REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SEMNAL DE ALARMĂ tras de artiști, privind agenții economici de pe litoral

SEMNAL DE ALARMĂ tras de artiști, privind agenții economici de pe litoral

Replica API 9 august 2018 | 10:04 698

Centrul Român pentru Admimistrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) împreună cu Poliţia Constanța au organizat, miercuri, 8 august a.c., o conferinţă de presă pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că un număr important de agenți economici din judeţul Constanţa folosesc muzica în scop ambiental, dar nu plătesc drepturile de autor cuvenite artiştilor interpreţi. Reprezentanţii CREDIDAM au atras atenţia că toate societăţile comerciale, fie că sunt hoteluri, restaurante, baruri sau cluburi, care utilizează înregistrări audio sau video ale prestaţiilor artiştilor, în mediul ambiental, indiferent de sursa sau mijloacele tehnice folosite, sunt obligate prin lege sa plătească drepturile de autor.

La conferinta au fost prezenți artiștii Kamara și Gheorghe Turda, membri ai CREDIDAM, care au subliniat cât de afectați sunt artiștii, mulți chiar financiar, de faptul că agenții economici nu plătesc aceste remunerații, impuse de lege.

Gheorghe Turda: „Mă doare sufletul”

„Mă doare sufletul când văd la comitetul director că luăm în discuție situația unor patroni, cunoștințe de ale mele, care nu își fac datoria, față de noi, până la urmă. E dreptul nostru, este munca noastră”, a afirmat Gheorghe Turda, un „veteran” în cadrul CREDIDAM.

La rândul său, Kamara a subliniat: „Eu am să mă exprim mai plastic. Atunci când folosești lumina, apa, telefonul, le plătești. La fel și muzica, și ea se plătește. Cu toții ne plătim toate facturile, astfel funcționează lucrurile, societatea. E o formă de respect pentru artiști. Nu toți au concerte, au muncit, au transpirat în studio pentru a realiza melodiile. Apoi, ne întrebăm de ce ajung artiștii la o vârstă să nu aibă din ce trăi...”.

Sumele pe care trebuie să le plătească agenții economici sunt modice, fiind cuprinse între 10 și 500 de lei, în funcție de tipul de activitate desfășurată, de puncte deschise etc. De exemplu, un restaurant sau o cafenea plătește 38 de lei pentru audio și 19 lei pentur video (TV). Adică echivalentul a șase cafele pe lună.

Cu toate acestea, aproximativ 55% dintre agenții economici din Constanța nu dețin licență sau au întârzieri la plata pentru difuzarea muzicii: „Deși procedura de obținere a autorizației pentru difuzarea fonogramelor și/sau a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual este una simplistă, iar remunerțiile percepute sunt derizorii, majoritatea societăților continuă să nu plătească drepturile de autor, riscând o amendă cuprinsă între 3.000 și 30.000 lei, conform art 139 din Legea nr.8/1996.”, a adăugat Ștefan Gheorghiu, directorul CREDIDAM.

În acest sens, Marius Schabergher, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Constanța, a făcut următoarea precizare vizavi de situația agenților economici din județ: ,,În cursul anului 2017 au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale pentru comunicarea publică, fără autorizarea sau consimţământul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe, în valoare totală de 274.000 de lei”.

Mulți neplătitori, puțini amendați...

Deși diferențele dintre numărul celor care nu plătesc această remunerație impusă de lege – adică mai bine de jumătate din totalul de peste 3.000 de deținători de unități care ar trebui să cotizeze! – și numărul amenzilor aplicate este uriaș (doar 44 de amenzi aplecate anul trecut, deși în evidențele CREDIDAM sunt peste 1.500 de unități neplătitoare?!) atât reprezentanții CREDIDAM cât și cei ai IPJ Constanța au susținut că...nu sunt atât de puține amenzi, ci că numărul lor se justifică prin procedurile de notificare și amendare care sunt de durată. Adică, după cum a declarat Ștefan Gheorghiu, durează vreo două luni! Pe de altă parte, numărul proceselor intentate agenților economici care nu au plătit remunerație se ridică la aproximativ 700, la nivelul întregii țări.

