REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Semnal de alarmă tras de chirurgul constănţean Octavian Unc privind cancerul mamar

Semnal de alarmă tras de chirurgul constănţean Octavian Unc privind cancerul mamar

Replica API 27 noiembrie 2017 | 00:00 238

Octavian Unc

Sfârșitul de săptămână care s-a încheiat a adus în fața constănțenilor medici consacrați în județul nostru, dar și la nivel național, în dorința de a trage un semnal de alarmă privind două probleme de sănătate majore ale prezentului: cancerul de sân și infertilitatea. Astfel, Clubul Rotary Cetatea Tomis a organizat, sâmbătă, seminarul cu tema „Fertilitatea de cuplu și profilaxia cancerului sân”, unde invitați de seamă au fost prof. univ. dr. Octavian Unc, medic primar chirurgie, și dr. El-Najjar Usama, specialist în fertilitate și fertilizare în vitro.

În prelegerea susținută, dr. Octavian Unc a punctat faptul că, la această oră, cancerului de sân reprezintă tipul de neoplasm cel mai răspândit în țara noastră. Mii de femei sunt diagnosticate, anual, cu acest tip de cancer și, din păcate, pentru că boala este depistată târziu, se ajunge inclusiv la deces. Deși, așa cum atrag atenția medicii de fiecare dată, bolnavele de cancer la sân pot supraviețui afecțiunii și chiar pot avea o viață frumoasă și împlinită, dacă se intervine din vreme.

Din păcate, însă, în țara noastră, prevenția este slab realizată. Educația privind îngrijirea sănătății propri este deficitară, la fel cum și posibilitățile financiare pentru a realiza periodic investigații medicale care să ducă la depistarea bolii, din timp. De exemplu, statisticile arată că numai 5% dintre femeile din țara noastră și-au făcut o mamografie în ultimii doi ani.

Dr. Octavian Unc a subliniat, în acest context, nevoia de a exista un program național de screening pentru depistarea cancerului mamar, prin care să fie testate în masă femeile. „Multe vieți ar fi astfel salvate”, a atras atenția specialistul constănțean.

La rândul său, în prezentarea privind infertilitatea, dr. El-Najjar Usama, specialist în fertilitate și fertilizare în vitro, a atras atenția că infertilitatea poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Cât privește cauzele, acestea sunt multiple: vârsta partenerilor, afecțiunile medicale, dar trebuie subliniat că și stresul are un rol important. Mai puțin cunoscut este faptul că obezitatea, dar și o greutate corporală sub cea normală afectează fertilitatea și șansele de a avea copii.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un laudaros si incompetent. De ocolit !!!!
14
1
ce zice psihopatul matale pe nume epure.ti-a dat voie sa iesi in presa?
3
1
Nu recomand sub nici o forma!
8
0
Acest dr nujisr usama care se crede renumit cand u_am cerut o interpretare a ecografiei mi_a scrii din scarba pe o foaie de hartie a4.Demential!si costa o sacosa de bani consultul la acest destept
14
0
sa nu ii mai zic cum, orice chist la marele doctor de cancer, omoara femeile pentru al sau tarif... veriosra mea azi traieste pentru ca nu s a luat dupa acet domn... era moarta de mult daca se punea pe chimio, ai 2cm? e cancer direct, bai .... intai investighezi serios nu dai tu diagnostice precum xeroxul... da, banii vorbesc, se castiga mii deeuro dintr un "bolnav" de cancer, aveti grija cu acest bandit, mai cereti si diagnosticul si de la Bucuresti s ar putea sa descoperiti un prost
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108