REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Semnal de alarmă: copiii încep de timpuriu să consume în mod regulat băuturi cu zahăr

Semnal de alarmă: copiii încep de timpuriu să consume în mod regulat băuturi cu zahăr

Replica API 28 septembrie 2020 | 00:00 726

Noile statistici ale specialiștilor arată că în ciuda mesajelor de limitare a consumului de băuturi carbogazoase și a altor băuturi cu zahăr, majoritatea copiilor le consumă des, și chiar de la vârste foarte mici.

Aproape două treimi dintre băieții și fetele cu vârstă între 2 și 19 ani consumă zilnic cel puțîn o băutură îndulcită cu zahăr, potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention (Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA). Raportul național privind obiceiurile alimentare în perioada 2011-2014 a arătat că băuturile îndulcite reprezintă mai mult de 7 % din aportul de calorii total al copiilor, scrie doc.ro.

Iar situația stă similar în majoritatea țărilor dezvoltate, România nefiind nici ea mai prejos.

„Studiile au arătat că la copii, consumul de băuturi cu zahăr este asociat cu creșterea în greutate, diabet de tip 2 și dislipidemie (colesterol mare), care au consecințe negative grave pentru sănătate”, a declarat Asher Rosinger, cercetător la CDC (Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor).

Consumul de băuturi cu zahăr, inclusiv băuturi pentru sportivi, sucuri și cafea îndulcită, este asociat printre altele, cu boli cardiace și căderea dinților, au declarat cercetătorii.

Ce spun statisticile

Persoanele cu vârstă între 12 și 19 ani consumă cel mai mult aceste băuturi, dar nu este clar de ce. „Raportul nostru nu a analizat comportamentele părinților, precum supravegherea sau atitudinea privind obiceiurile alimentare, care ar putea să modifice conduită copiilor” a spus Rosinger. În prezent, aproape 13 milioane de copii și adolescenți din America sunt obezi, ceea ce crește riscul de probleme de sănătate grave în viitor, precum diabet și boli cardiace.

Noul raport se bazează pe rezultatele Sondajului privind Examinarea Sănătății Naționale și Nutriției din America. Iată câteva concluzii:

Băieții sunt mai predispuși decât fetele să consume una sau mai multe băuturi pe zi - 65% față de 61%.

În medie, băieții consumă băuturi îndulcite cu zahăr care ajung la 164 de calorii pe zi, față de 121 de calorii pentru fete.

În cazul preșcolarilor, băuturile îndulcite reprezintă aproape 4% din totalul zilnic de calorii. În perioada adolescenței, acestea reprezintă aproximativ 10% din caloriile zilnice.

Cercetătorii au identificat și diferențe în funcție de rasă și etnie, astfel, asiaticii consumă mai puțin băuturi cu zahăr față de celelalte grupe.

Studiul a inclus următoarele băuturi îndulcite cu zahăr: băuturile răcoritoare; sucurile de fructe (inclusiv apă îmbuteliată îndulcită și sucurile și nectarul de fructe cu adaos de zahăr); băuturile pentru sportivi; băuturile energizante; ceaiuri și cafea îndulcite; horchata (băutură din orez măcinat și scorțișoară) și băuturi pe baza de trestie de zahăr. Cercetătorii nu au inclus băuturile dietetice, sucurile de fructe 100% naturale, băuturile în care consumatorul a adăugat îndulcitori, alcoolul și laptele cu arome.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108