REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SEMNAL DE ALARMĂ: bolile de rinichi se dezvoltă fără simptome care să-i îngrijoreze pe bolnavi!

SEMNAL DE ALARMĂ: bolile de rinichi se dezvoltă fără simptome care să-i îngrijoreze pe bolnavi!

Replica API 15 martie 2019 | 02:21 1935

Peste 2000 de constănțeni suferă de afecțiuni ale rinichiului. Dintre aceștia, 67 de pacienți fac dializă în cadrul Compartimentului de Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, iar 150 de pacienți au rinichii afectați într-o asemenea măsură încât au nevoie de un transplant. Aceste date au fost prezentate, joi, 14 martie a.c., în cadrul unei conferințe de presă organizate de specialiștii nefrologi ai Spitalului Județean Constanța, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Rinichiului.

O zi în care specialiștii atrag atenția, din nou, asupra necesității supravegherii îndeaproape a stării de sănătate, prin prezentarea periodică la medicul de familie și prin realizarea de analize medicale banale, până la urmă, care pot duce la depistarea din timp a bolilor renale.

Căci, au subliniat atât dr. Liliana Tuță, medic șef Secția de Nefrologie a Spitalului Județean Constanța (și președinte a Societății Române de Nefrologie), cât și dr. Bogdan Câmpineanu, șeful Compartimentului de Hemodializă, simptomele care semnalează dezvoltarea bolilor renale sunt banale și adesea ignorate de bolnavi. Este vorba despre simptome precum cefalee, vertijuri, edeme ale extremităților (ale picioarelor, ale ochilor), semne care sunt puse pe seama stresului, ale oboselii cotidiene.

Când simptomele se agravează, deja și afecțiunea este într-un stadiu mai avansat. Astfel, bolnavii ajung la medic abia când manifestă greață, vărsături, când au o hipertensiune arterială cu valori modificate sever, când înfățișarea lor are o paloare pământie accentuate.

Cât privește analizele prin care bolile renale pot fi depistate încă din stadiile incipiente, este vorba despre analiza de urină și o analiză de sânge, creatinina seerică.

În prezent, Ministerul Sănătății este interesat în realizarea unui Registrul Național de Predializă, în care medicii nefrologi să înscrie toți pacienții diagnosticați cu boală cronică de rinici, stadiile 1 – 5. Ordinul privind înființarea acestui registru a fost publicat în Monitorul Oficial în luna decembrie 2018, dar, după cum a semnalat dr. Liliana Tuță, președintele Societății Române de Nefrologie, fără consultarea prealabilă a specialiștilor. „Ordinul a fost publicat pe siteul ministerului, dar fără cele zece zile de consultări publice. Am transmis o adresă Ministerului Sănătății, în care am salutat necesitatea înființării acestui Registru de Predializă, dar am punctat că sunt necesare și stabilirea unor criterii. Așteptăm normele de aplicare”, a afirmat dr. Liliana Tuță.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si eu, si sotia mea am fost pacientii d-nei Dr. Tuta. Tot respectul!
0
0
RESPECT domnilor si doamnelor doctori! Profesionisti care au salvat intradevar vieti. Numai cine a trecut prin aceea sectie stie despre ce vorbesc. Comentatorii de mai jos, adina, Dr. Friedman ....nu cred ca au trecut pragul acestei sectii...sper sa nici nu aibe ocazia...de boala sa nu aiba parte nimeni....dar daca veti trece ..veti constata exact contrariul la ceea ce afirmati acum.
2
0
pa se va misca oare ceva cit la conducerea sf. Andrei ii politicianul GRASA CATALIN?slabe slabe sanse.omul'' ii uns de catre PSD acolo si mumifiat va ramine in jilt.
5
2
Ptr citi bani iau pe luna ar trebui sa stea permanent in spital nu ca vine si simbata -vai cita munca pe capul lor
4
4
Cel mai bun medic din CT e trenul spre B.!
9
4
Tot respectul pentru o echipa de doctori muncitori si performanti care au ales sa stea aici si sa ne salveze pe noi si nu in alte tari muncind pentru straini! Poate in alta parte ar fi fost apreciati la adevarata lor valoare si nu jigniti si injositi.. dar, fiecare vede in jur dupa cum are inima
7
4
Stetoscopul la gat si plictis maxim pe fetele lor. Cine i-o fi deranjat oare ? Ei aveau de luat spagi, de mers la coafor, de baut cafele si sunt deranjati de asta. Sa va fie rusine ciorditori imputiti
15
6
Iti sta mintea in loc cand vezi ca doctorita asta cu freza de ABBA care este paralela cu medicina , mai le preda si studentilor... Concluzie: feriti-va de doctorii cu studii in Cta...!
10
10

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108