REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SEMNAL de ALARMĂ! Cazul ELEVEI care a MURIT în ACCIDENTUL de la Topraisar se poate REPETA!

SEMNAL de ALARMĂ! Cazul ELEVEI care a MURIT în ACCIDENTUL de la Topraisar se poate REPETA!

Replica API 18 ianuarie 2020 | 00:00 327

Durere fără margini în rândul apropiaților celor două persoane care au pierit în tragicul accident de pe DN 38, de la intrare în localitatea Topraisar. Dat fiind faptul că una din persoanele care au pierit în accident era elevă iar, în momentul producerii accidentului, aceasta se îndrepta spre școală, s-au sesizat atât Inspectoratul Școlar Județean cât și Asociația Elevilor și Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa. Aceștia au ținut în primul rând să își transmită condoleanțele pentru familia fetei dar și să tragă un semnal de alarmă.

Vestea tragică i-a șocat pe apropiații Mihaelei L. dar și pe membrii asociațiilor de elevi din municipiul Constanța deoarece aceștia militează de o bună perioadă de timp pentru transportul elevilor. De menționat este faptul ce fata era elevă la Liceului Tehnologic „Miron Costin” și făcea naveta între satul Tătaru, unde locuia, și municipiul Constanța. Ca ea sunt alte sute sau poate mii de elevi care fac naveta cu microbuzele ce tranzitează localitățile de reședință, neavând un mijloc de transport doar pentru ei.

Legat de acest tragic eveniment, Andrei-Mihai Tănase a ținut să menționeze faptul că este deja am doilea caz de acest gen care se petrece, învinuind astfel guvernanții țării. „Este revoltător! Este al doilea copil ucis anul acesta de incompetența guvernanților în ceea ce privește transportul în România, cu precădere asupra transportului elevilor. Care e legătura? Un exercițiu de imaginație mă duce cu gândul la o țară unde autoritățile județene se asigură că sunt suficiente microbuze pentru transport cetățenilor, unde aceștia nu sunt nevoiți să stea ca sardinele în mijloace de transport de dimensiuni mici, pentru că următorul autobuz trece la un interval de timp târziu. Din păcate, spre deosebire de mulți dintre cetățenii europeni, nu ne aflăm în această țară. Ba din contră, ne aflăm într-o țară unde guvernanții se lasă ghidați de interesele politice și ale transportatorilor și dau legi care permit acelorași transportatori să practice transportul fără a asigura condiții de bun simț. Câți copii mai trebuie să moară până când ministrul educației, al dezvoltării și al transporturilor se pun la aceeași masă și rezolvă o dată și pentru totdeauna această problemă? Deja nu mai este vorba despre reduceri, despre accesul la educație, ci despre civilizație, despre o țară normal” trasmite Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC Constanța.

Menționăm faptul că Asociația Elevilor din Constanța a făcut nenumărate sesizări cu privire la transportul elevilor însă fără nici un success, până acum. Astfel, AEC va depune marți, 21 ianuarie o cerere de începere a urmăririi penale pe numele membrilor Guvernului, responsabili de problema transportului elevilor, la Administrația Prezidențială și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ca urmare a expirării termenului de 15 ianuarie acordat pentru ca aceștia să se asigure că fiecare elev din România are posibilitatea de a ajunge la școală.

Pe cealaltă parte, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, structura care reprezintă drepturile și interesele beneficiarilor primari ai actului educațional la nivelul judeţului Constanţa, îşi exprimă profunda indignare cu privire la decesul fetei în vârstă de 17 ani, elevă în cadrul Liceului Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” din Constanţa, în urma accidentului rutier în care microbuzul cu care aceasta făcea naveta pentru a ajunge la cursuri s-a răsturnat.

Reprezentanții elevilor constănțeni trag un puternic semnal de alarmă cu privire la indiferența factorilor decizionali față de transportul cotidian al elevilor. În momentul de față, cadrul legislativ favorizează interesele agențiilor de transport în deficitul celor care apelează la serviciile acestora, iar elevii care parcurg navete zilnice pentru a participa la cursurile școlare sunt nevoiți să călătorească în condiții improprii. Autoritățile publice au ignorat, pentru o lungă perioadă, aceste aspecte problematice, însă impedimentele cauzate de practicile nefondate ale transportatorilor generează efecte letale. „Este inadmisibil ca, în secolul XXI, elevii să circule în condiţii care să le pună viețile în pericol pentru a ajunge la şcoală. Statul are obligația de a le asigura tuturor elevilor siguranţă în transportul intrajudeţean, astfel încât condiţiile de călătorie să fie optime și prielnice. Ne exprimăm regretul faţă de această tragedie şi ne dorim ca astfel de evenimente să nu se mai repete. Nu sunt necesare pierderi de vieți umane pentru ca autoritățile să conștientizeze amploarea și impactul negativ al acestor evenimente”, declară preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, Silviu Morcan.

Microbuzele şi autobuzele vechi, faptul că oamenii stau în picioare din cauza frecvenţei curselor sau, infrastructura precară sunt doar câteva dintre motivele pentru care astfel de incidente au loc. Accesul la educație este prioritar, însă, pentru o calitate sporită a acestuia, elevii trebuie să dispună de toate facilitățile necesare unui demers educațional eficient și performant. Solicităm decidenților, atât în plan local, cât şi la nivel naţional, să identifice soluţii eficiente și să adopte măsuri relevante pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce s a rasturnat un microbuz pe o sosea dreapta ?Microbuzul parea bunicel, drumul e fara gropile de demult , verificarile tehnice se fac mai des ,personalul care verifica masinile si soferii este mult mai titrat....Numai descurcareala a devenit mai agresiva ca oricind .
0
0
Plavanis a alocat cel mai mic procent din pib pentru educatie din toate timpurile si idioata de anisie zicea ca nu are pe ce sa cheltuiasca banii - microbuze pentru elevi? paza pentru scoli sa nu mai dea tarcoale toti golanii si proxenetii? table inteligente? tablete sa nu mai care elevii ditamai ghiozdanul parca merg la polul nord? ASTA E ROMANIA EDUCATA A LUI PLAVANIS DIN SECOLUL 18 POATE !!! IUE MOHANIS JAVRA ORDINARA !!!
2
1
Latrati cat vreti eu imi fac treaba am bani am firma in santier sclavii mei produc sunt smecher asa ca mai bine mergeti la munca decat sa latrati aiurea ca in romania asa merge treaba demult si asa o sa mearga oricine ar veni deja v am pregatit usr ul pentru prostimea care mai crede in partide noi e ca salvatiul ala cu fsn la care au pus botul bunicii vostri cand i am fraierit
3
2
Aceste conserve trebuie sa dispara , introduse autobuze de capacitate mare si taxarea sa o faca ...taxatoarea , soferii trebuie doar sa conduca , toata atentia lor trebuie sa la drum ! Ar trebui dat o lege in sensul asta , asa cum n-ai voie cu tel si alte gadgeturi care sa-si distraga atentia , la fel si cu bileltele....treaba soferului este dor volanul !
8
2
asta e rromania educata a lui plavanis? asta e rromania normala? sa schimbat ceva? un plavan care stie doar sa silabiseasca si sa ranjasca cu bot de cal si acuma vrea sa puna mana pe toata puterea un dictator care nu da 2 bani pe cei din jur trezitiva pana nu e prea tarziu
5
9
Nici legile deja existente si care ar proteja clientii nu se aplica decat sporadic si formal.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920