Ba președintele CREDIDAM a subliniat, în repetate rânduri, că legislația în domeniul drepturilor conexe din țara noastră este „foarte bună”. În aceste condiții, se ridică argumentul că dacă nu legislația, atunci altceva trebuie schimbat pentru ca și artiștii să fie plătiți la justa valoare. De exemplu, un artist din Franța poate primi și peste 200.000 de euro pentru drepturile pe o melodie difuzată la radio și TV. În România, artiștii se consideră extrem de norocoși dacă ajung la câteva zeci de mii de euro.

De asemenea, reprezentanții asociației de gestiune colectivă au explicat procedura pe care agentul economic ar trebui să o urmeze pentru obținerea licenței: administratorul societății completează și semnează declarația de utilizator, într-un exemplar, și convenția, în două exemplare, pe care le trimite ulterior, în orginial, la adresa sediului CREDIDAM din str. C.A. Rosetti, nr. 34, sector 2, Bucureşti, cod poştal 020015. După înregistrarea/procesarea informaţiilor utilizatorului în baza de date CREDIDAM, acestuia i se eliberează o factură proformă (pentru perioada solicitată în convenţie), însoţită de un exemplar al convenţiei dintre utilizator și CREDIDAM.

Administratorii societăților pot afla categoria la care se încadrează unitatea economică și remunerațiile pe care le au de achitat, conform metodologiei pentru ambiental, accesând pagina dedicată Comunicării publice de pe site-ul CREDIDAM: http://credidam.ro/wp/comunicare-publica/

Conferința de presă a avut loc în contextul campaniei CREDIDAM, de conștientizare și prevenire, organizată la nivelul mai multor județe. Scopul campaniei este de a furniza informații cu privire la obținerea licenței pentru societățile care utilizează în spaţiul public înregistrări din domeniul audiovizual și metologia conform căreia trebuie să achite remunerțiile, pentru respectarea Legii nr. 8/1996.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care artisti ? Faceti din toate tarfele si toti homosexualii artisti... promovati valori in plm nu gunoaie
4
0
Pai epavele astea doua nu le mai asculta nimeni
3
1
Artistii sint bogati si toata viata nu platesc impozita la batrinete vor pensie --turda vorbeste el e incadrat la ansamblul armatei
4
0
Nisti hoti.oare banii ajung la artisti? Taxa este de la 450 la 6000 ron pe an. Jigodii la fel ca politicienii dezinormare
1
0
UPFR mai exista si daca da ei pe cine reprezinta? Caci in trecut faceau razii de credeai ca ai luat de la NASA proiectul ce duce spre calea luminoasa
1
0
S-au gasit : Turda si Socaciu. Daca sunteti asa buni de ce nu cantati numai in concerte platite din incasari si asteptati pomeni de la primarii de mii de euro. Voi dati facturi si platiti impozite pentru ce primiti de la nunti? Rusine.
8
1
Exact, platesti internetul, cablul tv, CD-ul ,dupa caz, mai vrei si alta taxa ca se asculta Gheorghe Turda si ca vrea si el sa mai adune ceva maruntis.Atunci o sa vina si artistii straini sa puna taxa la noi, ca se asculta muzica lor.Mai aveti idei de taxe!?
9
0
Sunt curios artistii astia care se prostitueaza cantand la nunti si inmormantari ce taxe si impozite platesc pt banii pe care ii primesc?
11
0
s-au gasit saraciile astea de artisti de 2 bani sa ceara bani pe degeaba. Ai platit internetul, CD-ul, etc... la revedere. Sa puna mana sa cante la evenimente, concerte daca vor bani.. Sa zica merci daca ii asculta cineva pe gratis!!!
8
2
Ati uitat sa mentionati ca asemenea institutii sunt in Romania vreo 3 sau 4. Ce facem, tot profitul platim numai la artisti? Saracii de ei, nu fac destui bani pe la paranghelii, fara factura si fara numaaaar ......
9
1
cine ar pune artisti romulani pe fundal ambiental,sunt buni ca sa-ti ridice parul din cap si tensiunea arteriala
5
0
puneti ma tonomate ca pe vremuri si va luati monedele
9
1
Pai daca eu platesc abonament la firma de cablu si internet ce mai vreti sa va mai platesc fmm de fomisti!
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108