problemă reală cu aceşti câini sălbăticiţi, care s-au înmulţit foarte mult”, a declarat, pentru „Replica”, Radu Micu, directorul AJVPS Constanţa. Trupurile animelelor au fost depuse la DSVSA, unde urmează să fie supuse unor controale amănunţite. Totodată, a fost contactat administratorul fondului de vânătoare Valu lui Traian pentru luarea unor măsuri de evitare a incidentelor de acest gen. Între timp, locuitorii din Valu nu-şi pot explica de unde au venit. „Gospodăria respectivă este lângă locuinţele sociale, pe deal, cam la 150 de metri de ieşirea din localitate. Nu am mai avut astfel de cazuri până acum. Au fost şerpi, vulpi, dar nu aşa ceva”, au spus oamenii. Potrivit anchetatorilor pădurarul ce se ocupă de pădurea de la intrare în localitate, dinspre Constanţa, a precizat că nu a găsit urme de animale sălbatice, motiv pentru care se presupune că ar fi venit dinspre Murfatlar sau chiar Viişoara. Poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu se apropie de animalele sălbatice şi să sesizeze de îndată autorităţile competente prin 112.

DSVSA Constanţa: sunt câini din rasa comună

Ulterior, în urma testelor, inspectorii de la DSV au stabilit că este vorba de câini din rasa comună. „În data de 07.01.2015, ora 10.45, la Direcţia Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au fost aduse de către reprezentantul lnspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa două cadavre de carnasiere. S-a procedat la efectuarea examenelor specifice de laborator: examenul necropsie, examenul pentru depistarea rabiei. Specialiştii Laboratorului Sanitar Veterinar pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au constatat că sunt două cadavre de câini rasa comună, femelă şi mascul, cu unele caractere fenotipice întâlnite şi la rasa Husky Siberian. Testul prin imunofluorescenţă directă utilizat pentru detectarea antigenelor virusului rabiei a avut rezultat negativ, urmează efectuarea bioprobei pentru diagnosticul definitiv al acestei boli. Animalele nu sunt identificate prin microcip sau tatuaj”, au spus reprezentanţii DSVSA Constanţa prin intermediul unui comunicat de presă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108